• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas kodola veidošanos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.04.2003., Nr. 61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/74023

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Savienību 16 pantos

Vēl šajā numurā

23.04.2003., Nr. 61

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas kodola veidošanos

29.aprīlī Briselē tiks organizēta minisanāksme par Eiropas aizsardzību, kurā pulcēsies četru ES dibinātājvalstu – Francijas, Vācijas, Beļģijas un Luksemburgas – valdību un valstu vadītāji. Šo valstu vadītāji uzskata, ka Eiropas konstitūcijai nebūtu nekādas jēgas, ja tā skaidri neformulētu eiropiešu gatavību iegūt savā rīcībā nepieciešamos neatkarīgas ārpolitikas un aizsardzības instrumentus, kas ļautu tai garantēt savu drošību, aizstāvēt savas intereses pasaulē, saglabājot līdzsvarotas partnerattiecības ar Savienotajām Valstīm. Vācijas ārlietu ministrs Joška Fišers ir izteicies: “Starptautiskā kārtība nav iespējama, ja kāda spēcīgāka lielvara par galveno kritēriju militāra spēka pielietošanai izmanto savas valstiskās intereses… Mums jāuzņemas lielāka atbildība, un mums jāizmanto savs potenciāls, lai radītu ārpolitikas instrumentus.”

Sanāksmes sasaukšana apliecina ideju par Eiropas kodola veidošanu, kas būtu spējīgs integrācijā iet pa priekšu pārējām dalībvalstīm, tai skaitā arī militārajā jomā. Nesenās Briseles sanāksmes laikā Francijas prezidents Žaks Širaks tomēr apliecināja, ka netiks ignorēts neviens, tai skaitā arī Lielbritānija, neraugoties uz esošajām domstarpībām. Tika atsaukts atmiņā franču–britu 4.februāra kopīgais paziņojums par Eiropas sadarbības aktivizēšanu drošības jautājumos. Parīze un Londona ir apliecinājušas savu gatavību aktivizēt sadarbību operatīvo spēju uzlabošanas jautājumos, kā arī, lai veicinātu “solidaritātes un savstarpējās palīdzības principa ievērošanu starp dalībvalstīm un ES.”

Eiropas nākotnes konventa prezidents Valerī Žiskārs d’Estēns gatavojas jau iepriekš uzsākt diskusijas par kopējo ārpolitiku. Bijušais Francijas prezidents uzskata, ka Eiropas Savienībai XXI gadsimtā jākļūst par neatkarīgu politisko vienību.

Nākotnē pirms savas ārpolitiskā pozīcijas paušanas eiropiešiem tās vajadzētu savstarpēji saskaņot, pretēji tam, kā tas ir noticis Irākas krīzes gadījumā. Žiskārs d’Estēns uzskata, ka prioritāte būtu piešķirama Eiropas lojalitātei.

Pēc “Le Monde”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!