• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai sāktās pārmaiņas attaisnotu cerības. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.04.2003., Nr. 58 https://www.vestnesis.lv/ta/id/73854

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mūsu tiesu vara pārdomu un cerību ceļā

Vēl šajā numurā

15.04.2003., Nr. 58

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai sāktās pārmaiņas attaisnotu cerības

Piektdien, 11.aprīlī, notika Latvijas tiesnešu gadskārtējā konference

T1.JPG (20326 bytes)
Piektdien, 11.aprīlī, tiesnešu konferencē: ģenerālprokurors Jānis Maizītis, Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un tieslietu ministrs Aivars Aksenoks
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Pagājusī piektdiena, 11. aprīlis, bija nozīmīga diena vairāk nekā četrus simtus lielajai Latvijas tiesnešu saimei. Savā gadskārtējā konferencē pulcējās Augstākās tiesas, apgabaltiesu, rajonu (pilsētu) un zemesgrāmatu nodaļu tiesneši, lai atskatītos uz paveikto, analizētu savu darbu, izteiktu kritiku un ierosinājumus, kā pilnveidot, nostiprināt tiesu varu un paaugstināt tās prestižu valstī. Īpašu noskaņojumu jau konferences sākumā radīja Valsts prezidentes Vairas Vīķes- Freibergas ierašanās šajā tiesnešu pašpārvaldes saietā, jo pēdējos gados tik augstas amatpersonas konferences dalībniekus nebija pagodinājušas. Tieslietu ministrs Aivars Aksenoks nodeva vislabākos vēlējumus tiesnešu konferencei arī no Ministru prezidenta Einara Repšes. Kā konferences ievadījumā teica Augstākās tiesas priekšsēdētājs Andris Guļāns, uz tiesnešu galveno gada konferenci bija ieradušās citas augstas amatpersonas un viesi — Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aivars Endziņš, Latvijas Republikas ģenerālprokurors Jānis Maizītis, Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Solvita Mellupe, Notāru padomes priekšsēdētāja Inga Muciņa, Latvijas Zvērinātu advokātu padomes loceklis Ainārs Ritenbergs u.c.

Konferencē pirmā runu teica Valsts prezidente.

Prezidente savā runā atzinīgi novērtēja iesāktās reformas tiesu darba pilnveidošanā, tajā skaitā Augstākās tiesas darbībā. Viņa arī pauda pārliecību un ticību tam, ka Latvijā ir iespējams izveidot stipru tiesu sistēmu, kuru varētu likt par paraugu citām valstīm. Viņa uzsvēra, ka tiesu sistēmas prestižs lielā mērā ir atkarīgs no pašu tiesnešu turpmākā darba, un norādīja uz tiesu varas neatkarības lielo nozīmi Latvijas attīstībā un integrācijā starptautiskajās organizācijās: “Tiesnešu neatkarība nozīmē arī neatkarību no noziedzīgās pasaules iespaida un no korumpētības.” Kā teica V.Vīķe-Freiberga, ar neatkarīgu un ietekmīgu tiesu varu Latvija būs interesanta un saistoša ārvalstu investoriem un arī vietējā uzņēmējdarbība attīstīsies veiksmīgi, jo biznesmeņiem nebūs jāuztraucas par izspiedējiem vai “gangsteru gangsterismu”.

Prezidente atzīmēja, ka tiesnešiem jābūt ne vien neatkarīgiem, bet arī atbildīgiem par saviem spriedumiem un viņi nedrīkst būt imūni. “Man nesen Vācijā bija saruna ar vienu valstsvīru, kurš stāstīja, ka Rumānijā tiesu neatkarība tiek iztulkota kā tiesnešu imunitāte, bet rezultātā iestājas pilnīgs murgs un tiesiskais vakuums,” viņa teica.

Vaira Vīķe-Freiberga atzīmēja, ka tiesu sistēmas sakārtošanā joprojām ir daudz darāmā un sekmīga tiesu sistēma arī ir viens no nosacījumiem valsts integrācijai starptautiskajās organizācijās. Viņa uzsvēra, ka ES eksperti jau vairākkārt vērsuši uzmanību uz pārāk ilgajiem tiesas procesiem un pirmstiesas izmeklēšanas laikiem Latvijā, tādēļ valdībai ir svarīgi rūpēties gan par nepieciešamo tiesnešu skaitu, šīs profesijas prestižu paaugstinot ar atbilstošu atalgojumu, gan tiesām piemērotu telpu nodrošināšanu.

Pēc tam ziņojumu par paveikto laika posmā kopš iepriekšējās tiesnešu konferences nolasīja Augstākās tiesas priekšsēdētājs Andris Guļāns. Viņa ziņojumu, kā arī tieslietu ministra Aivara Aksenoka referātu par grozījumiem likumā “Par tiesu varu”, Tiesnešu disciplinārās atbildības likumā un vēl citiem aktuāliem jautājumiem publicējam šīsdienas laikrakstā. (Sīkāk par konferencē runāto un atsevišķus referātus lasiet nākamajā “Jurista Vārda” laidienā.)

Valsts prezidenta preses dienesta un “LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!