• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Austrālijas sadarbību tālāk. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.04.2003., Nr. 60 https://www.vestnesis.lv/ta/id/74001

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vakar, 16.aprīlī, Grieķijas galvaspilsētā Atēnās

Vēl šajā numurā

17.04.2003., Nr. 60

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Austrālijas sadarbību tālāk

Otrdien, 15. aprīlī, iepazīšanās vizītē pie Ministru prezidenta biedra Aināra Šlesera ieradās jaunais Austrālijas vēstnieks Ričards Entonijs Rovs, kas rezidē Stokholmā un Latvijā ieradies akreditācijas vizītē.

Tikšanās laikā pārrunāta Latvijas loma pēc iestāšanās Eiropas Savienībā, uzsverot iespējas Latvijai kļūt par jaunās Eiropas finanšu un tranzīta centru.

Atbildot uz vēstnieka interesi par valsts politiku investīciju piesaistei, Ministru prezidenta biedrs informēja par valdības nodokļu samazināšanas politiku un citiem pasākumiem uzņēmējdarbības un investīciju vides uzlabošanai.

Atzīmējot zemos importa un eksporta rādītājus (2002. gadā Latvijas eksports uz Austrāliju veidoja 0,13% no kopējā Latvijas eksporta, imports — 0,9%), tikšanās dalībnieki vienojās par nepieciešamību aktivizēt abu valstu ekonomisko sadarbību. Kā perspektīvākie sadarbības virzieni tika minēti tirdzniecības sakari un sadarbība informācijas tehnoloģiju nozarē, kā arī zivju pārstrādes uzņēmumu sadarbības veicināšana. Lai sekmētu ekonomisko sadarbību, būtu jāveicina arī Latvijas un Austrālijas kopuzņēmumu veidošana (2003. gada februārī Latvijā reģistrēti 27 kopuzņēmumi, bet Austrālijas investīcijas Latvijas uzņēmumu pamatkapitālā nepārsniedz 550 tūkstošus ASV dolāru).

Pārrunāta arī nepieciešamība parakstīt Latvijas un Austrālijas konvenciju par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu, kā arī līgumu par savstarpējo palīdzību muitas lietās.

Ministru prezidenta biedra birojs

 

Vakar, 16.aprīlī, aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis tikās ar Austrālijas vēstnieku Latvijā Ričardu Entoniju Rovu. Austrālijas vēstnieks apsveica aizsardzības ministru sakarā ar gaidāmo Latvijas pievienošanās Eiropas Savienībai līguma parakstīšanu, kā arī novēlēja veiksmīgu iestāšanās NATO procesu. Aizsardzības ministrs norādīja, ka Latvijas aizsardzības sistēmas sistēmas attīstībā liela loma bijusi dažādām NATO programmām – “Partnerība mieram”, piedalīšanās miera nodrošināšanas operācijās, kā arī ikgadējam rīcības plānam dalībai NATO. Arī Baltijas valstu militārās sadarbības projekti (Baltbat, Baltdefcol, Baltnet u.c.) ir devuši lielu ieguldījumu Latvijas aizsardzības sistēmas attīstībā.

Ģirts Valdis Kristovskis atzīmēja, ka, tuvinoties NATO dalībvalsts statusam, Latvija aizvien lielāku uzmanību pievērš specializēto militāro vienību (militāro mediķu, militāro policistu, nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālistu) attīstībai. Tieši šīs vienības Latvija piedāvā starptautiskajās miera nodrošināšanas un humanitārajās operācijās.

Tikšanās laikā pārrunāti ar Irākas krīzi saistītie jautājumi. Aizsardzības ministrs atzīmēja Saeimas lēmumu par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienību dalību starptautiskās koalīcijas operācijā Persijas līča reģionā, kā arī informēja, kādas konkrētas militārās vienības drīzumā dosies uz Kuveitu.

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departaments

 

Vakar, 16. aprīlī, Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Inese Vaidere tikās ar Austrālijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Ričardu Entoniju Rovu.

Kā informē Ārlietu komisija, “sarunā puses atzina, ka starpvalstu attiecību raksturs ir draudzīgs un gan Latvijai, gan Austrālijai ir līdzīgs redzējums par aktualitātēm pasaulē. Divpusējo attiecību plāksnē šobrīd jāstrādā pie sadarbības iespēju aktivizēšanas.

Vēstnieks informēja par Austrālijas interesi attīstīt ekonomiskos sakarus, kā arī sadarbību izglītībā un kultūrā. Vēstnieks arī atzīmēja, ka Austrālijas valdība augstu vērtē Latvijas drīzu iestāšanos Eiropas Savienībā un NATO.

Inese Vaidere uzsvēra, ka arī Latvija ir ieinteresēta veidot vēl intensīvākus ekonomiskos un kultūras kontaktus, kā arī sadarbību izglītībā. Ekonomiskās sadarbības ziņā svarīgi būtu strādāt pie informācijas izplatīšanas par iespējām, ko Latvija spēj sniegt kā strauji augoša tranzīta valsts. Savukārt izglītības jomā būtu gan jāveicina sadarbība starp abu valstu universitātēm, gan arī, ņemot vērā Latvijas iedzīvotāju lielo interesi, jāattīsta skolēnu apmaiņas programmas. Latvijas kultūras tēla popularizēšanai Austrālijā svarīgs varētu būt Dziesmu svētku apmeklējums, un svarīga loma to reklamēšanā varētu būt arī Austrālijas vēstniecībai.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!