• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par situāciju brīvostas teritorijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.05.2003., Nr. 67 https://www.vestnesis.lv/ta/id/74560

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Par konvertējamo valūtu kursiem

Vēl šajā numurā

07.05.2003., Nr. 67

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par situāciju brīvostas teritorijā

Pēc 3. maijā notikušā ugunsgrēka muitas noliktavās Rīgas brīvostas teritorijā, saldētavā ar gaļas produktiem, iespējamas nopietnas ekoloģiskās problēmas visai galvaspilsētai, brīdina zemkopības ministrs Mārtiņš Roze un Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) direktors Vinets Veldre.

Kā informē PVD vadība, saldētavā, pēc dokumentiem, atradās vairāk nekā 1200 tonnas gaļas. “Protams, ne visa saldētavā esošā gaļa ir pilnībā sadegusi,” uzsver PVD direktors V. Veldre, “tādēļ šobrīd saldētavas “atliekas” kļuvušas par nopietnu draudu vides situācijai galvaspilsētā. Ja steidzami netiks veikti teritorijas norobežošanas un gruvešu novākšanas darbi, jau pēc pāris dienām gaļa var sākt pūt un pievilināt visas apkārtnes klejojošos suņus, kaķus, žurkas, kā arī kaijas...” PVD vadītājs ir satraukts, ka tā arī nav izdevies panākt teritorijas pilnīgu norobežošanu. “Pēc PVD uzstājīgajām prasībām izdegušās saldētavas teritorija tika norobežota ar lenti, kas, protams, nav šķērslis dzīvniekiem,” saka V. Veldre. “Diemžēl tādu teritorijas norobežošanu, kas izslēgtu pilnīgu piekļūšanu izdegušajai saldētavai, mums panākt neizdevās.”

M. Roze ir ne mazāk satraukts gan par brīvostas vadības, gan pašas AB “Rīgas 1.saldētavas” pasīvo darbību: “Būtībā, saglabājoties siltajam laikam, milzīgie gaļas daudzumi, kas atrodas zem izdegušās saldētavas gruvešiem, pavisam drīz kļūs par perēkli visdažādākajām infekcijām. Un mēs taču visi zinām, ka mušas, žurkas, kaijas, klaiņojošie kaķi un suņi ir galvenie infekcijas pašiznēsātāji, iznēsājot slimības pa visu pilsētu. Katrā ziņā rīdziniekiem šobrīd draud nopietnas epidemioloģiskas problēmas.”

PVD vadība ir norūpējusies arī par vispārējo vides situāciju pilsētā. V. Veldre ir kategorisks: “Iedomājieties, ka saldētavā atradās 1200 tonnas gaļas, un siltā laikā gaļa nebūt nav tas labākais produkts, kuru glabāt zem klajas debess. Smaka, kas izplatīsies pa visu pilsētu, vēl ir mazākais ļaunums, jo ir nepatīkama, bet ne tik ļoti kaitīga veselībai. Pavisam drīz Daugavā un pilsētas ūdeņos nokļūs pūstošās gaļas masa, kas ietekmēs pilsētas ekoloģisko situāciju, tāpat svarīgi ir nepieļaut infekciju izplatīšanos no bojātās gaļas kalniem.”

Pēc optimistiskākajām prognozēm, izdegušās noliktavas gruvešu un pussadegušās gaļas kalnu novākšana un likvidēšana varētu ilgt pusotru nedēļu. “Diemžēl neredzu attiecīgo institūciju un ostas vadības ieinteresētību šīs problēmas risinājumā,” ir satraukts zemkopības ministrs, “mūsu Pārtikas un veterinārā dienesta centieni operatīvi risināt situāciju ir beigušies nesekmīgi. Vismaz vēl vakar [5. maijā] izdegušās saldētavas teritorija pat netika apsargāta, nemaz nerunājot par kādu speciālu teritorijas norobežošanu, nepieļaujot potenciālo infekcijas un ekoloģisko briesmu tālāku izplatīšanos.” Pirmdien, 5. maijā, PVD brīdināja saldētavas īpašniekus, lai tiktu maksimāli norobežota saldētavas teritorija, pielietojot dezinfekcijas līdzekļus, PVD arī pieprasa konkrētu plānu, kad sākt gaļas iznīcināšanas procedūru un teritorijas sakārtošanas darbus, kā arī lēmumu par firmu tālāku rīcību.

Gaļas īpašnieki vēl nav pauduši savu viedokli par sadegušās produkcijas turpmāko likteni. Tā kā šī gaļa ir septiņu firmu īpašums, to atbildība ir maksimāli ātri izlemt, ko ar to darīt. PVD uzskata, ka tā pēc iespējas ātrāk jāiznīcina dienesta uzraudzībā.

Zemkopības ministrijas un Pārtikas un veterinārā dienesta speciālisti uzsver, ka tieši šajā nedēļā bijusi ieplānota speciālā saldētavas pārbaude, kurā bija iecerēts noskaidrot, tieši kādi, cik daudz un no kurienes saldētavā atradušies gaļas produkti. “Tā kā saldētava atradās Rīgas brīvostas teritorijā, tad ir krietni apgrūtināta kontrole un produkcijas uzskaite,” esošo situāciju komentē V.Veldre, “līdz ar to par saldētavā esošo gaļas daudzumu varam spriest tikai pēc aptuveniem aprēķiniem. Interesanti, ka no 1,2 tūkstošiem tonnu gaļas atmuitoti bija tikai 30 kilogrami.” Savukārt zemkopības ministrs cer, ka atbildīgās institūcijas atrisinās šo jautājumu iespējami drīzāk, jo pretējā gadījumā daudz nepatīkamu pārsteigumu var sagaidīt arī Eirovīzijas festivāla viesus, kas Latviju apmeklēs maija beigās.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!