• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latviju - zemi, kas deg un deg. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.05.2003., Nr. 69 https://www.vestnesis.lv/ta/id/74673

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par "Lāču" maizes desmitgadi

Vēl šajā numurā

09.05.2003., Nr. 69

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latviju – zemi, kas deg un deg

Dabas pētnieks Dr.geogr.h.c. Guntis Eniņš:

ENINS.JPG (24546 bytes)
Foto: A.F.I.

Un mums tas ir vienalga. Lai deg! Neviens neiet pret dedzinātājiem piketēt. Neviens neiet baznīcā parakstīties pret Latvijas nodedzināšanu. Neviens neierosina sūtīt fotogrāfijas par Latvijas dedzināšanu. Neviens neaicina sūtīt kūlas dedzinātāju fotogrāfijas. Neviens nevāc ugunsdzēsēju fotogrāfijas. Ugunsdzēsēji vairāk nespēj dzēst – pietrūkst jaudas, pietrūkst benzīna un pietrūkst naudas. Pirms desmit gadiem taisnojāmies, ka dedzināšana ir padomju laika sērga. Nu jāsaprot, ka tā ir mūsu pašu sērga, mūsu pašu valsts likumu kārtības nekārtība un vājprāts cilvēku smadzenēs. Pagājušajā gadā, kūlu dedzinot, gāja bojā arī seši cilvēki un milzīgs daudzums ēku. Vai šogad būs vairāk?

Jau tagad esam uzstādījuši vairākus jaunus rekordus. Lielākā sausās zāles dedzināšana vēl tikai priekšā, jo kūlu dedzināt varēs līdz maija vidum. Niedres pat līdz jūnija sākumam. Vēlīnā sausās zāles dedzināšana ir visbriesmīgākā, jo pavasarī agrīnajos ziedos visa zeme elpo dzīvības pilna pēc ziemas miega. Sadeg cīruļu ligzdas un zemes bites, skudras, zirnekļi. Sliekas noslēpjas alās, bet izlīdušas virszemē, izdeguma pelnos iet bojā. Brīnišķīgās sliekas ir galvenās zemes auglības uzturētājas. Jo lielāka izdedzinātā platība, jo lielākas pārmaiņas dabā – vairākkārt samazināta dabas daudzveidība.

Latvija deg kā cīruļa ligzda sausajā kūlā.

Mēs dzīvojam it kā vājprātīgā zemē, kur cilvēki tīšu prātu nodedzina dzīvību; pastrādā ļaunumu kā sērgas pārņemtā trakonamā. Nevienu vainīgo noķert nevarot. Bet, ja arī noķer, tad administratīvo sodu nedrīkst uzlikt lielāku par 150 latiem. Bet neuzliek jau arī tos piecus latus, jo pensionāram neesot naudas. Es gribu kliegt, cik izmaksā noziedznieka aizdedzinātās zāles vai meža nodzēšana? Cik izmaksā nodegusī meža daļa?

Tie ir meli, ka zāles dedzinātājus nevar noķert. Citus gadus pats esmu pieķēris gan māju saimniekus, gan puišeļus. Bet es esmu tikai privātpersona un sodīt nevienu nevaru – varētu tikai pamatīgi iepļaukāt. Bet tad jau es šausmīgi pārkāptu cilvēktiesību likumu un par to sodītu mani pašu – tiesneši un žurnālisti mestos aizstāvēt Latvijas dedzinātāju tiesības. Redziet, kā nu ir brīvā Latvijā: dedzinātājiem ir visas tiesības, bet ugunsdzēsējiem un dabas draugiem tikai ugunsdzēšanas tiesības.

Ja mēs, katrs desmitais, saprastu šīs dedzināšanas stulbumu un lielo ļaunumu un būtu gatavi rīkoties, ar to vien pietiktu, lai kūlas dedzināšanas sērga izbeigtos. Šogad vēl daudz no Latvijas nodegs.

“LAUKU AVĪZE”; pēc G. Eniņa raksta “Sadeg Latvija kā putna ligzda”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!