• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai Latvija pievilcīga ārvalstu investoriem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.03.2003., Nr. 37 https://www.vestnesis.lv/ta/id/72183

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par topošajiem valsts dokumentiem

Vēl šajā numurā

07.03.2003., Nr. 37

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai Latvija pievilcīga ārvalstu investoriem

Vakar tikās valdības, Saeimas un Ārvalstu investoru padomes pārstāvji

Vakar, 6.martā, Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre un Saeimas deputati tikas ar Arvalstu investoru padomes Latvija parstavjiem.

Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi par uzņēmējdarbības vidi Latvijā, tostarp Latvijas investīciju klimata likumdošanas aspektu optimizācija, nodokļu politikas un administrēšanas, kā arī nekustamā īpašuma jautājumi, muitas jautājumu sakārtošana, ierobežojot un apkarojot kontrabandu, tieslietas un korporatīvo tiesību pilnveidošana, kā arī administratīvo procedūru tālāka pilnveidošana.

Saeimas priekšsēdētāja atzina, ka tradicionālās tikšanās ar Ārvalstu investoru padomes Latvijā pārstāvjiem dod iespēju diskutēt par likumdošanu, atklāt iespējamās nepilnības un tās pilnveidot Saeimā. I.Ūdre uzsvēra jau padarīto likumdošanas jautājumos, kas saistīti ar uzņēmējdarbības vidi, kā arī atzina, ka joprojām, līdzīgi kā daudzās Eiropas valstīs, ir risināmas problēmas, piemēram, ar birokrātijas sistēmu saistīto jautājumu sakārtošana, cīņa ar kontrabandu, tās ierobežošana un kontrole, kā arī cīņa ar korupciju.

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja novērtēja līdzšinējo sadarbību kā lietišķu un auglīgu, atzīstot, ka ir būtiski Latviju padarīt par investīcijām pievilcīgu valsti. Viņa arī aicināja ārvalstu investorus palīdzēt popularizēt Latvijas tēlu, lai izvairītos no tādu situāciju atkārtošanās, kad Latvija tiek atainota nepatiesā un nepievilcīgā gaismā.

Sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka uzņēmējdarbības vide Latvijā kļūst pievilcīgāka, tomēr vēl daudz jādara tās optimizēšanā.

Saeimas preses dienests

 

Vakar, 6. martā, Ministru prezidenta biedrs Ainārs Šlesers un ekonomikas ministrs Juris Lujāns ar Ārvalstu investoru padomes (ĀIP) pārstāvjiem diskutēja par investīciju klimatu Latvijā un perspektīvajiem biznesa sektoriem valstī.

Diskusija notika augstā līmeņa tikšanās laikā starp Latvijas valdību un Ārvalstu investoru padomi (ĀIP).

Kā uzsvēra ĀIP pārstāvji, šīs sarunas mērķis bija vēlreiz akcentēt aktuālākās Latvijas investīciju vides problēmas un ieskicēt valsts attīstības nākotnes redzējumu.

Kā uzskatāmākās Latvijas priekšrocības investori minēja izdevīgo ģeogrāfisko stāvokli, augsti izglītoto darbaspēku, īpaši akcentējot krievu valodas zināšanas, ekonomisko stabilitāti un attīstīto finanšu sektoru.

Savukārt kā biznesa vides vājākās puses tika minētas neskaidrā Latvijas ekonomiskā stratēģija, mazais tirgus, problēmas izglītības sistēmā, pārāk krasā atšķirība starp pilsētām un laukiem, kā arī nesakārtotā infrastruktūra. Īpašu neapmierinātību investori izteica par pārāk augstajām nacionālās aviosabiedrības “Air Baltic” biļešu cenām. Būtiskākie draudi Latvijas ekonomikai, pēc investoru domām, joprojām ir lielais ēnu ekonomikas īpatsvars, gaidāmais konkurences pieaugums pēc iestājas Eiropas Savienībā un Krievijas politiskais spiediens uz abu valstu ekonomiskajām attiecībām.

ĀIP pārstāvji ieteica Latvijai steidzami pieņemt lēmumu par ekonomisko stratēģiju, lai investori zinātu, uz ko koncentrēt galveno uzmanību. Investori arī uzsvēra, ka Latvijai šajā stratēģijā jānosaka prioritārās nozares, kurās valsts ir konkurētspējīga, piemēram, mežizstrāde, kokrūpniecība, finanšu sektors, informācijas tehnoloģijas, loģistika, tranzīts, būvniecība u.c.

