• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sadarbību ar Lielbritāniju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.03.2003., Nr. 46 https://www.vestnesis.lv/ta/id/73088

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

25.03.2003., Nr. 46

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sadarbību ar Lielbritāniju

Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Arnolds Laksa un komisijas loceklis Juris Dalbiņš vakar, 24.martā, tikās ar Lielbritānijas Štāba koledžas pārstāvjiem. Delegācija Latvijā ieradusies iepazīšanās vizītē, lai veiktu salīdzinājumu ar citām Viduseiropas un Austrumeiropas valstīm ekonomikas un aizsardzības sistēmas jomā.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs A.Laksa tikšanās sākumā viesus iepazīstināja ar komisijas darbības jomām, kā galvenās minot likumdošanas iniciatīvu un Aizsardzības ministrijas un Iekšlietu ministrijas parlamentāro pārraudzību. A.Laksa arī pastāstīja, ka pašlaik, kad aktualizējusies viedokļu polarizācija Irākas krīzes jautājumā, komisijai ir vēl viena prioritāte — sadarbība aizsardzības un iekšlietu jautājumos ar NATO un Eiropas Savienības valstu parlamentu attiecīgajām komisijām.

A.Laksa informēja Lielbritānijas Štāba koledžas pārstāvjus, ka Saeima pagājušajā nedēļā pieņēma lēmumu par Latvijas dalību starptautiskajā operācijā Irākas atbruņošanai, kas paredz mūsu valsts bruņoto spēku pārstāvju piedalīšanos starptautiskajās miera nodrošināšanas un humānajās operācijās starptautiskās koalīcijas bruņoto spēku militārās vadības pārziņā, ievērojot militārpersonas brīvprātības principu. Augstie viesi izteica gandarījumu par Latvijas atbalstu ASV un sabiedrotajiem un interesējās, vai šis lēmums turpmāk neietekmēs attiecības ar citām Eiropas valstīm, kuras neatbalstīja sabiedroto militāro akciju sākšanu Irākā bez ANO Drošības padomes rezolūcijas. A.Laksa teica, ka par Eiropas valstu izpratni par Latvijas izvēli liecina Vācijas kanclera Gerharda Šrēdera tikšanās laikā ar Latvijas Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu teiktais, ka Vācija spēs novērtēt šo Latvijas soli un ka šis lēmums nebūs par šķērsli Latvijas ceļā uz ES. Arī deputāts J.Dalbiņš atzīmēja, ka pašlaik Eiropas valstu vidū vairs nav būtisku domstarpību, jo jādomā par turpmāko rīcību pēc Irākas krīzes noregulējuma miera un humānās palīdzības nodrošināšanā.

Atbildot uz Lielbritānijas Štāba koledžas pārstāvju jautājumu par sabiedrības attieksmi pret Irākas krīzi un Latvijas iesaistīšanos tajā, A.Laksa atbildēja, ka Latvija skaidri definējusi savu ārpolitisko prioritāti — dalību NATO, tāpēc, iesaistoties šīs kolektīvās aizsardzības sistēmas struktūrā, mūsu valstij jābūt gatavai piedalīties dažādu konfliktu noregulējumos. “Mēs nevaram vairs būt tikai patērētāji,” teica A.Laksa. Viņš arī informēja, ka pret Saeimas lēmumu par Latvijas piedalīšanos Irākas krīzes noregulējumā asi iebilst parlamentā pārstāvētie kreisie politiskie spēki un arī liela sabiedrības daļa. J.Dalbiņš uzsvēra, ka šādi Latvijai rīkoties liek arī mūsu vēsturiskā pieredze.

Tikšanās gaitā A.Laksa atbildēja arī uz viesu jautājumiem par situāciju Latvijas ekonomikas un sociālajā jomā. Viņš pastāstīja, ka pēc neatkarības atjaunošanas 1991.gadā Latvija stingri nostājusies uz demokrātiskas valsts attīstības ceļa, un atzina, ka darāmā vēl ir ļoti daudz.

Lielbritānijas Štāba koledžas pārstāvji interesējās arī par Latvijas pārstāvju attieksmi pret Ziemeļkorejas rīcību, pārkāpjot starptautiskos atomenerģijas drošības noteikumus, tādējādi apdraudot pasauli ar kodolieročiem. A.Laksa uzsvēra, ka Ziemeļkorejas valdības nostāja un tās rīcībā esošie masu iznīcināšanas ieroči ir tāds pats ļaunums pasaulei kā Sadams Huseins Irākā. Viņš izteica pārliecību, ka demokrātisko valstu sabiedrība meklēs un izmantos visus iespējamos līdzekļus, lai šī situācija tiktu normalizēta diplomātisko sarunu ceļā. J.Dalbiņš pauda viedokli, ka Irākas krīze būs piemērs visiem, kuri ignorē ANO Drošības padomes rezolūcijas, lai nebūtu jāpiemēro militāras akcijas.

Tikšanās noslēgumā Lielbritānijas Štāba koledžas delegācijas vadītājs Antonijs Ričards Mastermans pateicās par vispusīgo informāciju un novēlēja politiķiem uzturēt ciešu saikni ar sabiedrību, īpaši laikā, kad Latvija ir ceļā uz iestāšanos NATO.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!