• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ministru prezidenta darba vizīti Dānijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.03.2003., Nr. 42 https://www.vestnesis.lv/ta/id/72696

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

18.03.2003., Nr. 42

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ministru prezidenta darba vizīti Dānijā

Pagājušo piektdien, 14. martā, Ministru prezidents Einars Repše Kopenhāgenā tikās ar Dānijas parlamenta Folketinga Eiropas Savienības lietu un Ārpolitikas komiteju pārstāvjiem. Ministru prezidents izteica līdzjūtību sakarā ar Dānijas parlamenta priekšsēdētāja I.Hansena nāvi.

Dānija kā Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalsts ir nozīmīga Latvijas partnere. Dānijas parlamentārieši solīja atbalstīt drīzu Latvijas pievienošanās līgumu Eiropas Savienībai un NATO ratifikāciju. Viņi pauda interesi par šā gada 20.septembrī paredzēto Latvijas tautas nobalsošanu par valsts iestāšanos ES un sabiedrības atbalstu Latvijas dalībai ES.

Abas puses atzīmēja līdzīgo Dānijas un Latvijas nostāju Irākas krīzes jautājumā – nepieciešamību atbruņot Sadamu Huseinu.

Diskusijā apspriestas Latvijas lauku attīstības perspektīvas un ES strukturālo fondu efektīva izmantošana reģionālās attīstības veicināšanai. E.Repše pauda pārliecību par Latvijas lauksaimniecības konkurētspēju ES vienotajā tirgū.

Ministru prezidents atzina, ka vēl ir veicams papildu darbs, lai uzlabotu transporta infrastruktūru Baltijas jūras reģionā, un ka Latvijai ir plašas iespējas attīstīt savu tūrisma sektoru.

Abas puses atzina nepieciešamību pastiprināt Ziemeļu valstu un Baltijas valstu sadarbību visās iespējamajās jomās.

Ministru prezidents E.Repše tikās arī ar Dānijas parlamenta Konservatīvās tautas partijas frakcijas vadītāju Knudu Ēriku Kirkegoru un informēja par Latvijas Saeimas vēlēšanu rezultātiem, kā arī raksturoja Saeimā pārstāvēto politisko partiju spektru. Apspriestas iespējas padziļināt “Jaunā laika” sadarbību ar Dānijas Konservatīvo tautas partiju, tai skaitā gatavojoties Eiropas Parlamenta vēlēšanām 2004.gadā.

Ministru prezidents darba vizītes ietvaros Kopenhāgenā tikās ar Dānijas lielo uzņēmumu konfederācijas “Dansk Industri” izpilddirektoru Jorgenu Hansenu.

E.Repše pateicās “Dansk Industri” vadībai par konfederācijas reģionālās pārstāvniecības Baltijas valstīs atklāšanu Rīgā, kas sekmēs Latvijas un Dānijas uzņēmēju sadarbību. E.Repše aicināja aktīvāk attīstīt biznesa kontaktus, veicināt savstarpēju investīciju piesaisti un eksportu.

“Dansk Industri” vadība pauda atbalstu ES paplašināšanai un Latvijas uzņemšanai Eiropas Savienībā.

Ministru prezidents E.Repše informēja par Latvijas nodokļu sistēmu un plānoto uzņēmumu ienākuma nodokļa pazemināšanu, ko Dānijas pārstāvji novērtēja kā uzņēmējdarbības vidi veicinošu pasākumu.

Sarunā apspriesta iespējamā Dānijas pievienošanās ES eirozonas valstīm un konfederācijas “Dansk Industri” sadarbība ar ES institūcijām.

Ministru prezidentam vizītes ietvaros bija tikšanās un darba pusdienas ar Dānijas premjerministru Andersu Fogu Rasmusenu.

Šī bija abu premjerministru pirmā divpusējā tikšanās. Viņi atzina, ka Latvijas un Dānijas attiecības ir ļoti labas.

Premjerministru sarunas lielākā daļa bija veltīta starptautisko jautājumu apspriešanai, īpaši Irākas krīzei. E.Repše un A.F.Rasmusens atzina, ka Latvijas un Dānijas pozīcijas Irākas jautājumā ir līdzīgas.

Pārrunāti vairāki Eiropas Savienības paplašināšanās aspekti, tostarp arī Eiropas nākotnes jautājumi. Premjerministri bija vienisprātis, ka arī turpmāk būtu saglabājams un pilnveidojams dalībvalstu vienlīdzības princips. E.Repše un A.F.Rasmusens apsprieda ES Konventa darbu un vienojās par tālāko konsultāciju vēlamību, lai apspriestu dažādus priekšlikumus par ES uzbūvi nākotnē.

Latvijas Ministru prezidents izteica cerību, ka Dānija būs viena no pirmajām valstīm, kas ratificēs Latvijas pievienošanās līgumus ES un NATO.

Anderss Fogs Rasmusens apstiprināja Dānijas ieceri būt pirmajai dalībvalstij, kas ratificē Latvijas pievienošanās līgumus ES un NATO, un interesējās par sabiedrības atbalstu Latvijas dalībai ES un NATO.

Einars Repše un Anderss Fogs Rasmusens bija vienisprātis arī par Baltijas valstu un Ziemeļu valstu ciešākas sadarbības iespējām ES ietvaros.

Einars Repše iepazīstināja Dānijas premjerministru ar Latvijas valdības politikas prioritātēm un darbības pamatprincipiem.

Ministru prezidents ielūdza Dānijas premjerministru darba vizītē apmeklēt Latviju. A.F.Rasmusens pateicās un pieņēma šo ielūgumu.

Valsts kancelejas  Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!