• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai zinām, kā Eiropā kopā strādāt. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.03.2003., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/73026

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas un Vācijas draudzība ir un būs cieša

Vēl šajā numurā

21.03.2003., Nr. 45

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai zinām, kā Eiropā kopā strādāt

Vakar, 20.martā, Rīgā uzturējās Eiropas Parlamenta viceprezidents

EP06.JPG (14644 bytes)
Vakar, 20.martā, tikšanās laikā: Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Guntars Krasts un Eiropas Parlamenta prezidenta vietnieks Hoans Koloms i Navals
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Vakar, 20.martā, Saeimas Eiropas lietu komisijas pārstāvji tikās ar Eiropas Parlamenta prezidenta vietnieku Hoans Kolomu i Navalu.

Tikšanās laikā pārrunāti ar Latvijas integrāciju Eiropas Savienībā saistīti jautājumi.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Guntars Krasts novērtēja pašreizējo situāciju Eiropā kā augstas aktivitātes periodu un sveica Eiropas Parlamenta viceprezidentu Latvijas Saeimā.

Eiropas Parlamenta viceprezidents pastāstīja par Eiropas Parlamenta pārstāvniecības izveidi Rīgā. Viņš uzsvēra, ka līdzīgas pārstāvniecības tiks atvērtas visās Baltijas valstu galvaspilsētās. Minētās institūcijas izveides mērķi un galvenie uzdevumi būs sabiedrības, valdības un masu saziņas līdzekļu pārstāvju informēšana par norisēm Eiropas Parlamentā un pieņemtajiem lēmumiem.

Sarunas dalībnieki pārrunāja jautājumus, kas skar Eiropas Savienības nākotni un Latvijas deputātu darbu Eiropas Parlamentā, īpašu uzmanību veltot institucionālajām reformām Eiropas Savienībā.

H. Koloms i Navals Eiropas Parlamenta uzdevumā izteica uzaicinājumu Latvijas parlamentāriešiem piedalīties novērotāju statusā Eiropas Parlamenta sēdēs un komiteju darbā, lai iepazītu šīs institūcijas sistēmas funkcionēšanu kopumā — lēmumu pieņemšanas kārtību, procedūras, kā arī politisko grupu koalīciju veidošanās un darbības pamatprincipus.

Deputāti pateicās par izsmeļošo informāciju un izteica cerību kopīgi darboties Eiropas Parlamentā jau tuvākā laikā.

Saeimas preses dienests

Latvijā tiks atvērts EP informācijas centrs

EP03.JPG (19679 bytes)
Vakar, 20. martā, darba vizītē Rīgā viesojās Eiropas Parlamenta delegācija, kuru vadīja Parlamenta viceprezidents Hoans Koloms i Navals. EP pārstāvji tikās ar Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāju Guntaru Krastu un komisijas locekļiem, Ārlietu ministrijas pārstāvjiem un Eiropas Komisijas delegācijas darbiniekiem

Kā žurnālistiem pastāstīja H. Koloms i Navals, vizītes galvenais mērķis bija pārrunāt jautājumus, kas saistīti ar gaidāmo EP informācijas centra atvēršanu Rīgā. Informācijas centra mērķis būs Latvijas pilsoņiem, plašsaziņas līdzekļiem un politiķiem sniegt informāciju par visām norisēm EP un parlamenta pieņemtajiem lēmumiem. EP delegācijas vadītājs norādīja, ka jau vairākus gadus Latvijā darbojas Eiropas Komisijas delegācija un tās pakļautībā esošais informācijas centrs, bet, veidojot jaunu EP informācijas centru, tā uzdevums ir parādīt Latvijas iedzīvotājiem, ka Eiropas Savienībā (ES) ir arī otra, demokrātiskā puse – parlaments, kurā darbojas tautas vēlēti pārstāvji no visām dalībvalstīm.

Informācijas centru Rīgā paredzēts atvērt 1. jūnijā. Šajā pašā laikā EP informācijas centrus atklās arī Tallinā un Viļņā. Līdzīgi centri jau darbojas vairākās citās ES kandidātvalstīs. EP informācijas centri atrodami arī visās ES dalībvalstīs, bet piecās lielākajās valstīs izveidotas arī informācijas centru reģionālās nodaļas.

