• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par aizsardzības ministra darba vizīti Amerikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.03.2003., Nr. 42 https://www.vestnesis.lv/ta/id/72697

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Ministru prezidenta darba vizīti Dānijā

Vēl šajā numurā

18.03.2003., Nr. 42

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par aizsardzības ministra darba vizīti Amerikā

Piektdien, 14. martā, notika aizsardzības ministra Ģirta Valda Kristovska un Nacionālo bruņoto spēku komandiera Gaida Zeibota preses konference, kurā amatpersonas informēja par savu vizīti ASV.

Ģ.V.Kristovskis pastāstīja, ka viņam bijušas ļoti vērtīgas tikšanās un debates ar ASV amatpersonām. Sarunās, protams, skarts arī jautājums, kā atbruņot Sadamu Huseinu, lai pasauli atbrīvotu no masu iznīcināšanas ieročiem. Visbūtiskākā bijusi tikšanās ASV Aizsardzības ministrijā ar ministra diviem vietniekiem — Paulu Lofkovicu un Duglasu Feisu. Svarīga bijusi arī tikšanās ar ASV departamenta amatpersonām. Notikušas sarunas ASV Senātā ar ASV Kongresa aizsardzības un drošības padomniekiem, kā arī ar Senāta aizsardzības komitejas pārstāvjiem. Apmeklētas arī dažas Amerikas kara bāzes, kur varēja iepazīties ar ASV pētījumiem strēlnieku ieroču jomā un sapieru ekipējumu.

Ģ.V.Kristovskis atzina, ka viņa galvenais uzdevums bija pārrunāt Latvijas gatavību dalībai NATO, kā arī pasākumus, kurus mūsu valsts būtu gatava veikt kolektīvās drošības labā. ASV aizsardzības sektora pārstāvji ministram arī uzdevuši jautājumus, kā Latvija plāno nodrošināt klasificētās informācijas drošību. Pārrunāts Latvijas iespējamais devums Irākas krīzes noregulēšanā.

Ministrs atzina: ja Irākā sāksies militārs konflikts, tā pirmajā fāzē Latvija un mūsu bruņotie spēki, visticamāk, nepiedalīsies. Runa varētu būt par mūsu dalību otrajā fāzē — pēc militārā konflikta atrisinājuma Latvijas karavīri varētu piedalīties starptautiskajās miera uzturēšanas operācijās un Irākas demokratizācijas procesu nodrošināšanā. Ģ.V.Kristovskis ASV aizsardzības amatpersonām arī uzdevis jautājumus par ASV kara bāzu iespējamo pārvietošanu uz Austrumeiropu, tajā skaitā Latviju. Politiskajā līmenī par to vēl skaidrības nav, taču Pentagonā interese par bāzu pārvietošanu uz Austrumeiropu noteikti ir. Sarunās bijis jūtams, ka bāzu pārvietošana ir laika diktēta prasība un ASV bruņoto spēku attīstības jautājums. Potenciālie bāzu izvietošanas reģioni būs tie, kuri nākotnē varētu būt tā sauktā politiskā riska un apdraudējuma reģioni. ASV šobrīd gan uzskata, ka Latvija neatrodas potenciālu krīžu reģionā. Taču tas neizslēdz iespēju nākotnē saņemt no ASV kādu piedāvājumu kara bāzu sakarā. Ģ.V.Kristovskis, atbildot uz jautājumu, vai viņš kā aizsardzības ministrs atbalstītu ASV kara bāzu izvietošanu Latvijā, atbildēja, ka svarīgi būtu zināt, kādiem mērķiem tās tiktu izvietotas Latvijā, kādu ieguldījumu tās dos drošībai. Ministrs atzina, ka kara bāzu izvietošanai mūsu valstī būtu vairāki pozitīvi aspekti, taču pagaidām būtu pāragri par to runāt.

G.Zeibots piebilda, ka, apmeklējot ASV kara bāzes, viņš pievērsis lielu uzmanību ne tikai tehniskajam aprīkojumam, bet arī bruņoto spēku apmācības sistēmai. NBS komandieris ar gandarījumu atzīmē, ka Latvijai Amerikā ir laba slava un turienes prese publicē daudz cildinošu vārdu par mūsu valsti.

Ģ.V.Kristovskis un G. Zeibots ASV piedalījās arī divos ar Latviju un Baltiju saistītos pasākumos — apvienotajā baltiešu sanāksmē par Baltijas valstu virzību uz NATO un Latviešu centra rīkotajos Oskara Kalpaka dienas pasākumos.

Rūta Kesnere, “LV” informācijas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!