• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par gada pārskatiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.03.2003., Nr. 34 https://www.vestnesis.lv/ta/id/72010

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts kases informācija

Par Latvijas valsts iekšējā aizņēmuma ilgtermiņa obligāciju izlaišanu

Vēl šajā numurā

04.03.2003., Nr. 34

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienesta dienesta vēstule Nr.15.5.2/4927

Rīgā 2003. gada 26. februārī

Par gada pārskatiem

Ņemot vērā to, ka tuvojas gada pārskatu iesniegšanas termiņi, Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk — VID) ir sagatavojis un nosūta zināšanai informāciju par gada pārskatu iesniedzējiem, VID iesniedzamajiem dokumentiem, gada pārskatu pārbaudēm un iesniegšanas termiņiem (skatīt pielikumā).

1. Vēršam jūsu uzmanību uz atsevišķām prasībām uzņēmumiem, uzņēmējsabiedrībām un bezpeļņas organizācijām (turpmāk — uzņēmumi), kuri sagatavo gada pārskatus saskaņā ar likumu “Par uzņēmumu gada pārskatiem”.

Nodokļu maksātājam gada pārskata sagatavošanas posmā, salīdzinot prasību un parādu summas ar debitoriem un kreditoriem, jāievēro, ka arī ar VID teritoriālo iestādi ir jāsaskaņo debitoru vai kreditoru sastāvā ietvertās nodokļu un nodevu saistību summas, kas detalizēti pa nodokļu un nodevu veidiem ir jāparāda gada pārskata pielikumā. Nodokļu maksātājam jāvēršas attiecīgajā VID reģionālās iestādes nodaļā, lai saskaņotu minētās saistību summas (to var izdarīt, arī nosūtot pa pastu rakstisku pieprasījumu). VID reģionālās iestādes nodaļa pēc nodokļu maksātāja pieprasījuma veic šo datu saskaņošanu un izsniedz nodokļu maksātāja atlikumu vēsturi. Turklāt uzņēmuma gada pārskata pielikumā jāuzrāda arī nodokļu administrācijas aprēķinātās nokavējuma naudas, soda naudas un citas valsts vai pašvaldību budžetos maksājamās vai pārmaksātās summas (likuma “Par uzņēmumu gada pārskatiem” 49.pants).

Iesniedzot gada pārskata pielikumā minēto informāciju, pārskatu lietotāji gūs patiesāku priekšstatu par uzņēmumu, jo kreditoru parādos uzskaitītās nodokļu summas var ievērojami atšķirties no summas, kas kopā ar nodokļu administrācijas aprēķināto nokavējuma un soda naudu ir patiesi maksājamas budžetā.

2003.gada 1.janvārī stājās spēkā Elektronisko dokumentu likums, bet līdz normatīvā akta par elektroniskā paraksta izmantošanas kārtību izstrādāšanai gada pārskatus nevar iesniegt tikai elektroniskā formā un tie jāiesniedz arī papīra dokumentu veidā. Atgādinām, ka uzņēmumiem, kuri vēlas VID iesniegt gada pārskatu elektroniskā veidā, papildus iesniedzot arī papīra dokumenta veidā, dokumentu elektronisko formātu paraugi, kā arī pieteikuma paraugi pieejami VID mājaslapā internetā ( http://www.vid.gov.lv/ ) un reģionālajās iestādēs. Lai uzņēmums pārskatus un deklarācijas varētu iesniegt elektroniskā veidā, ar VID reģionālo iestādi, kurā tas reģistrējies kā nodokļu maksātājs, jānoslēdz līgums, kurā tiek noteikta pārskatu un deklarāciju iesniegšanas kārtība ar interneta starpniecību un nodokļu maksātāja atbildība par elektronisko datu patiesumu.

Iesniedzot gada pārskatu elektroniskā veidā, samazinās manuālās informācijas apstrādes apjoms un pārrakstīšanās kļūdu iespēja, rodas iespēja, izmantojot savas iestādes programmu nodrošinājumu, automatizēt dokumentu sagatavošanu un iesniegšanu, kā arī iespēja sekot, vai iesniegtie dokumenti ir fiksēti VID datu bāzē. VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā ietvertie pārskati ir izveidoti atbilstoši likumā “Par uzņēmumu gada pārskatiem” noteiktajām bilances un peļņas vai zaudējumu aprēķina shēmām. Pašlaik iesniegšanai elektroniskā formātā tiek piedāvātas atsevišķas uzņēmumu gada pārskata sastāvdaļas — bilance un peļņas vai zaudējumu aprēķins pēc likuma “Par uzņēmumu gada pārskatiem” 11. un 12.panta shēmas.

Vēršam uzmanību uz to, ka saskaņā ar Koncernu likuma 30.panta pirmo daļu, ja nav noslēgts koncerna līgums, atkarīgās sabiedrības (valdošā uzņēmuma izšķirošajā ietekmē esoša sabiedrība, kura atrodas Latvijā (minētā likuma 2.panta trešā daļa) izpildinstitūcija par katru pārskata gadu sagatavo atkarības pārskatu. Atkarības pārskatu sagatavo un apstiprina kopā ar atkarīgās sabiedrības gada pārskatu.

