• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sadarbību ar Itāliju NATO aplocē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.04.2003., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/74303

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

29.04.2003., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sadarbību ar Itāliju NATO aplocē

VIKE4.JPG (17614 bytes)
Vakar, 28.aprīlī, Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga, tiekoties ar Itālijas aizsardzības ministru Antonio Martīno
Foto: Juris Krūmiņš

Par Itālijas aizsardzības ministra vizīti

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga šodien Jūrmalas rezidencē tikās ar Itālijas aizsardzības ministru Antonio Martīno. Sarunā apliecinātas abu valstu lieliskās attiecības un spriests par abu pušu aizsardzības sadarbības specializāciju NATO dalības kontekstā. Ministrs informēja prezidenti par NATO līguma ratifikācijas procesu Itālijā, uzsverot, ka Itālijā tam jāgūst abu parlamenta palātu atbalsts. A.Martīno izteica pārliecību, ka viņa valsts parlaments paudīs atbalstu Latvijas dalībai NATO. Runājot par NATO nākotnes lomu, abas puses bija vienisprātis, ka aizvien nozīmīgāks kļūs katras dalībvalsts specializētais devums aliansē.

Apspriesti citi ar abu valstu sadarbību saistīti jautājumi, akcentējot kontaktus izglītībā un kultūrā kā ceļu uz ciešākiem sakariem starp Latvijas un Itālijas iedzīvotājiem. Ministrs pauda izbrīnu un gandarījumu par lielo itāļu valodas un kultūras studentu un interesentu skaitu Latvijā. Prezidente sacīja, ka Latvijā cilvēki ir ļoti atvērti un spējīgi, apgūstot svešvalodas. Viņa arī apliecināja, ka Latvijā nākamā gada aprīlī viesos tiek gaidīts Itālijas prezidents.

Vakar, 28. aprīlī, Itālijas aizsardzības ministrs Antonio Martīni tikās arī ar Ministru prezidentu Einaru Repši un aizsardzības ministru Ģirtu Valdi Kristovski. Pēc abu valstu aizsardzības ministru tikšanās notika preses īssaiets, kurā Ģ. V. Kristovskis teica:

– Itālijas aizsardzības ministra vizīte Latvijā ir ilgi gaidīta un ļoti nozīmīga. Jo īpaši tāpēc, ka Itālijai ir liela pieredze darbībā NATO un dažādos miera uzturēšanas pasākumos. Sarunā ar Martīni kungu atklājās, ka visos starptautiskās drošības jautājumos, ieskaitot karu Irākā, kā arī jautājumos par NATO lomu un transatlantisko saiti mums ir līdzīga domāšana un mēs labi saprotamies. Mūsu valstis izprot, kāpēc ir nepieciešama kolektīvā drošība, kurā piedalās dažādas valstis: gan tādas militāri attīstītas valstis kā Itālija, gan Latvija, kura tikai nesen ir sākusi savu neatkarības ceļu.

ITALIS1.JPG (16183 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”
Vakar, 28.aprīlī, kopīgā preses konferencē: Latvijas aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis un Itālijas aizsardzības ministrs Antonio Martīni

Itālijas aizsardzības ministrs A. Martīni, turpināja:

– Man ir liels prieks būt Latvijā un gribu pateikties gan Valsts prezidentei, gan Ministru prezidentam, gan aizsardzības ministram par laipno uzņemšanu. Šodien mēs ar Kristovska kungu pārrunājām starptautiskās sadarbības jautājumus, par kuriem mums patiešām ir vienāds redzējums. Mana vizīte Latvijā notiek jūsu valstij svarīgā brīdī, kad Latvija gatavojas iestājai NATO. Diemžēl manas vizītes laiks ir ļoti īss, taču tas būs iemesls mūsu vēlmei atkal atbraukt uz Latviju.

Tad abi ministri atbildēja uz žurnālistu jautājumiem.

– Martīni kungs, kādās aizsardzības jomās Itālija varētu sadarboties ar Latviju?

A. Martīni: – Šodien pasaulē ir tendence no valstu totālas nacionālas aizsardzības pāriet uz specializāciju. Latvijas aizsardzības ministrs man izklāstīja, kurās jomās Latvija būtu gatava sadarboties. Mums varētu būt veiksmīga sadarbība starp militārajām policijām, kur Itālijai ir ļoti liela pieredze.

– Kristovska kungs, vai Latvijas militārajā policijā nākotnē ir sagaidāmas kādas pārmaiņas?

Ģ. V. Kristovskis: – Mūsu militārā policija ir sasniegusi atzīstamu kvantitatīvo un kvalitatīvo līmeni. Visās pēdējā laika starptautiskās misijās Latviju ir pārstāvējuši arī militārie policisti. Taču mūsu kapacitāte noteikti ir jāpalielina, mēs paredzam militāro policiju papildināt kvantitatīvi. Ar savu militāro policiju mēs plānojam arī turpmāk piedalīties starptautiskās operācijās. Tā ir specialitāte, kas prasa augstu profesionalitāti un pieredzi, tāpēc mums ir ļoti nepieciešams sadarboties ar tādām valstīm, kurām ir ilggadīgas militārās policijas tradīcijas.

Rūta Kesnere, “LV” informācijas redaktore Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!