• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par godīgu biznesa vidi un nodokļiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.04.2003., Nr. 63 https://www.vestnesis.lv/ta/id/74236

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par muitas darba uzlabošanu

Vēl šajā numurā

25.04.2003., Nr. 63

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par godīgu biznesa vidi un nodokļiem

Finanšu ministrs Valdis Dombrovskis vakar, 24.aprīlī, tikās ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) vadību un pārrunāja uzņēmējiem aktuālos nodokļu politikas un nodokļu administrēšanas jautājumus. Sarunā piedalījās arī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektors Kārlis Ketners.

LTRK prezidents Andris Lasmanis uzsvēra, ka mazajiem un vidējiem uzņēmējiem ir īpaši smags algas nodokļa (valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu un iedzīvotāju ienākuma nodokļa) slogs, kas padara tiem smagāku konkurences cīņu. Turklāt uzņēmējus satraucot VID pēdējā laika aktivitātes, stingrāk piedzenot nodokļu parādus.

Finanšu ministrs Valdis Dombrovskis norādīja, ka tieši no šā gada jau ir no 35% līdz 33% samazināta valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likme un arī uzņēmumu ienākuma nodoklis ir samazināts no 22% līdz 19%. Valsts budžets no šiem nodokļu samazinājumiem jau nesaņem aptuveni 45 miljonus latu, tādēļ vēl lielāku samazinājumu nav iespējams atļauties.

Turklāt, runājot par uzņēmumu nespēju izturēt konkurences cīņu nodokļu nastas dēļ, ministrs īpaši uzsvēra, ka šī nespēja konkurēt veidojas no nodokļu nenomaksāšanas, nevis to apjoma. Pamatā negodprātīgi uzņēmēji nemaksā tieši sociālo nodokli un iedzīvotāju ienākuma nodokli, maksājot tā saucamās aplokšņu algas, kas veicina negodīgu konkurenci. Tādēļ problēmas risinājums ir nevis likmes samazinājums vai kādu jaunu atvieglojumu ieviešana, bet gan reāla cīņa pret aplokšņu algām – un tā ir viena no VID darbības prioritātēm, kas tiek aktīvi izvērsta.

VID vadītājs apliecināja, ka VID turpinās nesaudzīgu cīņu pret nodokļu nemaksātājiem un kontrabandu, kā arī negodīgām pievienotās vērtības nodokļa izkrāpšanas shēmām. VID ir nosūtījis nodokļu parādniekiem atgādinājumu par nodokļu nomaksu, jo nodokļu maksātāja likumā definētais uzdevums ir maksāt nodokļus, uzsvēra K.Ketners. Turklāt likumā par nodokļiem un nodevām ir iestrādāta uzņēmējiem labvēlīga norma, kas var palīdzēt tiem atbrīvoties no veciem nodokļu parādiem – tā paredz, ka gadījumā, ja uzņēmējs nomaksā pašu nodokļa parādu, tiek norakstīta nokavējuma nauda un soda nauda.

Vēl viena problēma, ko saskata K.Ketners, ir fiktīvie uzņēmumi, un, viņaprāt, ar šo problēmu būs jātiek galā valdībai, jo “diez vai Eiropas Savienība Latvijai piedos, ka kādi uzņēmumi izzog Savienības valstu kases”.

Tikšanās laikā LTRK pārstāvji vairākkārt pievērsa uzmanību tam, ka ļoti liela nozīme ir dialogam starp valsts struktūrām un uzņēmējiem, uzsverot, ka Valsts ieņēmumu dienestam vajadzētu būt draudzīgākam, vairāk vērstam uz servisu, savukārt VID ģenerāldirektors uzskata, ka svarīgāk ir līdzsvarot dialogu un represijas. “Mēs nevaram negodīgajiem uzņēmējiem draudzīgi lūgt maksāt nodokļus un mūžīgi gaidīt, zinot, ka lūgums netiks izpildīts. Mums ir jābūt stingriem pret negodīgajiem uzņēmējiem,” teica K.Ketners.

Visi tikšanās dalībnieki atzina šādas sarunas starp uzņēmējiem un nodokļu politikas veidotājiem un nodokļu administrāciju par ļoti lietderīgām, kas noteikti tiks turpinātas.

Finanšu ministrijas preses dienests, VID Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!