Tā kā atkarības pārskatā uzrādāmā informācija ir izmantojama, piemērojot likuma “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” 12.pantu “Īpaši noteikumi attiecībā uz saistītiem uzņēmumiem” un 14.1pantu “Zaudējumu pārnešana uzņēmumu grupā”, tad, pamatojoties uz likuma “Par Valsts ieņēmumu dienestu” 10.panta pirmās daļas 3.punktu, lai varētu pārbaudīt minēto pantu piemērošanas pamatotību, lūdzam atkarīgajām sabiedrībām (meitas uzņēmumiem un asociētajiem (saistītiem) uzņēmumiem), ja nav noslēgts koncerna līgums, vienlaikus ar gada pārskatu VID iesniegt arī atkarības pārskatu.

2. Krājaizdevu sabiedrības, kredītiestādes, apdrošināšanas akciju sabiedrības un privātie pensiju fondi gada pārskatu gatavo atbilstīgi to darbību reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas norādījumiem.

Pievēršam uzmanību tam, ka ar 2002.gada 1.janvāri ir spēkā Krājaizdevu sabiedrību likums. Atbilstoši minētā likuma 23.panta otrajai daļai krājaizdevu sabiedrības gada pārskatu sagatavo saskaņā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas noteikumiem.

Līdz ar to Krājaizdevu sabiedrībām 2002.gada pārskats ir jāsagatavo saskaņā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2001.gada 30.novembra lēmumu Nr.21/4 apstiprinātajiem “Krājaizdevu sabiedrību gada pārskatu sagatavošanas noteikumiem”.

Apdrošināšanas akciju sabiedrībām un savstarpējām apdrošināšanas kooperatīvajām biedrībām 2002.gada pārskats un konsolidētais gada pārskats ir jāsagatavo saskaņā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2001.gada 28.decembra lēmumu Nr.25/7 apstiprinātajiem “Apdrošināšanas akciju sabiedrību un savstarpējās apdrošināšanas kooperatīvo biedrību gada pārskata un konsolidētā gada pārskata sagatavošanas noteikumiem”.

Bankām, sagatavojot 2002.gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu, jāievēro Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2001.gada 21.decembra lēmums Nr.24/3 “Par “Banku gada pārskatu sagatavošanas noteikumu” apstiprināšanu” un 2001.gada 21.decembra lēmums Nr.24/6 “Par “Banku konsolidēto gada pārskatu sagatavošanas noteikumu” apstiprināšanu”.

Papildus informējam, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija 2003.gada 12.februāra vēstulē Nr.05.01.01/389 Latvijas Republikā reģistrētajām bankām un ārvalstu banku filiālēm norāda: lai nodrošinātu vienotu pieeju banku statistisko datu atspoguļošanai un datu efektīvu apstrādi un analīzi, sagatavojot gada pārskatus, stingri jāievēro “Banku gada pārskatu sagatavošanas noteikumu” (apstiprināti ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2001.gada 21.decembra lēmumu Nr.24/3) 2.2.apakšpunktā, 5., 7., 9., 11. un 13.punktā noteiktās minimālās prasības par gada pārskatu izkārtojumu un pielikumu saturu.

Privātajiem pensiju fondiem 2002.gada pārskats jāsagatavo saskaņā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2001.gada 28.decembra lēmumu Nr.25/12 apstiprinātajiem “Privāto pensiju fondu gada pārskatu sagatavošanas noteikumiem”.

3. VID reģionālo iestāžu nodaļās ir izveidotas klientu konsultāciju daļas, kuru darbinieki konsultē nodokļu maksātājus gada pārskata aizpildīšanas jautājumos, publicē presē skaidrojošos rakstus, rīko lekciju kursus un seminārus.

Turklāt pievēršam uzmanību tam, ka, ievērojot likuma “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” 22.panta pirmo daļu, uzņēmumu ienākuma nodokļa gada deklarāciju maksātājs iesniedz vienlaikus ar uzņēmuma gada pārskatu likumā “Par uzņēmumu gada pārskatiem”, Kredītiestāžu likumā un Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā noteiktajos termiņos. Tātad nav pieļaujams, ka gada pārskats un uzņēmumu ienākuma nodokļa gada deklarācija tiek iesniegti atšķirīgos termiņos.

Ja uzņēmuma vadība neiesniedz dokumentus saskaņā ar likuma “Par uzņēmumu gada pārskatiem” prasībām, tiek piemērota Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 166.6pantā “Grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu neievērošana” noteiktā atbildība — par uzņēmumam, uzņēmējsabiedrībai, iestādei vai organizācijai likumos noteikto grāmatvedības kārtošanas nosacījumu, gada pārskatu un statistikas pārskatu sastādīšanas kārtības neievērošanu, gada pārskatu, statistikas pārskatu un statistiskās informācijas savlaicīgu neiesniegšanu vai nepilnīgu iesniegšanu attiecīgajām valsts institūcijām – uzliek naudas sodu no 100 līdz 150 latiem. Par izvairīšanos iesniegt šā panta pirmajā daļā norādīto informāciju vai dokumentus — uzliek naudas sodu no 150 līdz 250 latiem.

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora p.i. N.Jezdakova

 

Pielikums

Informācija par Valsts ieņēmumu dienestā iesniedzamajiem gada pārskatiem, dokumentiem un to iesniegšanas termiņiem

1-VID COPY.GIF (68295 bytes)

2-VID COPY.GIF (78886 bytes)

3-VID COPY.GIF (84476 bytes)

4-VID COPY.GIF (92695 bytes)

5-VID COPY.GIF (64411 bytes)

6-VID COPY.GIF (63978 bytes)

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!