• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par likumu stāšanās spēkā apturēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.04.2003., Nr. 54 https://www.vestnesis.lv/ta/id/73593

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par miera uzturēšanu Bosnijā un Hercegovinā

Vēl šajā numurā

08.04.2003., Nr. 54

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par likumu stāšanās spēkā apturēšanu

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vakar, 7.aprīlī, nosūtīja vēstuli Saeimas priekšsēdētājai Ingrīdai Ūdrei, kurā rosina Saeimu izvērtēt iespēju pagarināt Satversmē noteikto termiņu, kurā Valsts prezidentam ir tiesības apturēt likuma publicēšanu un prasīt likuma otrreizējo caurlūkošanu. Valsts prezidente vēstulē šo ierosinājumu motivē šādi:

 

Latvijas Republikas Satversmes 71.pantā ir noteiktas Valsts prezidenta tiesības motivētā rakstā Saeimas priekšsēdētājam prasīt likuma otrreizēju caurlūkošanu septiņu dienu laikā, skaitot no likuma pieņemšanas Saeimā.

Manas darbības laikā esmu izmantojusi šīs tiesības piecpadsmit reizes, cenšoties rūpīgi izvērtēt dažādu organizāciju, institūciju un personu iebildumus, argumentus un konkrēto likumu spēkā stāšanās iespējamās sekas. Tāpat esmu uzskatījusi par ārkārtīgi nepieciešamu nodrošināt iespējami atklātu un demokrātisku to pušu iesaistīšanu un uzklausīšanu otrreizējās caurlūkošanas nepieciešamības izvērtēšanā, kuru intereses skar konkrētais likums.

Mana pieredze Satversmes 71.pantā noteikto tiesību izmantošanā liecina, ka minētais Satversmē noteiktais termiņš un Saeimā pēdējā lasījumā pieņemtā likuma teksta ierobežotā pieejamība septiņu dienu laikā kopš tā pieņemšanas Saeimā nenodrošina iespēju dažādām interešu grupām, tajā skaitā sabiedriskajām nevalstiskajām organizācijām un atsevišķos gadījumos arī pašiem Saeimas deputātiem, iepazīties ar pilnu likuma tekstu, pieņemt lēmumu par savu viedokli un informēt par to Valsts prezidentu. Turklāt ir jāatzīmē, ka minēto septiņu dienu termiņā tiek ietvertas arī brīvdienas (sestdiena un svētdiena), kā arī svētku dienas. Satversmes 71. un 72.pantā noteiktais termiņš man kā Valsts prezidentei sniedz visai ierobežotu iespēju uzklausīt iebildumus, pieprasīt papildu informāciju, pieņemt lēmumu un sniegt Saeimai un Latvijas sabiedrībai savu motivāciju atkārtotas caurlūkošanas nepieciešamībai vai likuma publicēšanas apturēšanai.

Izmantojot izdevību, vēlos vērst Saeimas uzmanību uz to apstākli, ka bieži pretrunīgas tiesību normu redakcijas un priekšlikumi, kuri maina tiesību normu un likuma mērķi pēc būtības, tiek iesniegti izskatīšanai Saeimā pēdējam likumprojekta lasījumam, kas būtiski paaugstina pretrunu un neskaidru interpretāciju iespējamību.

Pamatojoties uz iepriekš norādīto un Latvijas Republikas Satversmes 47.pantu, ierosinu Saeimai izdarīt grozījumus Satversmē, izvērtējot iespēju pagarināt Satversmē noteikto termiņu, kurā Valsts prezidentam ir tiesības apturēt likuma publicēšanu un prasīt likuma otrreizējo caurlūkošanu.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!