Rīgā 2003.gada 18.martā (prot. Nr.16 26.§)
4.panta otro daļu un 13.panta trešo daļu
11.1. visi augļi, izņemot tomātus;
11.2. augļu mīkstums vai šūnas (sulas pūslīši jeb maisiņi) — produkts, ko iegūst no viena veida augļu ēdamās daļas (neatdalot sulu), vai produkts, ko iegūst no citrusaugļu endokarpa;
11.3. augļu biezenis — neraudzēts, bet raudzējams produkts, ko iegūst, izberžot caur sietu nebojātu vai nomizotu augļu ēdamo daļu (neatdalot sulu);
11.4. augļu biezeņa koncentrāts — produkts, ko iegūst, no augļu biezeņa fiziski atdalot noteiktu daļu ūdens;
11.5. medus;
11.6. šādu veidu cukurs:
11.6.1. augļu nektāriem:
11.6.1.1. otrās šķiras baltais cukurs;
11.6.1.2. cukurs jeb baltais cukurs;
11.6.1.3. augstākā labuma baltais cukurs;
11.6.1.4. cukura šķīdums;
11.6.1.5. invertcukura šķīdums;
11.6.1.6. invertcukura sīrups;
11.6.1.7. glikozes sīrups;
11.6.1.8. sausais glikozes sīrups;
11.6.1.9. dekstroze jeb dekstrozes monohidrāts;
11.6.1.10. dekstroze jeb bezūdens dekstroze;
11.6.1.11. fruktoze;
11.6.1.12. fruktozes sīrups;
11.6.1.13. no augļiem iegūts cukurs;
11.6.2. augļu sulām, ko iegūst no koncentrāta, — šo noteikumu 11.6.1.apakšpunktā (izņemot 11.6.1.13.apakšpunktu) minētais cukurs;
11.6.3. augļu sulām — šo noteikumu 11.6.1.apakšpunktā (izņemot 11.6.1.13.apakšpunktu) minētais cukurs, kas satur mazāk par 2 % ūdens.
13.1. vitamīnus un minerālvielas;
13.2. aromātu, mīkstumu un šūnas atbilstoši šo noteikumu 6. un 7.punktam (minētās sastāvdaļas var būt no citas tāda paša veida sulas);
13.3. vīnskābes sāļus — tikai vīnogu sulas ražošanā;
13.4. cukuru — šo noteikumu 3., 4., 5.,7., 8. un 10.punktā minēto produktu ražošanā (izņemot bumbieru sulas un vīnogu sulas ražošanu). Cukura daudzums ir:
13.4.1. ne vairāk par 15 g uz litru (izteikts kā sausna), ja cukuru izmanto skābuma garšas regulēšanai;
13.4.2. ne vairāk par 150 g uz litru (izteikts kā sausna), ja cukuru izmanto saldināšanai;
13.4.3. ne vairāk par 150 g uz litru (kopējais daudzums), ja cukuru izmanto skābuma garšas regulēšanai un saldināšanai;
13.5. citronu sulu un (vai) citronu sulas koncentrātu (izteikts kā bezūdens citronskābe), ko izmanto skābuma garšas regulēšanai šo noteikumu 3., 7., 8., 9. un 10.punktā minētajiem produktiem, — ne vairāk par 3 g uz litru;
13.6. oglekļa dioksīds.
15.1. mehāniskie ekstrakcijas procesi;
15.2. parastie fizikālie procesi, arī ūdens ekstrakcija no augļu (izņemot vīnogas) ēdamās daļas, lai iegūtu augļu sulas koncentrātu, kas atbilst šo noteikumu 3.punktā noteiktajām prasībām;
15.3. vīnogu sulas desulfitēšana ar fizikāliem līdzekļiem, ja vīnogu sulfitēšanā izmantots sēra dioksīds un tā maksimālais daudzums gatavā produktā nepārsniedz 10 miligramus uz litru sulas.
16.1. pektolītiskie, proteolītiskie un amilolītiskie fermenti, pārtikas želatīns, tanīns, bentonīts, silīcija aerogels un kokogle;
16.2. ķīmiski inertas filtrācijas palīgvielas un izgulsnēšanās aģenti (piemēram, perlīts, skalots diatomīts, polivinilpolipirolidons, polistirols);
16.3. ķīmiski inertas adsorbcijas palīgvielas, kas samazina limonoīdu un narangīnu saturu citrusaugļu sulā, neietekmējot limonoīdo glikozīdu, skābes, cukuru (oligosaharīdu) vai minerālvielu saturu.
