• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par piensaimniecības nozares stabilizēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.04.2003., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/74298

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par finanšu ministra atbalstu uzņēmējiem

Vēl šajā numurā

29.04.2003., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par piensaimniecības nozares stabilizēšanu

Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze izdevis rīkojumu “Par valsts atbalstu piensaimniecības nozares stabilizēšanai”, kas paredz papildu valsts atbalsta piešķiršanu pēc citiem principiem salīdzinājumā ar līdz šim veiktajiem valsts atbalsta pasākumiem piena rūpniecības nozarē. Jaunie nosacījumi izraisījuši nozarē strādājošo ražotāju un pārstrādes uzņēmumu diskusijas, taču kopumā jaunie nosacījumi ir demokrātiskāki un ļauj plašam saņēmēju lokam pretendēt uz valsts atbalstu.

Jaunie piensaimniecības nozares stabilizācijas pasākumi paredz tiešos maksājumus piena ražotājiem, piemaksājot piecus latus ganāmpulku īpašniekiem par katru Piena reģistrā reģistrēto tonnu piena laikā no šā gada 1. maija līdz 31.oktobrim.

24.aprīlī beidzās pēdējās konsultācijas ar brīvās tirdzniecības līgumu partneriem — Igauniju un Lietuvu. Tajās no Latvijas puses piedalījās VITAB direktore A.Tjuša, EM Ārējās tirdzniecības departamenta direktores vietnieks A.Gulbis, kā arī pārstāvji no Ekonomikas, Zemkopības un Ārlietu ministrijas. Lietuvas pusi konsultācijās pārstāvēja eksperti no Lauksaimniecības un Ekonomikas ministrijas, kā arī no Lietuvas Cūku audzētāju asociācijas un Lietuvas vēstniecības Latvijā. No Igaunijas puses konsultācijās piedalījās eksperti no Ārlietu un Ekonomikas ministrijas, kā arī Igaunijas vēstniecības Latvijā.

Konsultācijās visu Baltijas valstu eksperti analizēja VITAB pieņemto lēmumu par tirgus aizsardzības pasākumiem saistībā ar cūkgaļas un atsevišķu cūkgaļas izstrādājumu importu. Latvijas puse sniedza komentārus un atbildes uz Igaunijas un Lietuvas puses pārstāvju izvirzītajiem jautājumiem.

Paralēli notika arī viedokļu saskaņošana ar valsts institūcijām, vietējiem ražotājiem un gaļas pārstrādātājiem. Ņemot vērā visu ieinteresēto pušu viedokļus un starpvalstu konsultāciju rezultātus, ir mainījusies likumprojekta “Par aizsardzības pasākumiem attiecībā pret cūku un cūkgaļas importu” redakcija, VITAB sākotnēji ieteikto aizsardzības pasākumu vietā paredzot muitas tarifu kvotas cūkgaļai un cūku subproduktiem, kā arī papildu muitas nodokli dzīvām cūkām.

15.aprīlī Ekonomikas ministrija steidzamības kārtā izsūtīja likumprojektu par aizsardzības pasākumiem atkārtotai saskaņošanai ar Tieslietu, Ārlietu, Finanšu un Zemkopības ministriju, jo Zemkopības ministrija savā atzinumā norādīja, ka Zemkopības ministrijas vietā muitas tarifu kvotu administrēšanu varētu veikt VID Galvenā muitas pārvalde. Ekonomikas ministrija ir saņēmusi Finanšu ministrijas atzinumu, kurā pausts viedoklis, ka VID Galvenā muitas pārvalde nevar šādas funkcijas veikt.

Tā kā ir pabeigtas konsultācijas ar visiem brīvās tirdzniecības līgumu partneriem, Latvija ir tiesīga piemērot iekšējā tirgus aizsardzības pasākumus attiecībā uz cūkgaļas importu. Ekonomikas ministrija varēs virzīt šo likumprojektu izskatīšanai valdībā pēc viedokļu saskaņošanas ar Zemkopības un Finanšu ministriju par atbildīgo institūciju muitas tarifu kvotu administrēšanai.

Ņemot vērā kritisko situāciju cūkgaļas iekšējā tirgū un nepieciešamību paātrināt lietas virzību, ekonomikas ministrs izvērtē iespēju saskaņā ar Saeimas Kārtības ruļļa 79.pantu iesniegt izskatīšanai un pieņemšanai Saeimā likumprojektu par cūkgaļas iekšējā tirgus aizsardzības pasākumiem.

Attiecībā uz Lietuvas un Igaunijas aktivitātēm cūkgaļas iekšējā tirgus aizsardzības jomā jāatzīmē, ka Lietuva ir vērsusies tikai pret vienu konkrētu preču grupu: HS kods 0203111000 – svaiga, atdzesēta vai saldēta cūkgaļa, ieviešot bāzes cenu importam no Polijas. Savukārt Latvijas plānotie aizsardzības pasākumi aptvers daudz plašāku cūku produktu spektru un būs pilnīgi likumīgi no starptautisko tiesību viedokļa. Līdz ar to Latvija varēs būt pilnīgi droša, ka vietējo cūkgaļas ražotāju aizsardzības rezultātā necietīs citi mūsu valsts ražotāji. Igaunija ir tikai paziņojusi par pārbaudes sākšanu, un nekādi konkrēti pasākumi vēl nav veikti.

Ekonomikas ministrija ir aktivizējusi darbu pie pārtikas iekšējā tirgus sakārtošanas un godīgas konkurences nodrošināšanas. Ir izveidota darba grupa, kas pārskatīs marķēšanas prasības pārtikas produktiem saskaņā ar Eiropas Savienības direktīvu prasībām, kā arī sagatavos priekšlikumus par grozījumiem normatīvajos aktos un to ieviešanas un uzraudzības kārtībā ar mērķi aizsargāt iekšējo tirgu no pārtikas produktiem, kas nav atbilstoši marķēti un var apdraudēt patērētāju veselību.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību un informācijas nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!