• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par cīņu pret organizēto noziedzību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.02.2003., Nr. 32 https://www.vestnesis.lv/ta/id/71906

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sadarbību ar Poliju nodokļu noziegumu izmeklēšanā

Vēl šajā numurā

27.02.2003., Nr. 32

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par cīņu pret organizēto noziedzību

Šā gada pirmajos mēnešos Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas biroja ( ONAB) darbinieki atklājuši 44 noziegumus, to skaitā divus kukuļņemšanas gadījumus, kuros bija iesaistīti policijas darbinieki. Par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un kukuļa piesavināšanos ONAB darbinieki aizturēja kādu Rīgas pilsētas policijas nodaļas Kārtības policijas priekšnieku. Viņš tika aizturēts brīdī, kad saņēma 500 ASV dolāru lielu kukuli. ONAB darbinieki par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un dienesta viltojumu kukuļņemšanas brīdī aizturēja Jēkabpils piespiedu darba uzraudzības dienesta vadītāju. Tādējādi, atklājot līdzīgus gadījumus, panākta situācija, ka policija iesaistījusi sabiedrību un guvusi iedzīvotāju atbalstu korupcijas apkarošanā.

Šogad ONAB darbinieki jau atsavinājuši vairāk nekā 41 kg trotila un 527 g plastīta, kā arī, izmantojot operatīvo informāciju, likumpārkāpējiem atsavinātas divas automašīnas signalizācijas veida sprāgstierīces un likvidētas trīs nelikumīgu ieroču noliktavas.

Tā kā smagu noziegumu izdarīšanā tiek izmantoti paštaisīti un pārtaisīti šaujamieroči, kā arī pašdarināti spridzekļi, ONAB aktīvi veic informācijas apkopošanu un analīzi par notikušajiem sprādzieniem, sprāgstvielu nelikumīgu glabāšanu, izgatavošanu, realizāciju un šo noziegumu dinamiku. Apzinātas personas un noziedzīgas grupas, kas nodarbojas ar nelikumīgu ieroču ievešanu, izvešanu peļņas nolūkos. Janvārī ONAB darbinieki sadarbībā ar pretterorisma vienību “Omega” atklāja pēdējā laikā lielāko nelikumīgu šaujamieroču, munīcijas un sprāgstvielu noliktavu. Rīgā kādā garāžu kooperatīvā atrasti aptuveni 35 kg trotila, 400 g plastīta, 43 rokas granātas, 37 dažādu sistēmu detonatori, divas ložmetējpistoles, divas šautenes, četras pistoles, dažādu sistēmu revolveri, paštaisīti šaujamieroči, gandrīz tūkstotis dažāda kalibra patronu un automašīnu valsts numura zīmes. Aizdomās par šo noziegumu aizturētas trīs agrāk tiesātas personas.

ONAB organizētās noziedzības apkarošanā aktīvi sadarbojas ar Iekšlietu ministrijas struktūrvienībām, Valsts ieņēmumu dienestu, Tieslietu ministrijas Ieslodzījuma vietu pārvaldi, LR Ģenerālprokuratūru un citām valsts tiesībsargājošām institūcijām.

Savukārt Narkotiku apkarošanas birojs ( NAB) par savu galveno uzdevumu šogad izvirzījis cīņu pret dažāda līmeņa narkotiku tirgotājiem. Iepriekšējos gados valstī bija lielāks reģistrēto noziegumu skaits, kas saistīts ar narkotiku realizāciju nelielos daudzumos, bet pašreiz akcentēta uzmanība narkotiku izplatīšanas tīklu sagraušanai. Šā gada janvārī un februārī Valsts policijas struktūrvienībās reģistrēti 129 notikumi saistībā ar narkotisko un psihotropo vielu iegādāšanos, glabāšanu un tirdzniecību. Šobrīd narkotiku tirgotāju aizturēšanā aktīvi līdzdarbojas arī Valsts policijas teritoriālo nodaļu darbinieki. Lauku rajonos kopumā jau atklāti 11 ar narkotiskiem līdzekļiem saistīti noziedzīgie nodarījumi, piemēram, Valmieras rajona policijas pārvaldes darbinieki atklājuši četrus, bet Daugavpils un Rēzeknes policijas pārvaldēs reģistrēti katrā trīs gadījumi.

Šogad no nelegālās aprites jau izņemti 235 g magoņu salmu, 209 g heroīna, 247 g marihuānas, 702 psihotropo preparātu tabletes, 434 g efedrīna un vairāk nekā 2 kg metamfetamīna. Piemēram, janvāra vidū Dobeles rajona Kroņauces pagastā par narkotiku kontrabandu policija aizturēja Lietuvas iedzīvotāju, kad viņš caur Vītiņas robežas pārejas punktu kādam Latvijas iedzīvotājam piegādāja 1,990 kg metamfetamīna tālākai narkotiku vairumtirdzniecībai. Savukārt pirms divām nedēļām Rīgā, Sniega ielā, par narkotisko un psihotropo vielu iegādāšanos, glabāšanu peļņas nolūkā tika aizturēta persona, kurai atsavināja 342,86 g efedrīna un 14,53 g metamfetamīna.

Laikā, kad narkotiku tirdzniecība ir kļuvusi mobilāka un konspiratīvāka, mainījusies arī narkotiku izplatīšanas kārtība, izmaiņas likumdošanā, pastiprinot soda sankcijas, ļauj policijas darbiniekiem veiksmīgi aizturēt ievērojamu skaitu narkotiku tirgotāju. Narkotiku apkarošana atzīta par galveno iekšlietu sistēmas prioritāti, tādēļ policija arī turpmāk nesaudzīgi cīnīsies pret narkotiku sērgu mūsu valstī.

Iekšlietu ministrijas preses centrsa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!