• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par konkurenci meža nozarē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.04.2003., Nr. 57 https://www.vestnesis.lv/ta/id/73772

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Latvijas Bankas noteiktie valūtas un zelta kursi šajā nedēļā (7.4.2003. - 13.4.2003.)

Vēl šajā numurā

11.04.2003., Nr. 57

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par konkurenci meža nozarē

Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze atzinīgi vērtē faktu, ka veikts vēl viens detalizēts pētījums par Jēkabpils rajona Ozolsalā projektējamās celulozes rūpnīcas ietekmi uz sociālekonomisko situāciju valstī un Latgales reģionā. “Jāatzīst, ka šis ir detalizētākais pētījums, kāds līdz šim veikts. Tagad esam ieguvuši skaidrākas atbildes uz daudziem jautājumiem saistībā ar celulozes rūpnīcu. Augsti vērtējams ir fakts, ka pētījumus izdarījuši kompetenti akadēmiskie spēki no dažādām zinātniskām un pētniecības iestādēm. Nav arī mazsvarīgi, ka pētījums īstenots, pamatojoties uz pēdējā laikā gūtiem, tātad vēl nenovecojušiem sociālekonomiskiem rādītājiem, kas nozīmē, ka pētījuma rezultāti atbilst pašreizējai situācijai,” atzīst zemkopības ministrs.

Pētījuma autori ir secinājuši, ka celulozes rūpnīca labvēlīgi ietekmētu Latvijas tautsaimniecību kopumā un it īpaši sociāli ekonomisko stāvokli Latgales reģionā – pieaugs iekasēto nodokļu apjoms, iekšzemes kopprodukts, pieaugs koksnei pievienotā vērtība meža nozarē. Zinātnieki norāda, ka ar jauno celulozes ražotni varētu tikt risinātas nodarbinātības problēmas reģionā – tiks radītas jaunas tiešās un netiešās darba vietas.

Mārtiņš Roze norāda, ka Zemkopības ministrija atbalsta tādu jaunu meža nozares uzņēmumu veidošanu, kas neizjauktu pašreizējās attiecības mežrūpniecībā. Tāpēc saskaņā ar Zemkopības ministrijas nostāju celulozes rūpnīcai Ozolsalā jākļūst par papildinošu, nevis dominējošu meža industrijas sastāvdaļu, pārstrādājot tādas izejvielas, piemēram, šķeldu un apaļkoksni, kurām patlaban Latvijā nav pārstrādes jaudu. Zemkopības ministrija ir ieinteresēta, lai Latvijas mežos iegūtā koksne tiktu pārstrādāta tepat, Latvijā, radot maksimāli iespējamo pievienotās vērtības pieaugumu.

Zemkopības ministrs atgādina, ka visiem tirgus dalībniekiem jārada vienlīdzīgi konkurences apstākļi. “Celulozei nepieciešamo koksnes resursu cenas noteiks tirgus. Rūpnīcai saskaņā ar ministrijas nostāju netiks dotas kādas īpašas garantijas vai privilēģijas attiecībā uz koksnes resursu piegādēm: attieksme būs tāda pati kā pret ikvienu citu tirgus dalībnieku valstī.

Pašreiz mēs iepazīstamies ar visiem pētījumiem, un tikai pēc tam, kad būs zināmi oficiālie novērtējuma rezultāti par celulozes rūpnīcas projekta ietekmi uz vidi, mēs varēsim izdarīt secinājumus,” uzsver zemkopības ministrs.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!