Valdības pārstāvji pateicās investoriem par ieteikumiem, kas līdz šim devuši lielu ieguldījumu uzņēmējdarbības vides uzlabošanā. Ministru prezidenta biedrs apstiprināja, ka valdība pašlaik aktīvi strādā pie jaunā ekonomiskās stratēģijas modeļa, uzsverot nepieciešamību valdībai un investoriem darboties kopā. “Pēdējos gados ir tapušas daudzas stratēģijas, taču tā arī nav skaidrs, kā valsts plāno attīstīt katru konkrēto biznesa sektoru. Jaunā valdība, izveidojot Tautsaimniecības vienotās stratēģijas un attīstības padomi, ir atradusi veidu, kā šo jautājumu atrisināt centralizēti un sniegt uzņēmējiem skaidru priekšstatu par valsts attīstības galvenajiem virzieniem,” sacīja A.Šlesers.

Valdības pārstāvji aicināja uzņēmējus līdzdarboties šīs stratēģijas izstrādē, uzsverot, ka valdība ir atvērta ikvienam ierosinājumam.

Ministru prezidenta biedra birojs

 

Vakar, 6. martā, Ekonomikas ministrijā tikās Ārvalstu investoru padomes (ĀIP) un Latvijas valdības pārstāvji. Ministru prezidenta biedrs Ainārs Šlesers, ekonomikas ministrs Juris Lujāns, Tautsaimniecības padomes pārstāvis Uldis Osis, Latvijas Attīstības aģentūras (LAA) ģenerāldirektors Māris Ēlerts u.c.

Diskusijas tēma – investīciju klimats un perspektīvie biznesa sektori Latvijā. Tikšanās laikā tika prezentēta ĀIP izstrādātā analīze par Latvijas investīciju klimatu, kā arī sniegti daži ieteikumi biznesa vides uzlabošanai Latvijā. Latvijas valdībai tika ieteikts izstrādāt noteiktu stratēģiju Latvijas tautsaimniecības attīstībai un lēmumu pieņemšanā konsultēties ar uzņēmējiem.

Gan A.Šlesers, gan J.Lujāns apgalvoja, ka valdība ir atvērta dialogam, tā ir gatava kopīgi diskutēt gan ar ārvalstu investoriem, gan Latvijas uzņēmējiem par to, kā attīstīt Latvijas tautsaimniecību un kā padarīt Latviju par investīcijām pievilcīgu valsti. A.Šlesers izteica gatavību darīt visu iespējamo, lai desmit gadu laikā Latvija sasniegtu ES valstu labklājības līmeni. Savukārt J.Lujāns apsolīja, ka tiks pielikti visi spēki, lai līdz 2003.gada vidum jau būtu izstrādāta Latvijas ekonomiskās attīstības stratēģija.

Šodien, 7.martā, notiks Latvijas valdības un Ārvalstu investoru padomes noslēguma tikšanās Ministru kabinetā. Tikšanos atklās Ministru prezidents Einars Repše un “Linstow - Varner” prezidents A.Grundešons. Ministru prezidents iepazīstinās klātesošos ar valdības programmu 2003. – 2007.gadam. Pēc tam LAA pārstāvis ziņos par Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plāna izpildi un Pasaules bankas Ārvalstu investīciju konsultatīvā dienesta rekomendāciju ieviešanas gaitu. Būs diskusijas par Latvijas ekonomiskās attīstības stratēģiju – kā uzlabot investīciju klimatu Latvijā un kā veidot Latvijas tēlu, lai piesaistītu potenciālos investorus.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību un informācijas nodaļa

 

Vakar, 6.martā, Finanšu ministrijā finanšu ministrs Valdis Dombrovskis un ministrijas vadība tikās ar Ārvalstu investoru padomes (ĀIP) pārstāvjiem, lai apspriestu jautājumus par Latvijas nodokļu politiku un administrēšanu.

ĀIP pārstāvji ar ministru un ministrijas vadību pārrunāja jautājumu par valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu samazinātas likmes piemērošanu ārvalstu darba ņēmējiem, ko Latvijā nodarbina ārvalstu darba devējs, ministrijas nostāju attiecībā uz nodokļu maksātājiem nodokļu likumu pārkāpumu gadījumos piemēroto soda sankciju sistēmas modernizēšanu, ministrijas prioritātes cīņā pret izvairīšanos no nodokļu nemaksāšanas un jautājumus par nekustamā īpašuma attīstību tuvākajos gados, kā arī muitas un valsts un pašvaldību iepirkuma jautājumus.

Finanšu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!