Par pārtikas apriti
Zemkopības ministrija sagatavojusi Ministru kabineta noteikumu projektu “Vispārējās higiēnas prasības pārtikas apritē”. 6.martā tas tika izsludināts apspriešanai Valsts sekretāru sanāksmē. Par pamatu jaunajam noteikumu projektam izmantoti Eiropas Savienības normatīvie akti.
Noteikumu projektā iekļauta jauna nodaļa “Higiēnas prasības muitas noliktavām un noliktavām brīvajās zonās”. Tajā paredzētas prasības pārtikas produktu izvietojumam un telpu aprīkojumam, kas nodrošina uzglabāšanas procesu kontroli. No jauna iestrādāta nodaļa “Higiēnas prasības mobilām un pagaidu telpām publiskās tirdzniecības vietās un pārtikas tirdzniecības automātiem”. Šī nodaļa reglamentē pārtikas aprites nosacījumus un temperatūras režīmus piesārņojuma riska novēršanai.
Projektā paredzēts, ka labas higiēnas prakses vadlīnijas tiek izstrādātas, izmantojot ANO Starptautiskās pārtikas un lauksaimniecības organizācijas un Pasaules veselības organizācijas (FAO/WHO) ieteikto starptautisko prakses kodu “Pārtikas higiēnas vispārīgie principi” (Codex Alimentarius) un šajos noteikumos ierakstītos pārtikas higiēnas vispārējos principus. Minētās vadlīnijas izstrādā pārtikas profesionālās nozares kopā ar patērētāju grupu pārstāvjiem, konsultējoties ar kompetentām valsts institūcijām.
Šajā projektā noteikto vispārējo higiēnas prasību ievērošana sekmēs drošas un kvalitatīvas pārtikas apriti un patērētāju aizsardzību. Noteikumu projekts nodots saskaņošanai ieinteresētām valsts institūcijām.
Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa