• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mums tik mīļā lata dzīves gājumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.03.2003., Nr. 34 https://www.vestnesis.lv/ta/id/71994

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pāreju no iecerēm uz darbiem

Vēl šajā numurā

04.03.2003., Nr. 34

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mums tik mīļā lata dzīves gājumu

Tāpat kā citi produkti, banknotes un monētas tiek ražotas, glabātas un mainītas, līdz tās nolietojas un zaudē savu praktisko derīgumu. Ar latu un santīmu izgatavošanu, glabāšanu, uzraudzību, maiņu un iznīcināšanu nodarbojas Latvijas Banka.

Kā pastāstīja LB Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītāja Veneranda Kausa, Latvijas nauda tiek izgatavota Vācijā, Somijā, Lielbritānijā, bet jubilejas un piemiņas monētas kaltas arī Austrijā un Šveicē. Vienas banknotes pašizmaksa ir 0,5 santīmi, bet monētu izgatavošana svārstās 0,3-2,5 santīmu robežās. Pasūtot naudas zīmes, tiek aprēķināts, cik gadiem nepieciešamas rezerves, jo, tāpat kā visos poligrāfijas un ražošanas darbos, arī naudas izgatavošanā lielākam metienam vienas vienības cena ir zemāka.

Nodrukātā nauda tiek glabāta LB piecu filiāļu rezerves fondos, bet daļa šīs naudas atrodas apgrozības fondos, no kuriem banknotes un monētas ar komercbanku korespondējošo kontu starpniecību tiek laistas apgrozībā. Kad naudas daudzums apgrozības fondos samazinās, to papildina no rezervēm. Piecu un desmit latu banknotes, kuras tiek lietotas visvairāk, vajadzējis arī piedrukāt klāt.

Līdzīgi notiek arī atgriezeniskais process - komercbankas inkasē naudu un nodod to atpakaļ LB, kas savukārt veic naudas šķirošanu. Banknotes apstrādā speciāli automāti, kuri nosaka naudas tīrības pakāpi. Nolietotās un bojātās banknotes automāti paši iznīcina. Ja nauda ir pārāk cietusi un automāts nespēj pilnībā konstatēt bojājuma pakāpi, tas izdod aizdomīgo banknoti rokas apskatei. Līdzīgi tiek savāktas savu mūžu nokalpojušās monētas, kas pēc tam tiek pārkausētas.

LB arī rūpīgi seko, cik naudas ir apgrozībā. Šā gada sākumā apgrozībā atradās papīra naudas zīmes par kopējo summu 594,306 miljoni latu, bet monētu kopsvars bija 28,326 miljoni latu.

Desmit gados, kopš Latvijā atgriezušies lati un santīmi, nacionālā valūta savas augstās drošības pakāpes dēļ viltotāju vidū nav bijusi tik iecienīta kā dolāri vai citu valstu banknotes. Lati un santīmi desmit gados lielākoties viltoti sadzīviskā līmenī, nevis labi organizētās pagrīdes ražotnēs.

Pēc “Dienas” informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!