• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par saimniecisko sadarbību ar Lietuvu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.04.2003., Nr. 55 https://www.vestnesis.lv/ta/id/73661

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai korupcijas apkarošana kļūtu veiksmīga arī Latvijā

Vēl šajā numurā

09.04.2003., Nr. 55

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par saimniecisko sadarbību ar Lietuvu

Vakar, 8.aprīlī, ekonomikas ministrs Juris Lujāns tikās ar Lietuvas vēstnieku Latvijā Petru Vaitiekūnu un Lietuvas vēstniecības Latvijā pārstāvi Ernestu Grabaži.

Tikšanās laikā Lietuvas vēstnieks Latvijā izteica gandarījumu par līdzšinējo Latvijas un Lietuvas veiksmīgo sadarbību, labām savstarpējām attiecībām, kā arī pieaugošo starpvalstu tirdzniecības apjomu. Vienlaikus tika uzsvērta nepieciešamība šo sadarbību turpināt, lai ilgtermiņā sasniegtu visa Baltijas reģiona ekonomisko izaugsmi. Kā perspektīvākie sadarbības sektori tika minēti informācijas tehnoloģijas un zināšanās balstītas ekonomikas attīstība. Lai veicinātu Baltijas valstu ekonomisko sadarbību, Lietuvas vēstnieks ierosināja izveidot Baltijas tirdzniecības palātu kādā no pasaules valstīm. Šādas palātas izveidošana palīdzētu visu triju Baltijas valstu uzņēmējiem atrast sadarbības partnerus ārvalstīs, paplašināt produkcijas noieta tirgu, kā arī veicinātu Baltijas vārda pazīšanu pasaulē. Palātas izveidošana būtiski ietekmētu Baltijas valstu saimniecisko attīstību.

Pieņemot šo sadarbības piedāvājumu, ekonomikas ministrs informēja Lietuvas pārstāvjus par pagājušajā nedēļā izteikto priekšlikumu Igaunijas vēstniekam Latvijā — apspriest iespēju sekmēt trīspusēju Baltijas valstu ekonomisko sadarbību stratēģiski nozīmīgu projektu īstenošanā, izveidojot starpvalstu darba grupas un piesaistot dažādu jomu ekspertus.

J.Lujāns uzsvēra, ka šobrīd Latvija kā tautsaimniecības prioritāti definējusi zināšanās pamatotas ekonomikas attīstību. To apstiprina arī pagājušajā nedēļā valdībā apstiprinātā Nacionālā inovāciju programma, kā arī finansējuma piešķiršana Zinātnes un tehnoloģiju parka (ZTP) izveidei Salaspilī. ZTP projekta mērķis ir radīt labvēlīgu vidi un infrastruktūru inovatīvai uzņēmējdarbībai un ārējo investīciju piesaistei. Projekta īstenošana sekmēs tautsaimniecības izaugsmi, veicinot zinātņietilpīgu nozaru īpatsvara pieaugumu iekšzemes kopproduktā un augstvērtīgu produktu daļas pieaugumu Latvijas eksportā.

Tikšanās laikā pārrunāta arī abu valstu sadarbība divos enerģētikas projektos — Baltijas valstu un Somijas elektrotīklu savienojuma projektā “Estlink”, kas paredz zemūdens kabeļa izbūvi starp Tallinu un Helsinkiem, kā arī Lietuvas un Polijas energosistēmu savienojuma projektā, kas paredz abu valstu energosistēmu savienošanu.

J.Lujāns, akcentējot tūrismu kā ļoti nozīmīgu tautsaimniecības daļu, uzsvēra nepieciešamību veicināt šīs nozares attīstību un Latvijas un Lietuvas sadarbību. Ministrs informēja, ka tūrisma izstādē “Tourest” Tallinā šā gada marta sākumā jau sāktas sarunas par iespējamo sadarbību tūrisma nozarē ar Lietuvas pārstāvjiem. Abas valstis jau aktīvi izstrādā Nolīguma par sadarbību tūrismā projektu.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!