• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par uzticības zvērestu Latvijas valstij un tautai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.04.2003., Nr. 54 https://www.vestnesis.lv/ta/id/73592

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrijas dienesta informācija Nr.40/402-2750

Par finanšu memorandu spēkā stāšanos

Vēl šajā numurā

08.04.2003., Nr. 54

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par uzticības zvērestu Latvijas valstij un tautai

Pirmdien, 7.aprīlī, Latvijas Valsts prezidentei zvērestu nodeva rajonu un pilsētu tiesneši

TIESNESI.JPG (18570 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”
Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga kopā ar tieslietu ministru Aivaru Aksenoku un jaunajiem Latvijas rajonu un pilsētu tiesu tiesnešiem

Uzruna tiesnešu svinīgā zvēresta nodošanas ceremonijā Rīgas pilī 2003. gada 7. aprīlī

Valsts prezidente vakar, 7. aprīlī, pieņēma trīs Latvijas Republikas rajonu (pilsētu) tiesu tiesnešu zvērestu: no Jelgavas tiesas tiesneses Kristīnes Bērziņas, Valmieras rajona tiesneses Marutas Ilgažas un Cēsu Zemesgrāmatu nodaļas tiesneses Baibas Lielpēteres.

Valsts prezidenta preses dienests

 

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga:

Augsti godātais ministra kungs! Augsti godātās tiesneses!

Jūs šodien, nododot zvērestu Valsts prezidentam, līdz ar to nododat uzticības zvērestu Latvijas valstij un tautai. Latvija kā demokrātiska republika balstās uz demokrātijas pamatprincipiem, no kuriem viens no svarīgākajiem ir likuma vara un civila sabiedrība, bet civila sabiedrība ir civilizēta sabiedrība, varētu teikt. Mēs varam veidot to tikai tad, ja likuma varai ir droši balsti un droši sargi. Tā, protams, vispirms ir pati likumdošana kopumā, kas nedrīkst pieļaut iespējamības valstī parādīties tādām rīcībām un fenomeniem, kas redzamā veidā kaitē pilsoņu tiesībām un valsts attīstībai. Bet jebkurā situācijā tābrīža pastāvošajā likumu sistēmā un likumdošanas rāmjos fundamentālā, demokrātiskā tiesība, kas ir katram Latvijas pilsonim un arī katram iedzīvotājam, saņemt taisnu tiesu, balstās uz taisnīgu tiesu sistēmu un uz taisnīgiem tiesnešiem. Likuma respektēšana — tas ir kaut kas, kas cilvēkiem ideālā sabiedrībā būtu ieaudzināts jau no bērna kājas kā daļa no viņa personības un viņa cilvēcīgajām vērtībām, bet, tā kā cilvēki, mēs visi, esam nepilnīgi, tad, protams, sabiedrības mērogā vienmēr radīsies tādi, kas likumu pārkāps un kas citiem darīs pāri. Lai no tā pasargātu sabiedrību, tiesu sistēmai ir jārada veids, kā nonākt pie likumpārkāpēju taisnīgas sodīšanas, lai tādā veidā pasargātu pārējos iedzīvotājus. Bet arī civilprocesos ir ārkārtīgi svarīgi, lai divām pusēm jebkurā strīda situācijā katrai ar savu viedokli, katrai ar savām prasībām būtu izredzes saņemt tādu spriedumu, kas taisnīgā veidā balstās uz visiem lietas apsvērumiem un apstākļiem. Ja jebkādu iemeslu dēļ šīs taisnās tiesas iespējas viņiem nepienākas un nav pieņemamas, tad mēs nonākam valstī, kurā likuma vara sāk ļodzīties un līdz ar to ļodzās visas valsts pamati.

Mēs tikko redzējām ziņojumu, ko Amerikas valsts prezidents iesniedza Senātam ar rekomendācijām par septiņām kandidātvalstīm NATO paplašināšanās procesam, un vienā no šīm valstīm — par laimi tā nav Latvija — ir sevišķi izvirzīts tas, ka, lūk, tiesu sistēma tajā ir korumpēta un tas apdraud šo valsti kā potenciālu NATO partneri, tas ir kaut kas, pie kā šai valstij ir nopietni jāpiestrādā, lai to likvidētu, jo citādi tā nevarēs būt uzticama partnere visiem alianses locekļiem.

Latvijā, man šķiet, pēdējos gados ir noticis ļoti lēns, taču manāms progress mūsu tiesu varas spējās un tās spējās arvien vairāk viest uzticību sabiedrībā, bet vēl ir ejams ļoti tāls ceļš, un tas, vai tauta jutīs, ka Latvijā ir viens likums visiem, lielā mērā ir arī pašu tiesnešu rokās.

Es novēlu jums, šos ļoti atbildīgos amata pienākumus uzņemoties, lai jūs būtu pie tiem, kas ar savu dzīvi, ar savu darbu rāda priekšzīmi nevainojamai, taisnīgai darbībai. Es novēlu, lai jums katrai ar savu darbu izdodas audzēt ar katru gadu tiesnešu prestižu tautā un tautas uzticību tiesnešu spējām Latvijā spriest taisnīgu tiesu. Taisna tiesa — tas ir priekšnoteikums, lai mēs valstī varētu justies droši, lai valstī varētu notikt uzņēmējdarbība un valsts varētu attīstīties.

Es apsveicu jūs ar to, ka jums bija drosme uzņemties šos tiesneša pienākumus, es novēlu, lai jums mūža un karjeras garumā šīs drosmes nepietrūktu nekad un nekādos apstākļos un jums vienmēr būtu pietiekami spēka turēties pretī jebkādiem spiedieniem un palikt uzticīgām tam zvērestam, ko šodien Valsts prezidenta priekšā jūs nodevāt Latvijas valstij un tautai. Lai Dievs svētī jūsu darbu!

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!