• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai korupcijas apkarošana kļūtu veiksmīga arī Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.04.2003., Nr. 55 https://www.vestnesis.lv/ta/id/73657

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ekonomisko spriedzi tranzītkravu ceļos

Vēl šajā numurā

09.04.2003., Nr. 55

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai korupcijas apkarošana kļūtu veiksmīga arī Latvijā

Par KNAB amatpersonu gūto pieredzi Honkongā

Par korupciju, Honkongas izpratnē, tiek uzskatīta jebkura nelikumīga labumu gūšana. Arī kredītkaršu viltošanas gadījumi un īpašu „veiksmīgu” metamo kauliņu izgatavošana azartspēlēm ir lietas, kuru izmeklēšana Honkongā ir Neatkarīgās pretkorupcijas komisijas (ICAC) kompetencē. Kopš septiņdesmito gadu vidus, kad tika izveidota Neatkarīgā pretkorupcijas komisija, sabiedrības uzticība šai iestādei ir ievērojami augusi – palielinājies ir ne tikai pašu ziņojumu skaits par novērotajiem korupcijas gadījumiem, bet mainījusies arī to struktūra. Sākotnēji tikai viena trešā daļa ziņojumu bija atklāti, pārējie – anonīmi, bet šobrīd tikai viena ceturtā daļa ziņojumu sniedzēju vēlas palikt nezināmi. Viens no iemesliem, kāpēc sabiedrība vairs nebaidās ziņot par korupcijas gadījumiem, ir īpašā liecinieku un ziņotāju aizsardzības sistēma. Nenoliedzami svarīga loma ir komisijas darba augstajai efektivitātei.

Iepriekšminētie fakti ir tikai daļa no informācijas, ko pieredzes apmaiņas braucienā uz Honkongu uzzinājuši Latvijas Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) speciālisti un kas piektdien, 4.aprīlī, tika prezentēta žurnālistiem. Nedēļu ilgā vizītē uz Honkongu devās KNAB priekšnieka vietnieks Valdis Pumpurs, KNAB Korupcijas analīzes un pretdarbības metodikas izstrādes nodaļas vadītājs Aleksejs Loskutovs un Ministru prezidenta padomnieki Deivids Volliss un Armands Agrums. Latvijas pārstāvju vizītes mērķis bija iepazīties ar Honkongas pieredzi korupcijas novēršanā, apkarošanā un sabiedrības izglītošanā, kā arī ar personāla atlases, mācību un darba organizācijas metodēm. Atbalstu Honkongas korupcijas apkarošanas modeļa ieviešanai Latvijā vienmēr ir paudis Ministru prezidents Einars Repše, kurš vairākkārt atzīmējis šī korupcijas apkarošanas modeļa sasniegumus un priekšrocības.

Statistika liecina, ka gada laikā Honkongas Neatkarīgā pretkorupcijas komisija saņem aptuveni četrus tūkstošus iesniegumu, pēc kuru izmeklēšanas tiek celtas aptuveni 500 apsūdzības. No tām 80 procentos gadījumu tiek pieņemts notiesājošs spriedums. Komisijas dibināšanas sākumposmā galvenokārt dominēja ziņojumi un tika ierosinātas lietas par korupcijas gadījumiem valstiskajā sektorā, bet pašreiz „līdera” pozīcijas ir ieguvis privātais sektors. Joprojām visvairāk sabiedrība norāda uz korupcijas gadījumiem policijā.

Honkongā ārkārtīgi liela uzmanība tiek pievērsta korupcijas apkarošanas preventīvajiem pasākumiem. Tie izpaužas gan kā reklāmas un informācijas kampaņas, gan kā izglītojošu pasākumu komplekss ne vien pieaugušajiem, bet arī bērniem jau no četru gadu vecuma. Tas gan nenozīmē, ka šajā vecumā bērniem tiek skaidrots, kas ir korupcija un ka tā ir nosodāma, bet tiek veicināta pozitīvā domāšana, izpratne par labo un slikto. Lai novērstu korupcijas gadījumus atsevišķās tautsaimniecības nozarēs un dažādos valsts pārvaldes līmeņos, Neatkarīgā pretkorupcijas komisija izstrādā labas prakses rokasgrāmatas.

Darbs Honkongas Neatkarīgajā pretkorupcijas komisijā ir ļoti prestižs, un darbinieku atlase notiek ļoti rūpīgi.

KNAB.JPG (20364 bytes)
Foto: A.F.I.
Preses konferencē: KNAB Korupcijas analīzes un pretdarbības metodikas izstrādes nodaļas vadītājs Aleksejs Loskutovs, KNAB priekšnieka vietnieks Valdis Pumpurs un Ministru prezidenta padomnieks Armands Agrums

Kā pastāstīja Latvijas speciālisti, komisijā darbojas iekšējās izmeklēšanas dienests, kurš strādā pēc principa – ja uz kādu no darbiniekiem krīt kaut mazākā aizdomu ēna, labāk ir no tāda darbinieka atbrīvoties nekā aizdomu apstiprināšanās gadījumā taisnoties. Neatkarīgās pretkorupcijas komisijas darbiniekiem netiek piedoti pat morālas un ētiskas dabas pārkāpumi.

Honkongas korupcijas apkarošanas sistēmai raksturīgi, ka komisijai ir pienākums izmeklēt arī tos ziņojumus, kas pēc būtības nav tās kompetencei piekritīgi, ja tā ir vēlējies ziņojuma sniedzējs. Izmeklēšanas institūciju iespējams mainīt tikai ar iesniedzēja piekrišanu. Tāpat citām tiesībsargājošām iestādēm ir pienākums izmeklēt korupcijas gadījumus, ja tā ir vēlējies ziņotājs.

Honkongas Neatkarīgās pretkorupcijas komisijas statuss ir īpašs ne tikai no kompetences, pilnvaru un prestiža viedokļa – tā darbība ir nostiprināta Ķīnas konstitūcijā, institūcija pati par sevi ir neatkarīga, bet atrodas premjerministra pārraudzībā.

Ministru prezidenta ārštata padomnieks A.Agrums uzskata, ka jau tūlīt, nemainot Latvijas pašreizējo likumdošanu, būtu iespējams ieviest aptuveni 60 procentus no Honkongas korupcijas apkarošanas modeļa. Bet izdarot grozījumus likumos, šī iespēja un rezultāti būtu vēl labāki, žurnālistiem sacīja A.Agrums.

Interesanti, ka 1974.gadā izveidotā Honkongas Neatkarīgā pretkorupcijas komisija atrodas pielāgotas autostāvvietas ēkā, taču Latvijas KNAB izvietots ļoti labās, tomēr samērā dārgās telpās Alberta ielā 13. KNAB darbinieki gan apsver iespēju, ka arī Latvijas birojs ar laiku varētu atrasties piemērotās, taču lētākās telpās.

Liena Pilsētniece, “LV” iekšlietu redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!