• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mēs visi vēlamies drošību pasaulē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.03.2003., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/73031

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mēs esam atbalstījuši ANO rezolūciju

Vēl šajā numurā

21.03.2003., Nr. 45

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mēs visi vēlamies drošību pasaulē

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga sabiedrībai 20.martā

Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas paziņojums Latvijas plašsaziņas līdzekļiem 2003. gada 20. martā

Dāmas un kungi, dārgie tautieši! Ir sākusies Irākas atbruņošanas akcija, kas ir iegājusi otrajā fāzē – ar sauszemes spēku līdzdalību. Mums atliek cerēt, ka šī darbība gūs ātrus rezultātus un tajā būs pēc iespējas mazāk civiliedzīvotāju upuru. Un tiks panākts tas mērķis, kuru būtu bijis iespējams sasniegt miermīlīgā veidā, ja Sadams Huseins un viņa diktatoriskais režīms būtu bijis gatavs sekot tām ANO rezolūcijām, kas kopš 1991. gada Irākai prasīja pilnīgu atbruņošanos – atsacīšanos no masu iznīcināšanas ieročiem.

Ir pagājuši gadi, un ir bijušas dažādas rezolūcijas. Pēdējā izdevība tika dota pagājušā gada 8. novembrī. Irāka šo izdevību nav izmantojusi. Tam rezultāts ir tāds, kādu mēs to redzam šodien. Atbildība par to pilnībā gulstas uz Sadama Huseina pleciem. Viņš ir tas, kas savu tautu ir tik tālu novedis un tikpat nes atbildību par notikumiem, kā savā laikā Ādolfs Hitlers par to, kur viņš noveda vācu tautu, un Staļins par to, kur viņš noveda krievu tautu un Padomju savienību. Šādi diktatori dara postu vairākām paaudzēm, un tādēļ viņu rīcība ir jāaptur. Un tas patlaban tiek darīts, pamatojoties uz vienu ANO rezolūciju, kas tika pieņemta vienbalsīgi un uzstādīja Irākai skaidru prasību.

Kā zināms, starplaikā ir notikusi ļoti krasa un negaidīta domu polarizācija starp tiem, kas interpretē situāciju vienā veidā, un tiem, kas to interpretē citādi. To varam tikai nožēlot, taču rezultāts, kādu vēlamies sasniegt, visiem ir skaidrs: mēs vēlamies sasniegt tādu situāciju, kad Irāka tiek atbruņota un mēs varētu būt droši, ka līdz ar to uzlabosies drošība pasaulē. Un tas nozīmē arī drošību Latvijas tautai un valstij.

Rūta Kesnere, “LV” informācijas redaktore

Pēc ieraksta “LV” diktofonā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!