Pirmajos darbības mēnešos līdz referendumam par Latvijas iestāšanos ES informācijas centrs sniegs informāciju par EP darbu, bet pēc referenduma pastiprināta uzmanība tiks pievērsta gaidāmajām EP vēlēšanām 2004. gadā jūnijā, kurās pozitīva referenduma iznākuma gadījumā piedalīsies arī Latvija.

Plānots, ka sākotnēji informācijas centra darbu vadīs kāds EP pārstāvis, bet ar laiku šajā centrā strādāt aicinās arvien vairāk Latvijas iedzīvotāju.

Atbildot uz jautājumu, ar ko šis informācijas centrs atšķirsies no citiem Latvijā jau esošajiem informācijas centriem, kas sniedz informāciju ES jautājumos, H. Koloms i Navals norādīja, ka centrs specializēsies informācijā tieši par EP, kas līdz šim Latvijā pieejama tikai fragmentāri. Jaunā informācijas centra uzdevums būs arī veicināt Latvijas iedzīvotāju iespējas sazināties ar EP deputātiem un darbiniekiem, organizēt iepazīšanās vizītes, kā arī veidot ciešāku sadarbību starp EP un Latvijas Saeimu.

Savukārt Eiropas Komisijas delegācijas vadītājs Endrū Rasbašs pastāstīja, ka jaunveidojamais EP informācijas centrs veidos ciešu sadarbību ar pašreiz darbojošos ES informācijas centru un pēc Latvijas pievienošanās ES abi centri tiks apvienoti kopējā “Eiropas mājā”.

Saeimas deputāti iepazīsies ar EP darbu

EP04.JPG (18772 bytes)
Preses konferencē: Eiropas Komisijas delegācijas vadītājs Latvijā Endrū Rasbašs un Eiropas Parlamenta prezidenta vietnieks Hoans Koloms i Navals

Vairākus būtiskus jautājumus saistībā ar Latvijas gaidāmo pievienošanos ES EP delegāti pārrunāja, tiekoties ar Saeimas deputātiem. H. Koloms i Navals EP vārdā izteica uzaicinājumu Latvijas parlamentāriešiem piedalīties EP darbā kā novērotājiem. Paredzams, ka tuvākajā laikā Saeima izvēlēsies 9 pārstāvjus no deputātu vidus, kas laikā līdz Latvijas iestājai ES vairākkārt dosies uz EP, lai pēc iespējas pilnīgāk iepazītos ar tā darbību. Novērotāji tiks stādīti priekšā EP sesijas laikā jau 2003. gada maijā Strasbūrā.

EP delegācijas vadītājs uzvēra, ka šādu novērotāju darbība ir ļoti svarīga, lai topošo dalībvalstu pārstāvji spētu izprast EP darbības principus un lēmumu pieņemšanas kārtību. H. Koloms i Navals pastāstīja, ka pats esot darbojies kā novērotājs EP laikā pirms Spānijas pievienošanās ES. Viņš pauda viedokli, ka EP darbs diezgan ievērojami atšķiras no tradicionālā nacionālo parlamentu darba. EP darbā nav tik strikti nodalīta pozīcija un opozīcija, bet visi vairāk strādā kopā, tajā pašā laikā ideoloģiski radniecīgu partiju pārstāvjiem sadarbojoties vienotās grupās. Divās lielākajās politiskajās grupās deputātu skaits ir tuvu diviem simtiem, un dažkārt ir visai sarežģīti nonākt pie vienota viedokļa pat vienas partiju grupas ietvaros. Tādēļ ir svarīgi to izprast vēl pirms pievienošanās un ar šo pieredzi iepazīstināt iespējami vairāk interesentu šeit uz vietas Latvijā, uzskata H. Koloms i Navals.

Par karu Irākā viedokļi dalās

Preses konferencē tika skarts arī jautājums par vakar sākušos karu Irākā. H. Koloms i Navals pauda EP deputātu vairākuma, kā arī savas partijas nostāju, kas neatbalsta militāru iebrukumu Irākā bez ANO sankcijas. Tajā pašā laikā viņš norādīja, ka šajā jautājumā var pastāvēt viedokļu atšķirības un viņš respektē savas valsts — Spānijas — valdības pretējo nostāju un nevēlas komentēt Latvijas valdības un parlamenta lēmumus šajā jautājumā, kas, H. Koloma i Navala uzskatā, ir Latvijas iekšējais jautājums.

Artis Nīgals, “LV” Eiropas lietu redaktors

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!