• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ogres novada skatienu nākotnē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.04.2003., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/73495

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pārbaudījumu mūsu ekonomikai

Vēl šajā numurā

04.04.2003., Nr. 53

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ogres novada skatienu nākotnē

Ogres novada domes priekšsēdētājs Edvīns Bartkevičs:

Ogrei - 75. Tas ir nozīmīgs slieksnis, kuram pārkāpjot, ir ko izvērtēt pagātnē un ieskicēt nākotnē. Kā savu specifiku pilsēta izmantojusi līdz šim un klāj ceļu tālākvirzībai?

Savu 75. gadadienu Ogres pilsēta sagaidīja jau kā Ogres novads, - gadu mijā apvienojoties Ogres pilsētai un Ogresgala pagastam. Izvērtējot, kā pēdējos gados ir notikusi pilsētas attīstība un kādas pārmaiņas nākušas līdzi, mēs ar Ogresgala pagastu vienojāmies, ka nekavēsimies ar administratīvi teritoriālās reformas likuma izpildi. Pamatojums? Tādējādi mums ir pietiekami laika kopīgi izstrādāt vienotas darbības modeli ar mērķi, lai tas darbotos maksimāli efektīvi.

Kādi ieguvumi no apvienošanās?

No vienas puses - izdevīgi nodrošināt atbilstoša līmeņa pakalpojumu klāstu arī pagasta iedzīvotājiem. No otras puses - pagasta teritorijai, kas piekļaujas Ogrei, jau ir tādas pašas iezīmes kā pilsētai. Pirmām kārtām tas attiecas uz bijušo mazdārziņu zonām, kas lēnām transformējas par privātmāju apbūvi. Un te būs nepieciešams gan ielu tīkls, gan pakalpojumu klāsts - ūdensvads, kanalizācija, varbūt perspektīvā arī gāze u.tml. Pēc apvienošanās jau ir pieņemti lēmumi par atsevišķa teritoriālplānojuma izstrādi Ogresgala pagasta teritorijā un kopēja teritoriālplānojuma izstrādi novadā.

Jebkura apvienošanās nav viegls solis. Gan ekonomikas, gan psiholoģijas ziņā. It īpaši - apvienojoties relatīvi lielam un mazam. Vai tas izpaudās arī novada izveides procesā?

Ministru kabineta lēmums par Ogresgala novada izveidi tika pieņemts pagājušā gada decembrī. Un 20. decembrī jau tika sasaukta novada pirmā sēde. Taču priekšdarbi sākās pirms diviem gadiem, kad tika parakstīts vienošanās protokols ar Ogresgala pagastu par kopīgām lietām, pie kurām varētu darboties.

Pašlaik tiek konkretizēti darbi saistībā ar ūdensvada, kanalizācijas sistēmas remontiem Ogresgala pagastā, ar ceļu un ielu remontiem gan pilsētas teritorijā, gan Ogresgala pagasta ciemos, ar tuneļa remontu Ogres pilsētā. Jau ir sperti pirmie soļi autobusu satiksmes uzlabošanā pagastā - lai cilvēkiem būtu ērtāk nokļūt gan uz darbu Ogrē un Rīgā, gan uz dažādiem pasākumiem novada centrā.

Ogresgala pagasta īpatnība ir tāda, ka Ogres upe to sadala divās daļās - Ogresgalā un Ciemupes zonā. Veidojas divi pakalpojumu centri, kurus mēs tagad attīstām tālāk. Šis darbs sekmīgi virzās uz priekšu. Abi šie centri būs nodrošināti ar interneta pieslēgumu. Tādējādi notiks sasaiste ar centru un visu pārējo informatīvo bāzi, kas ir pieejama novadam. Viens no svarīgākajiem darbiem, kas būtu veicams - jauna tilta izbūve pār Ogres upi, lai abas pagasta daļas būtu savienotas. Pašlaik ir tikai gājēju tilts, bet autotransportam, lai nokļūtu no Ciemupes uz Ogresgalu, jāmet liels līkums cauri Ogres pilsētai.

Kāpēc Ogresgals ar Ogri? Vai viņi nemaz neskatījās uz citiem kaimiņiem, piemēram, Ķeguma vai kādā citā virzienā? Cik pamatīgs izpētes darbs tika veikts, lai izkristalizētos tieši šāda soļa pareizība?

1998. gadā bija pasūtīts teritoriālās reformas izpētes projekts Ogres rajonā. Analizējot visas ekonomiskās tendences, centrus, iespējas un sasaistes starp rajona pašvaldībām, tika akcentēts, ka Ogresgala pagasts un Ogres pilsēta ir savstarpēji ļoti cieši saistīti ar pakalpojumu centriem. Pirmkārt ar to, ka tās ir pieguļošas teritorijas. Otrkārt ar to, ka ļoti daudzi pagasta iedzīvotāji saņem pakalpojumus Ogrē - tiem, kas dzīvo dārzkopības sabiedrībās “Lašupes”, “Dārziņi” un aiz bijušās MRS robežas - daudz tuvāk ir Ogres pilsēta nekā Ogresgala pagasta centrs, tas pats sakāms par ciemupiešiem.

Kad Ogresgala pagastā veica iedzīvotāju aptauju, izrādījās, ka viņu lielākā daļa ir tendēta saņemt pakalpojumus virzienā uz Ogri vai caur Ogri uz Rīgu. Pēc šīs aptaujas arī Ogresgala pagasta deputāti pieņēma lēmumu par apvienošanos ar Ogres pilsētu. Jau ir pieņemts lēmums par novada teritoriālplānojuma izstrādi. Nākamais solis - novada sociālekonomiskās attīstības plāns. Savulaik šāds plāns pilsētai bija sagatavots. Daudz no tā jau izpildīts. Bet tagad jau redzam daudzus soļus tālāk un varam gatavot jaunu, kopīgu attīstības plānu arī pilsētai, iezīmējot iespējas uzņēmējdarbībai, tās nodrošināšanai ar infrastruktūru. Veiksmīgi sakārtojas arī skolu tīkls, izglītības iestādes, pakalpojumu un kultūras centri.

Pēc “MANA ĪPAŠUMA” intervijas “Ogre — ar skaistu pagātni un cerīgu nākotni”

 

Pēc “LV” redakcijas apkopotā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!