22.1. var nenorādīt ūdeni, aromātu, mīkstumu un šūnas, kas izmantotas augļu sulas, augļu sulas koncentrāta, augļu nektāra vai sausās (pulverveida) augļu sulas atjaunošanai līdz to sākotnējam stāvoklim;
22.2. norāda augļu sulai papildus pievienoto mīkstumu vai šūnas.
26.1. “vruchtendrank” (nīderlandiešu valodā) — augļu nektāriem;
26.2. “Sūšmost” (vācu valodā) — izmanto tikai kopā ar produkta nosaukumu “Fruchtsaft” vai “Fruchtnektar” (vācu valodā):
26.2.1. tādiem augļu nektāriem, kas iegūti no augļu sulām, augļu sulu koncentrātiem vai šo produktu maisījuma, kam augsta dabiska skābuma dēļ ir nepatīkama garša;
26.2.2. bumbieru sulai, kurai pievienoti āboli, bet nav pievienots cukurs;
26.3. “succo e polpa” vai “sumo e polpa” (itāliešu valodā) — augļu nektāriem, ko iegūst tikai no augļu biezeņa un (vai) augļu biezeņa koncentrāta;
26.4. “æblemost” (dāņu valodā) vai “äpplemust” (zviedru valodā) — ābolu sulai, kurai nav pievienots cukurs;
26.5. “sur…saft” (dāņu valodā) — izmanto kopā ar attiecīgā augļa nosaukumu upeņu, ķiršu, sarkano un balto jāņogu, aveņu, zemeņu un plūškoka augļu sulām, kurām nav pievienots cukurs;
26.6. “sōd….saft” vai “sōdet…saft” (dāņu valodā) izmanto kopā ar augļa nosaukumu sulām, kuras iegūtas no attiecīgā augļa un kurām cukurs pievienots vairāk par 200 g uz litru;
26.7. “mosto” (spāņu valodā) — vīnogu sulai.
Zemkopības ministrs M.Roze
Ministru kabineta
2003.gada 18.marta noteikumiem Nr.128
Nr. |
Augļu nektārā izmantotie augļi |
Minimālais sulas un (vai) biezeņa
saturs |
1 |
2 |
3 |
1. |
Augļi ar skābu sulu, kam dabiskā veidā ir nepatīkama garša |
|
1.1. |
pasifloru augļi |
25 |
1.2. |
quito naranjillos (Solanum quitoense) |
25 |
1.3. |
upenes |
25 |
1.4. |
baltās jāņogas |
25 |
1.5. |
sarkanās jāņogas |
25 |
1.6. |
ērkšķogas |
30 |
1.7. |
smiltsērkšķu augļi |
25 |
1.8. |
dzeloņplūmes |
30 |
1.9. |
plūmes |
30 |
1.10. |
cvečes |
30 |
1.11. |
pīlādža ogas |
30 |
1.12. |
mežrožu augļi |
40 |
1.13. |
skābie ķirši |
35 |
1.14. |
citi ķirši |
40 |
1.15. |
mellenes |
40 |
1.16. |
plūškoka augļi |
50 |
1.17. |
avenes |
40 |
1.18. |
aprikozes |
40 |
1.19. |
zemenes |
40 |
1.20. |
zīdkoka augļi un kazenes |
40 |
1.21. |
dzērvenes |
30 |
1.22. |
cidonijas |
50 |
1.23. |
citroni un laimi |
25 |
1.24. |
citi šīs kategorijas augļi |
25 |
2. |
Augļi ar zemu skābes saturu, ar mīkstumu vai izteiktām garšas īpašībām, kuru sulai dabiskā veidā ir nepatīkama garša |
|
2.1. |
mango |
25 |
2.2. |
banāni |
25 |
2.3. |
guavas |
25 |
2.4. |
papaijas |
25 |
2.5. |
lidži |
25 |
2.6. |
vilkābele (Crataegus azarolus) |
25 |
2.7. |
anona, skābā (Annona muricata) |
25 |
2.8. |
anona, tīklainā (Annona reticulata) |
25 |
2.9. |
anona, zvīņainā (Annona squamosa) |
25 |
2.10. |
granātāboli |
25 |
2.11. |
kešjukoka augļi |
25 |
2.12. |
spondija, sarkanā (Spondias purpurea) |
25 |
2.13. |
umbu (Spondias Tuberosa aroda) |
25 |
2.14. |
citi šīs kategorijas augļi |
25 |
3. |
Augļi, kuru sulai dabiskā veidā ir patīkama garša |
|
3.1. |
āboli |
50 |
3.2. |
bumbieri |
50 |
3.3. |
persiki |
50 |
3.4. |
citrusaugļi, izņemot citronus un laimus |
50 |
3.5. |
ananasi |
50 |
3.6. |
citi šīs kategorijas augļi |
50 |