• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Irāku mirkli pirms kara. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.03.2003., Nr. 42 https://www.vestnesis.lv/ta/id/72703

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par morāli neitrālu diplomātiju

Vēl šajā numurā

18.03.2003., Nr. 42

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Irāku mirkli pirms kara

ASV vēstnieks Latvijā Braiens Karlsons:

ASV.JPG (11461 bytes)
Foto: A.F.I.

ASV valsts sekretārs Kolins Pauels nesen uzdeva labu jautājumu. Viņš vaicāja: “Vai Sadams Huseins ir pieņēmis stratēģisku politisku lēmumu ievērot ANO Drošības padomes rezolūcijas? Vai viņš ir pieņēmis stratēģisku politisku lēmumu likvidēt savus masu iznīcināšanas ieročus? Tas ir viss, īsumā.”

Šis jautājums tiek apspriests jau 12 gadu, un vienīgā godīgā atbilde ir - nē.

Pēdējos četros mēnešos Sadams Huseins ir centies izvairīties no pēdējās ANO Drošības padomes rezolūcijas - 1441. rezolūcijas - ievērošanas. To pašu viņš darīja arī attiecībā uz visām 16 iepriekšējām ANO Drošības padomes rezolūcijām. ANO atkal ir pienācis laiks sapulcēties un sūtīt vēsti Sadamam. ANO ir jāsaka: “Jūsu caurredzamā taktika mūs neapmuļķo.”

Irākas sīkie, novēlotie žesti tiek izdarīti tikai, lai piekrāptu un aizkavētu starptautiskās sabiedrība rīcību. Sadama Huseina galvenais mērķis ir sašķelt starptautisko sabiedrību, sadalīt mūs strīdīgās frakcijās. Šie centieni nedrīkst izdoties. Formulējot to labāk - starptautiskajai sabiedrībai ir jābūt stiprai un vienotai.

Ja Bagdāde tiešām vēlētos pakļauties, ja Irāka vēlētos patiesu atbruņošanos, tad S. Huseins pavēlētu saviem cilvēkiem izcelt visus materiālus atklātībai, parādīt inspektoriem ieroču atrašanās vietu. Vai tā notiek? Nē. Diemžēl inspekciju nav iespējams veikt.

Ja Sadams mums neatstāj citu izvēles iespēju, kā viņa atbruņošana ar varu, tad Amerikas Savienotās Valstis un mūsu koalīcijas partneri pacentīsies to izdarīt ātri, ar minimāliem civiliedzīvotāju zaudējumiem un īpašuma postījumiem. Šādos apstākļos mēs izdarīsim visu, lai nodrošinātu Irākas tautas humanitārās vajadzības.

Un drīz pēc tam, kad tūlītējās vajadzības būs apmierinātas un starptautiskā drošība iedibināta, tālākie Irākas pārtapšanas posmi tiks uzticēti civiliedzīvotājiem. Mēs strādāsim kopā ar irākiešiem - gan Irākā, gan ārpus tās sadarbībā ar mūsu daudzajiem koalīcijas partneriem un visiem tiem starptautiskās sabiedrības elementiem, kas gribēs piedalīties šajā darbībā. Tad būs iespējams izveidot leģitīmas Irākas institūcijas, kas pārstāvētu visus irākiešus.

Protams, darba būs daudz. Samierināšanas, rehabilitācijas un atjaunošanas darbs būs ilgs un smags, bet Amerikas Savienotās Valstis un tās sabiedrotie ir spējīgi šo uzdevumu izpildīt.

Irākas tauta, beidzot brīva no bailēm un tirānijas, pateiksies tiem, kas tai palīdzēja. Tie, kas visā pasaulē tic starptautiskajām tiesībām, pateiksies šai valstu koalīcijai, kas būs panākusi ANO rezolūciju ievērošanu.

Amerikas Savienotajām Valstīm un starptautiskajai sabiedrībai atbilde uz valsts sekretāra K. Pauela jautājumu ir zināma. Un mēs zinām, kas mums darāms.

“DIENA” un “TEĻEGRAF”; pēc B. Karlsona raksta “Pauela jautājums”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!