• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2003. gada 20. februāra lēmums Nr. 9 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.03.2003., Nr. 36 https://www.vestnesis.lv/ta/id/72115

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Zvērinātu revidentu asociācijas dienesta informācija Nr.15

Par Zvērinātu revidentu asociācijā licencētajām komercsabiedrībām

Vēl šajā numurā

06.03.2003., Nr. 36

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 9

Pieņemts: 20.02.2003.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.9

(prot. Nr.8, 2.§) Rīgā 2003. gada 20. februārī

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr.49/03/06/2 “Par “Rautakesko Ltd” un UAB “Senuku Prekybos Centras” apvienošanos”

30.01.2003. Konkurences padome saņēma Somijas uzņēmējsabiedrības “Rautakesko Ltd” 29.01.2003. sagatavoto dokumentu — “Rautakesko Ltd” Ziņojums saskaņā ar Konkurences likuma 15. panta pirmās daļas trešo punktu un 16. pantu par apvienošanos (turpmāk — Ziņojums).

Izvērtējot Ziņojumā sniegto informāciju un papildus iegūto informāciju no Centrālās statistikas pārvaldes, Konkurences padome

 

konstatēja:

1. “Rautakesko Ltd” ir uzņēmējsabiedrība, kas reģistrēta Somijas Republikā saskaņā ar Somijas Republikas likumiem. Uzņēmējsabiedrība “Rautakesko Ltd” ietilpst Kesko grupas sastāvā. Kesko grupa ir apvienības “EURO-MAT S.A” dalībniece.

Uzņēmējsabiedrībai “Rautakesko Ltd” pieder izšķiroša ietekme (pieder 100% daļu) pār Latvijā reģistrēto akciju sabiedrību “Rautakesko” (03.10.1996. LR Uzņēmumu reģistrā reģistrēta uzņēmējsabiedrība reģ. Nr.000331171).

Uzņēmējsabiedrība “Rautakesko Ltd” un tās meitas uzņēmums a/s “Rautakesko” Latvijā nodarbojas ar būvniecību, saimniecības un dārza preču vairumtirdzniecību un mazumtirdzniecību.

2. UAB “Senuku Prekybos Centras” ir Lietuvas Republikā saskaņā ar Lietuvas Republikas likumiem reģistrēta uzņēmējsabiedrība. Uzņēmējsabiedrība UAB “Senuku Prekybos Centras” ir Senuku grupas galvenā kompānija. Uzņēmējsabiedrība UAB “Senuku Prekybos Centras” ir uzņēmums, kuram ir izšķiroša ietekme pār SIA “Senuku tirdzniecības centrs” (pieder 100% daļu). Uzņēmējsabiedrības UAB “Senuku Prekybos Centras” darbības virzieni ir celtniecības materiālu vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība, kā arī galaproduktu, santehnikas ražojumu, elektrisko palīgierīču, mājsaimniecības un dārza piederumu, sporta un atpūtas preču un piederumu, video un audio aprīkojuma tirdzniecība.

SIA “Senuku tirzniecības centrs” ir 23.05.2002. LR Uzņēmumu reģistrā reģistrēta uzņēmējsabiedrība (reģ. Nr.40003591580). Saskaņā ar Ziņojumā norādīto SIA “Senuku tirdzniecības centrs” nodarbojas ar individuālās lietošanas priekšmetu, sadzīves tehnikas, celtniecības materiālu un aparatūras vairumtirdzniecību, ar dažādu preču mazumtirdzniecību nespecializētajos veikalos, kā arī transporta pakalpojumu sniegšanu.

3. Konkurences likuma mērķis, kas noteikts tā 2.pantā, ir “(..) aizsargāt, saglabāt un attīstīt brīvu, godīgu un vienlīdzīgu konkurenci visās tautsaimniecības nozarēs sabiedrības interesēs, ierobežojot tirgus koncentrāciju, (..)”. Konkurences padomes uzdevums, īstenojot likuma mērķi, noteikts Konkurences likuma 6.panta pirmās daļas 3.punktā: “Konkurences padome (..) ierobežo tirgus koncentrāciju, pieņemot lēmumus sakarā ar tirgus dalībnieku apvienošanos (..)”. Konkurences padomei atbilstoši Konkurences likuma 2.pantam un 6.panta pirmās daļas 3.punktam ir pienākums ierobežot koncentrāciju konkrētā tirgū, un tādējādi uzņēmējsabiedrība “Rautakesko Ltd” un uzņēmējsabiedrība UAB “Senuku Prekybos Centras” uzskatāmas par tirgus dalībniekiem, kuru apvienošanās ietekmes uz konkrētiem tirgiem Latvijas teritorijā izvērtēšana ir Konkurences padomes kompetencē.

4. Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju starp uzņēmējsabiedrību “Rautakesko Ltd” un uzņēmējsabiedrību UAB “Senuku Prekybos Centras” 2002.gada decembrī parakstītais vienošanās protokols paredz, ka plānotā darījuma rezultātā uzņēmējsabiedrība “Rautakesko Ltd” iegādāsies 50% uzņēmējsabiedrības UAB “Senuku Prekybos Centras” kapitāla daļu plus vienu šī uzņēmuma kapitāla daļu, kā rezultātā uzņēmējsabiedrība “Rautakesko Ltd” iegūs izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku, t.i., uzņēmējsabiedrību UAB “Senuku Prekybos Centras” uz līdzdalības pamata, tādējādi netieši iegūstot izšķirošu ietekmi pār SIA “Senuku tirzniecības centrs”.

