• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts budžeta izpildi janvārī un februārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.03.2003., Nr. 43 https://www.vestnesis.lv/ta/id/72784

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par disciplinārlietām pret ierēdņiem

Vēl šajā numurā

19.03.2003., Nr. 43

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valsts budžeta izpildi janvārī un februārī

Divi pirmie šā gada mēneši beigušies ar 14,7 miljonu latu lielu fiskālo pārpalikumu konsolidētajā kopbudžetā, liecina Valsts kases oficiālais pārskats par budžeta izpildi 2003.gada janvārī un februārī.

Kopbudžeta (valsts pamatbudžets + speciālie budžeti + pašvaldību budžeti) ieņēmumi janvārī un februārī bijuši 314,8 miljoni latu, kas ir par 30,6 miljoniem latu jeb 9,5% vairāk nekā pērnā gada pirmajos divos mēnešos.

Februārī kopbudžeta ieņēmumi bijuši 147,3 miljoni latu, izdevumi – 154,8 miljoni latu.

Valsts budžeta ieņēmumi janvārī un februārī bijuši 255,6 miljoni latu, izdevumi – 243,8 miljoni latu, fiskālais pārpalikums bijis 11,9 miljoni latu. Valsts budžeta pirmo divu mēnešu ieņēmumi par 23,4 miljoniem latu pārsniedz pērnā gada attiecīgā laika posma ieņēmumus. Pašvaldību budžeta ieņēmumi šogad bijuši 86 miljoni latu, izdevumi – 83 miljoni latu, fiskālais pārpalikums bijis 3,1 miljons latu.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administrētie nodokļu maksājumi valsts budžetā janvārī un februārī ir par 20% pārsnieguši pērnā gada attiecīgā laika posma ieņēmumus.

Finanšu ministrs Valdis Dombrovskis norāda: “Februārī budžetā turpinājās iepriekšējo mēnešu tendence – nodokļu ieņēmumi ievērojami pārsniedza pērnā gada attiecīgā laika posma ieņēmumus. Turklāt krietni vairāk nekā pērn iekasēts arī degvielas akcīzes nodoklis. Esmu gandarīts par pirmo divu gada mēnešu budžeta izpildes rezultātiem – tie liecina, ka mūsu iesāktais darbs dod pirmos rezultātus un ir lielisks piemērs “Jaunā laika” taupības un kārtības politikas panākumiem. Esmu pārliecināts, ka turpināsies arī VID vērojamais nodokļu administrēšanas darba uzlabojums.”

Ministrs gan arī uzsver, ka nevajadzētu pašreizējo budžeta pārpalikumu uztvert kā brīvi pieejamus un tādēļ izdevumiem sadalāmus līdzekļus. Pirmkārt, janvārī un februārī valsts budžeta iestādes dzīvoja ar pagaidu budžetu, kas paredzēja segt tikai kārtējos izdevumus un nefinansēt nekādus investīciju projektus – šie projekti tiks īstenoti vēlāk. Otrkārt, lai spriestu par iespējām palielināt izdevumus uz lielāku ieņēmumu rēķina, ir jāpalūkojas uz budžeta izpildi vairāku mēnešu garumā, uzskata finanšu ministrs.

Pirmajos divos šā gada mēnešos lielākajā valsts speciālajā budžetā – sociālajā budžetā – ieņēmumi pārsnieguši izdevumus par 3,5 miljoniem latu: ieņēmumi bijuši 86,7 miljoni, izdevumi – 83,2 miljoni latu. Ieņēmumi sociālajā budžetā par 6,8 miljoniem latu pārsniedza plānotos, kā arī par 6,9 miljoniem latu – pērnā gada janvāra un februāra ieņēmumus.

Vēl viens nozīmīgs speciālais budžets – autoceļu fonds – janvārī un februārī saņēmis 13,97 miljonus latu, kas ir par 2,8 miljoniem latu vairāk, nekā bija plānots, un par 4,8 miljoniem latu vairāk nekā 2002.gada pirmajos divos mēnešos. Kā zināms, autoceļu fonds saņem iezīmētu līdzekļu daļu no naftas produktu akcīzes nodokļa un šī speciālā budžeta ienākumus tieši ietekmē nodokļu administrācijas aktivitāte naftas produktu akcīzes iekasēšanā.

Finanšu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!