• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par policijas palīgiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.04.2003., Nr. 51 https://www.vestnesis.lv/ta/id/73408

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrijas dienesta informācija Nr.40/397-2696

Par Hāgas Starptautisko privāttiesību konferences statūtiem

Vēl šajā numurā

02.04.2003., Nr. 51

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par policijas palīgiem

Iekšlietu ministrijā Sabiedrības konsultatīvās padomes sēdē 27.martā, tika izvērtēta policijas palīgu institūta nepieciešamība.

Diskusijā astoņi Sabiedrības konsultatīvās padomes pārstāvji atzina, ka policijas palīgi ir vajadzīgi, trim pārstāvjiem nebija noteikta viedokļa.

Iekšlietu ministrs Māris Gulbis: “Mans viedoklis atšķiras no Valsts policijas viedokļa. Uzskatu, ka policijas palīgu institūts nav nepieciešams.”

Savukārt Valsts policijas priekšnieks Jānis Zaščirinskis vairākkārt uzsvēra: “Valsts policijas nostāja ir saglabāt policijas palīgus, tikai jāizstrādā jauna instrukcija.”

Sociāli korelatīvo datu sistēmu centra direktors Arnis Kaktiņš atzina: “Tā kā policijas palīgi finansiāli neko neizmaksā, tas ir brīvprātības princips. Domāju, problēma ir tajā, ka policijas palīgi netiek kontrolēti, tiem nav efektīvas vadības.”

Latvijas Mūzikas producentu apvienības valdes pārstāvei Elitai Mīlgrāvei nebija skaidrs, pēc kādiem kritērijiem tiek atlasīti policijas palīgi un kādas ir viņu pilnvaras: “Kāpēc lai dažiem būtu lielākas tiesības nekā pārējiem? Uzskatu, ka policijas palīgi jāsaglabā nozarēs, kuras ir problemātiskas, – mūzikas pirātisma apkarošanā, meža nelikumīgā izciršanā.”

Valsts prezidenta kancelejas Apžēlošanas dienesta vadītāja Rita Aksenoka atzina: “Sabiedrības palīdzība reizēm ir ļoti vajadzīga, domāju, ka nevarēsim iztikt bez policijas palīgiem. Taču par palīgu pārkāpumiem personīgi atbildīga ir tā Valsts policijas amatpersona, pie kuras palīgs strādā.”

Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis arī uzskata, ka laukos policijas palīgi būtu noteikti jāatstāj, jo mazpilsētās tie aktīvi palīdz policijas darbā.

AAS BTA prezidents Gints Dandzbergs atzina: „Ideja ir laba, bet izpildījums – slikts. Ierosinu izskatīt kritērijus, pēc kādiem policijas palīgi tiek atlasīti. Likvidējot policijas palīgu institūtu, varētu pieaugt noziedzības līmenis.”

Latvijas Romas katoļu baznīcas kardināls Jānis Pujats uzskata: “Vajadzētu padomāt par policijas palīgu ārējo zīmi, lai sabiedrība viņus varētu atpazīt, piemēram, krūšu nozīmi.”

Valsts sekretārs Juris Rekšņa secināja: “Tiešām vairāk ir ko pārmest policijas palīgu organizētājiem nekā pašiem palīgiem. Problēma ir procesa vadībā. Jaunajā instrukcijā skaidri jānosaka, kā kļūt par policijas palīgu, ko viņi dara, kādas ir pilnvaras, kādos gadījumos tās zaudē, kāda būs policijas palīgu atskaites un kontroles kārtība.”

Sabiedrības konsultatīvā padome un Iekšlietu ministrijas vadība vienojās, ka mēneša laikā Valsts policija izstrādās jaunu instrukciju policijas palīgiem un Ministru kabinetā tiks sagatavots projekts, kas reglamentēs policijas palīgu darbu, tiks izveidoti kritēriji, pēc kādiem varēs kļūt par policijas palīgiem. Izstrādās arī policijas palīgu kontroles mehānismu. Pēc instrukcijas izstrādāšanas tā tiks nodota izskatīšanai Sabiedrības konsultatīvajā padomē.

Iekšlietu ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!