Līdz ar to ir paredzams, ka plānotā apvienošanās notiks atbilstoši Konkurences likuma 1.panta 2.punktā dota izšķirošās ietekmes termina skaidrojumam.

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju apvienošanos paredzēts pabeigt 27.02.2003. Pēc apvienošanās uzņēmējsabiedrība UAB “Senuku Prekybos Centras” kļūs par uzņēmējsabiedrības “Rautakesko Ltd” atkarīgo uzņēmējsabiedrību, kura 50%+1daļu turētājs būs uzņēmējsabiedrība “Rautakesko Ltd”.

Konkurences padome secina, ka plānotais darījums var tikt uzskatīts par apvienošanos, kas atbilst Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktam.

Plānotā apvienošanās atbilst vienam no Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā obligāti noteiktajiem kritērijiem. Konkurences likuma 15.panta otrā daļa nosaka: „Tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei par to ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16.pantu, ja pastāv viens no šādiem nosacījumiem:

1) apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks kā 25 miljoni latu;

2) vismaz viens no apvienošanās dalībniekiem pirms apvienošanās atradies dominējošā stāvoklī konkrētajā tirgū.”

Konkurences padome secina, ka apvienošanās tiešie dalībnieki konkrētajā gadījumā saskaņā ar Konkurences likuma 15.pantu ir uzņēmējsabiedrība “Rautakesko Ltd” un uzņēmējsabiedrība UAB “Senuku Prekybos Centras”, apvienošanās dalībnieku kopējais iepriekšējā – 2002.gada finanšu apgrozījums pārsniedz 25 miljonu latu kritēriju, jo Kesko grupā esošo Latvijas Republikā reģistrēto uzņēmumu kopējais apgrozījums 2002. finanšu gadā saskaņā ar Ziņojumā minēto bija lielāks par 38 miljoniem latu. Šajā summā neietilpst ārvalstu apvienošanās dalībnieku apgrozījums. Līdz ar to izpildās viens no nepieciešamajiem kritērijiem Ziņojuma iesniegšanai Konkurences padomei.

Konkurences padome nav konstatējusi, ka uzņēmējsabiedrība “Rautakesko Ltd” vai uzņēmējsabiedrība UAB “Senuku Prekybos Centras” pirms paredzētās apvienošanās būtu atradušās dominējošā stāvoklī kādā konkrētajā tirgū Latvijas Republikas teritorijā.

5. Ziņojumā tika sniegta informācija par tirgus noteikšanu, t.i., tika norādīts, ka vienošanās dalībnieki nodarbojas ar būvmateriālu, mājsaimniecības un sadzīves tehnikas tirdzniecību.

Lietas izskatīšanas gaitā Konkurences padome, izvērtējot Ziņojuma iesniedzēju un citu iegūto informāciju, secināja, ka uzņēmējsabiedrības “Rautakesko Ltd” un uzņēmējsabiedrības “Senuku Prekybos Centras” apvienošanās rezultātā koncentrācijas palielināšanās process notiks būvmateriālu realizācijas tirgū Latvijas teritorijā. Konkrētais tirgus definēts saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 4.punkta noteikumiem. Vienlaikus jāatzīmē, ka konkrēto tirgu ir iespējams segmentēt pa konkrētu būvmateriālu veidiem, kā arī varētu apskatīt daudz šaurāku ģeogrāfisko tirgu robežās un nodalīt atsevišķi mazumtirdzniecību no vairumtirdzniecības, savukārt lietderības apsvērumu dēļ, tāpēc ka nevienā no iepriekš minētajiem tirgus segmentiem nav vērojams būtisks koncentrācijas palielinājums, šie tirgi netika analizēti sīkāk.

Pēc Konkurences padomes rīcībā esošās informācijas un Ziņojumā sniegtajām ziņām SIA “Senuku tirdzniecības centrs” un a/s “Rautakesko” pašreizējā ietekme konkrētajā tirgū ir maza, kopējā tirgus daļa būvmateriālu realizācijas tirgū ir mazāka par 5%. Mājsaimniecības un sadzīves tehnikas tirgos a/s “Rautakesko” un SIA “Senuku tirdzniecības centrs” ietekme ir vēl mazāka nekā būvmateriālu realizācijas tirgū. Līdz ar to Konkurences padomei nebija pamata izvērtēt atsevišķi šā tirgus segmentu.

Ziņojumā sniegta informācija, ka būvmateriālu tirdzniecībā Latvijā izteikts līderis ir SIA “Nelss”, kuram 2001.gadā piederēja 12,4% no tirgus.

Konkurences padome, izvērtējot Ziņojuma iesniedzēja un citu iegūto informāciju, secināja, ka uzņēmējsabiedrības “Rautakesko Ltd” un uzņēmējsabiedrības UAB “Senuku Prekybos Centras” apvienošanās rezultātā neizveidosies un nepastiprināsies dominējošais stāvoklis konkrētajā tirgū, un, pamatojoties uz Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktu un 16.panta pirmo, otro un trešo daļu,

 

nolēma:

Atļaut uzņēmējsabiedrības “Rautakesko Ltd” un uzņēmējsabiedrības UAB “Senuku Prekybos Centras” apvienošanos.

Konkurences padomes lēmums ir pārsūdzams Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā viena mēneša laikā no dienas, kad ieinteresētā persona uzzināja vai tai vajadzēja uzzināt par pieņemto lēmumu saskaņā ar 04.10.2001. Konkurences likuma 8.panta otro daļu, LR Civilprocesa likuma Pārejas noteikumu 1.punktu un Civilprocesa kodeksa 24.-A nodaļu.

Konkurences padomes priekšsēdētājs P.Vilks

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!