• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latviju Eiropas drošības politikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.04.2003., Nr. 58 https://www.vestnesis.lv/ta/id/73866

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

15.04.2003., Nr. 58

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latviju Eiropas drošības politikā

Piektdien, 11.aprīlī, Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Arnolds Laksa un komisijas deputāts Dainis Turlais tikās ar Eiropas Savienības (ES) Militārā štāba priekšnieku, ģenerālleitnantu Reineru Šuvirtu

Tikšanās laikā galvenā uzmanība tika veltīta jautājumiem, kas skar Eiropas drošības un aizsardzības politiku (EDAP), kā arī Latvijas virzību uz dalību Eiropas Savienībā (ES) un NATO.

A.Laksa iepazīstināja R.Šuvirtu ar Aizsardzības un iekšlietu komisijas galvenajiem darbības virzieniem, kā galvenās minot likumdošanas darbu aizsardzības un iekšlietu jomā, kā arī Aizsardzības ministrijas un Iekšlietu ministrijas parlamentāro pārraudzību. A.Laksa arī informēja par Latvijas drošības un aizsardzības jautājumiem un atzina, ka Latvija kā ES nākamā dalībvalsts ir gatava dot savu ieguldījumu krīžu noregulēšanā EDAP ietvaros.

Savukārt ES Militārā štāba priekšnieks R.Šuvirts informēja par ES Militārā štāba darbību un jautājumiem, kas saistīti ar Eiropas drošību un aizsardzību. R.Šuvirts atzinīgi novērtēja divu Latvijas virsnieku 31.martā sākto darbu ES misijā Maķedonijā Francijas vadībā. Viņš arī atzīmēja, ka pašlaik Eiropas valstu vidū vairs nav būtisku domstarpību kolektīvās aizsardzības sistēmas struktūrā.

Tikšanās gaitā abas puses pārrunāja arī ES un NATO panākto vienošanos par NATO resursu izmantošanu ES operācijās, kas ļāva ES uzsākt patstāvīgas operācijas.

Arī Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Edgars Rinkēvičs tikās ar Eiropas Savienības militārā štāba ģenerāldirektoru ģenerālleitnantu Reineru Šuvirtu.

Tikšanās laikā abas amatpersonas pārrunāja Latvijas virzību uz dalību Eiropas Savienībā (ES) un NATO un ES drošības politikas jautājumus. Pievērsta uzmanība arī dalībai ES uzaicināto valstu iespējamajam ieguldījumam ES kopējās drošības un aizsardzības politikas stiprināšanā. Abas amatpersonas atzina, ka Latvijas integrācija ES un NATO ir viens otru papildinoši un savstarpēji saistīti procesi.

Ģenerālleitnants R.Šuvirts atzīmēja, ka valstis, kas gatavas dalībai NATO, militārā ziņā ir gatavas pievienoties arī ES, un norādīja, ka dalībai ES uzaicinātajām valstīm jāizvēlas, kuras specifiskas militārās spējas attīstīt un piedāvāt ES kopējiem militārajiem spēkiem. Paredzams, ka Latvijai būs jādeleģē divi vai trīs Nacionālo bruņoto spēku virsnieki darbam ES militārajā štābā.

ES militārā štāba ģenerāldirektors Latvijā ieradies pirms Latvijas iestāšanās ES līguma parakstīšanas Atēnās šā gada 16.aprīlī.

Saeimas preses dienests, Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!