• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par risinājumu cukura tirgus sakārtošanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.04.2003., Nr. 61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/74033

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrijas dienesta informācija Nr.40/480-3354

Par Konvenciju par noilguma neatzīšanu kara noziegumiem

Vēl šajā numurā

23.04.2003., Nr. 61

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par risinājumu cukura tirgus sakārtošanai

Zemkopības ministrijā rasts risinājums cukura nozares stabilizācijai un panākta vienošanās starp cukurfabrikām un cukura pārstrādes uzņēmumiem par cukura tirgus sakārtošanu.

Gada sākumā valstī lielu rezonansi ieguva “cukura krīze”, par kuru dažādi viedokļi bija cukura ražotājiem, cukura pārstrādes uzņēmumiem (saldumu un citu pārtikas produktu ražotājiem). Cukura pārstrādātāji pat iesniedza prasību tiesā pret Zemkopības ministrijas cukura importa licencēšanas komisiju par cukura importa licences neizsniegšanu, jo cukura pārstrādātājiem nācās iepirkt cukuru par dārgāku cenu no vietējiem ražotājiem. “Cukura krīzes” laikā izdevās panākt kompromisu starp visām ieinteresētajām pusēm, savstarpēji piekāpjoties, savukārt valsts atrada iespēju daļēji segt cukura pārstrādes uzņēmumiem Latvijā ražotā cukura cenu.

Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze izdevis rīkojumu par cukura cenas daļējas segšanas kārtību, kurā paredzēts šim nolūkam piešķirt 1290 tūkstošus latu. Lai saņemtu subsīdijas cukura cenas daļējai segšanai, uzņēmumam 2001.gadā un 2002.gadā bija jāiepērk ne mazāk kā divas tonnas mēnesī Jelgavas cukurfabrikā vai Liepājas cukurfabrikā ražota cukura pārstrādei. Subsīdijas izmaksās, aprēķinot starpību starp Ls 270 un nopirktā cukura cenu bez pievienotās vērtības nodokļa, bet ne vairāk kā Ls 120 par vienu tonnu.

Sanāksmē, ko vadīja M.Roze, piedalījās Jelgavas un Liepājas cukurfabriku, kā arī vadošo cukura pārstrādātāju uzņēmumu vadītāji. Rezultātā tika pieņemts galīgais lēmums par kārtību, kādā uzņēmumi saņems subsīdijas par cukura cenas daļēju segšanu, kā arī tapa kopējs protokols, kas apliecina cukura ražotāju, cukura pārstrādātāju un valsts savstarpējās saistības. Dokumentā uzsvērts, ka pārstrādes uzņēmumi vērsīsies tiesā ar lūgumu atlikt 28.maijā tiesā nozīmētās sūdzības par cukura importa licencēšanas komisijas pieņemtajiem lēmumiem par cukura importa licenču neizsniegšanu.

“Krīzes risinājuma piemērs cukura nozarē ir labs paraugs tam, kā meklēt kompromisus sarežģītā situācijā,” pēc sapulces bija gandarīts zemkopības ministrs , “turklāt mani sevišķi iepriecina, ka visas iesaistītās puses ir pildījušas savus iepriekšējos solījumus, demonstrējot labo gribu un zināmā mērā skatoties uz priekšu un spējot pārkāpt pāri šībrīža ambīcijām.” M.Roze uzsvēra, ka panāktā vienošanās ir pirmais solis cukura nozares sakārtošanā un tagad jāsāk reāla darbība. “Mūsu – visu ieinteresēto pušu – paraksti ir zem kopīgā protokola, kas nozīmē, ka esam uzņēmušies savstarpējās saistības. Tas liecina par savstarpējo uzticēšanos cukura problēmas risināšanā. Gribu pateikties par sapratni un ieinteresētību gan cukura ražotājiem, gan pārstrādātājiem, jo šajā nozarē ir beidzies savstarpējo ultimātu un demaršu laiks. Gribētos ticēt, ka līdzīgu savstarpēju pretimnākšanu izrādīs arī citu nozaru ražotāji un pārstrādātāji, jo ar ministrijas spēkiem vien nav iespējams panākt kompromisu, kas būtu vienlīdz pieņemams visiem. Katrā ziņā gribu apstiprināt, ka ministrija ir gatava meklēt saprātīgus vienošanās variantus gan konfliktā starp cūkgaļas ražotājiem un pārstrādātājiem, gan piena nozares uzņēmumiem.”

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!