• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dzīvē ir jāsaprot un jārēķinās ar abām pusēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.03.2003., Nr. 37 https://www.vestnesis.lv/ta/id/72188

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai Latvija pievilcīga ārvalstu investoriem

Vēl šajā numurā

07.03.2003., Nr. 37

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Dzīvē ir jāsaprot un jārēķinās ar abām pusēm

Ministru prezidents vakar, tiekoties ar Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas medicīnisko personālu

Par Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas direktora atjaunošanu amatā

R7.JPG (20478 bytes)
Vakar Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā: Ministru prezidents Einars Repše sarunā ar slimnīcas ārstiem, medicīnisko personālu, pacientiem un Valdi Zatleru
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Vakar, 6.martā, Ministru prezidents Einars Repše, izvērtējot esošo situāciju, devis rīkojumu veselības ministram Ārim Auderam par Valda Zatlera atjaunošanu Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas direktora amatā. Lēmums pieņemts, lai nodrošinātu turpmāku slimnīcas medicīnisko darbību.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja ierosinātās krimināllietas izmeklēšana tiek turpināta.

Vakar, 6.martā, Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā Ministru prezidents Einars Repše tikās ar slimnīcas kolektīvu, kā arī atsevišķi ar slimnīcas administrāciju un no amata atstādināto slimnīcas direktoru Valdi Zatleru. Uz Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcu E.Repše devās pēc slimnīcas kolektīva lūguma, kas bija izteikts atklātā vēstulē Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai, Ministru prezidentam Einaram Repšem un plašsaziņas līdzekļiem. Vēstulē slimnīcas kolektīvs pauž neizpratni par krimināllietu, kas ierosināta pret slimnīcu, un tai sekojošo slimnīcas direktora atstādināšanu no amata. Tāpat Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas darbinieki ir sarūgtināti par to, ka tiek apšaubīta ārstniecības procesā izmantoto materiālu un paša ārstniecības procesa kvalitāte.

Sarunā ar slimnīcas darbiniekiem Ministru prezidents atzina, ka situācija, kas izveidojusies, nav vienkārša un ka viņš personīgi ir nelaimīgs par to. E.Repše atzina, ka ir dzirdējis daudz labu vārdu gan par slimnīcas direktoru dakteri V.Zatleru, gan par pašu slimnīcu un tajā saņemtajiem ārstniecības pakalpojumiem, visa kolektīva veikumu. “Taču ir tāda lieta, ka pastāv neatkarīga izmeklēšanas iestāde, konkrētajā gadījumā, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), kas pēc sabiedrībā izskanējušās un biroja rīcībā esošās informācijas ir veicis lietas izstrādi un ierosinājis krimināllietu. Krimināllietu nevis pret noteiktu cilvēku, bet par konkrētiem faktiem. Jāatzīmē, ka lieta ir tikai ierosināta, tā var noslēgties gan ar apsūdzības celšanu, gan ar konstatējumu, ka apsūdzībai nav pamata. Vēl līdz vakardienai ļoti nopietns bija jautājums par to, cik pamatoti ierosināta šī lieta. Lai gan es nekad neiejaucos izmeklēšanas iestāžu kompetencē (gribu uzsvērt arī to, ka šī konkrētā lieta nekādā veidā netika ierosināta pēc mūsu lūguma, instrukcijas vai kā citādi, to ierosināja KNAB), tomēr vakar es uzaicināju pie sevis KNAB vadītāja vietnieku un lūdzu sniegt man informāciju par lietas apstākļiem. Vadoties pēc tās informācijas, kas tika prezentēta, es atzīstu, ka ir daži jautājumi, uz kuriem jārod atbildes,” Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas kolektīvam skaidroja E.Repše.

Lai gan premjerministrs tieši nenosauca, kādi neskaidri jautājumi ir krimināllietas ierosināšanas pamatā, sargājoties traucēt izmeklēšanas gaitu, sarunas laikā viņš tomēr atklāja, ka neskaidri un aizdomīgi ir jautājumi par ārstniecības pakalpojumos izmantoto materiālu (konkrēti – mugurkaula implantu) kvalitāti, par materiālu iepirkuma procedūras likumību, par materiālu cenām un slimokases kompensācijām par šiem materiāliem, kā arī par iespējamu interešu konfliktu slimnīcas amatpersonu darbībā. Ministru prezidents šos jautājumus vērtē kā nopietnus un tādus, uz kuriem noteikti jārod skaidras un objektīvas atbildes.

Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas vadītāja daktera V.Zatlera atstādināšanu no amata uz izmeklēšanas laiku E.Repše vērtē kā normālu un loģisku lietu, jo viņš ir tās iestādes vadītājs, kuras darbība tiek izmeklēta. “Vadošās amatpersonas atstādināšana no pienākumu pildīšanas nav atkarīga no simpātijām vai antipātijām pret konkrētu cilvēku, tā ir normāla prakse gadījumos, kad tiek izmeklēta kādas iestādes darbība,” skaidroja Ministru prezidents. Viņš atgādināja slimnīcas darbiniekiem, ka KNAB izskata arī citu lietu – pacientes sūdzību par kādreizējā Traumatoloģijas un ortopēdijas institūta ārsta, tagadējā veselības ministra Āra Audera rīcību. “Ja arī šajā gadījumā tiks ierosināta lieta, es nekavējoties rīkošos un atstādināšu amatpersonu no pienākumu pildīšanas,” solīja Ministru prezidents, apliecinot vienādi godīgu un taisnīgu valdības attieksmi pret visiem. “Taču, tāpat kā mēs nekad neierosināsim kādu līdzīgu lietu skatīt politiski, tā šinī gadījumā politisku motīvu pēc mēs neizdarīsim spiedienu par lietas izbeigšanu vai kādas personas atjaunošanu amatā uz izmeklēšanas laiku,” paužot konsekventu nostāju, teica E.Repše. Kā vienīgo pareizo rīcību Traumatoloģijas un ortopēdijas institūta gadījumā Ministru prezidents atzina — rast atbildes uz visiem pašlaik neskaidrajiem jautājumiem, un “skaidrība atbildēs arī būs tas galavārds, kas pilnīgi un galīgi atrisinās šo lietu un pateiks, ir vai nav pārkāpumi slimnīcas darbā”. Slimnīcas kolektīvu un arī atstādināto direktoru E.Repše aicināja izturēties pret izmeklēšanu saprotoši, nenoliedzot, ka respektē V.Zatlera un kolektīva subjektīvās izjūtas.

Savukārt Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas atstādinātais direktors V.Zatlers nepiekrita Ministru prezidenta teiktajam, ka krimināllietas ierosināšana un izmeklēšana notiek saskaņā ar likumu un nav politizēta. Viņaprāt, likumi ievēroti netiek un viņa atstādināšanā, kā arī lietas ierosināšanā ir vērojamas politiskas vajāšanas pazīmes. Šim apgalvojumam gan Ministru prezidents prasīja iesniegt konkrētus pierādījumus.

Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas darbinieki sarunā ar Ministru prezidentu pauda atbalstu slimnīcas direktoram un uzsvēra, ka viņa darbības laikā slimnīcā ir atvērtas vairākas jaunas nodaļas, slimnīcas darbs ir sakārtots atbilstoši labākajiem standartiem, ko apliecina 2002.gadā piešķirtais ISO 9001:2000 sertifikāts. Kādreizējo kolēģi veselības ministru Ā.Auderu slimnīcas darbinieki lielā mērā uzskata par galveno vainīgo notiekošajā, viņa pausto informāciju par slimnīcu – par meliem. Ministru prezidentam tika jautāts tieši – vai, viņaprāt, cilvēks, kurš melo, šantažē pacientus un piedevām vēl ļoti labi pelna, vispār ir ieinteresēts veselības sistēmas reformas īstenošanā. Šie jautājumi, tāpat diskusijas par to, kam un kā vērtēt apšaubīto mugurkaula implantu kvalitāti, tikai apliecināja, ka problēma Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas kolektīvam ir aktuāla un sāpīga. Sarunā ar žurnālistiem darbinieki atzina, ka ir gatavi plašākām atbalsta akcijām gan slimnīcai, gan tās direktoram.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Liena Pilsētniece, “LV” iekšlietu redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!