• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ventspilnieku darba vizīti Amerikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.2003., Nr. 70 https://www.vestnesis.lv/ta/id/74714

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vēlēšanos un prasmi izskaidrot

Vēl šajā numurā

13.05.2003., Nr. 70

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ventspilnieku darba vizīti Amerikā

Ventspils mērs Aivars Lembergs un Ventspils uzņēmēju grupa vizītes laikā ASV tikušies ar Baltā nama amatpersonām, kā arī ietekmīgiem uzņēmējiem, lai risinātu tranzīta un investīciju problēmas Ventspils ostā.

Vizīte, kas ilga četras dienas, bijusi ļoti saspringta, jo dažās dienās skartas vairākas ar ostu saistītas tēmas, atzina Aivars Lembergs. Apspriesta iespēja kā apakšuzņēmējam AS “Ventspils nafta” piedalīties Irākas atjaunošanas programmā, bijusi tikšanās ar ASV valdības Valsts departamenta un Enerģētikas departamenta (ASV par departamentiem sauc ministrijas - “LV”) amatpersonām. Vizītes rezultātus delegācija vērtē kā ļoti labus.

Līdz ar A. Lembergu uz Vašingtonu devās arī AS “Ventspils nafta” prezidents Jānis Ādamsons, padomes priekšsēdētājs Mamerts Vaivads un padomes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Blaževičs.

AS “Ventspils nafta” varētu pretendēt piedalīties apakšuzņēmēja statusā Irākā ostu atjaunošanas programmā, sadaļā, kas paredz atjaunot naftas tranzīta infrastruktūru. A. Lembergs atzina, ka visi pasūtījumi, protams, tiks sadalīti starp ASV lielajām kompānijām. Tomēr nodibināti vairāki kontakti, kas ļauj risināt sarunas par iespējamu līdzdalību šajos darbos.

Vašingtonā Ventspils delegācija tikusies ar ietekmīgiem uzņēmējiem, kuru vārdi pagaidām netika atklāti. Tie esot cilvēki, kas “groza miljardus” un aktīvi investē Viduseiropā un Austrumeiropā. Viņu interešu lokā esot arī Latvijā. Ar šiem cilvēkiem risinātas sarunas par graudu tranzītu caur Ventspils ostu. Sarunās skarta arī tēma par naftas pārstrādes rūpnīcas projektu Ventspilī, taču kompānijas esot lielas, viņu plānos ir aptvert lielus tirgus, tāpēc konkrēti sarunu rezultāti iespējami tikai nākotnē. “Lai uzceltu naftas pārstrādes rūpnīcu ar vienu miljonu tonnu jaudu, nepieciešami gandrīz 200 miljoni USD investīciju. Šādi projekti realizējas ļoti reti.” norādīja A. Lembergs.

Tiekoties ar Valsts departamenta un Enerģētikas departamenta amatpersonām, delegācija sastapusi patiesu interesi par naftas tranzīta blokādi caur Latviju. “Latvija nav palikusi nepamanīta,” apgalvoja Ventspils mērs. Viņš atzina, ka liela nozīme bijusi Latvijas Valsts prezidentes vizītei Vašingtonā, jo “valstu uzticēšanās ir uzticēšanās starp cilvēkiem”, un prezidentes reitings esot ļoti augsts. Viņaprāt situācija ap AS “Ventspils nafta” un Krievijas attiecībām jau esot uzlabojusies, par ko liecina “Transņeftj” viceprezidenta Sergeja Grigorjeva izteikumi ITAR TASS, kuros viņš runā par “daļu “Ventspils naftas” akciju saņemšanu, nevis par kontrolpaketi, kā iepriekš.

AS “Ventspils nafta” prezidents Jānis Ādamsons: “Būtisks brauciens rezultāts ir secinājums, ka ASV oficiālās amatpersonas un privātā biznesa pārstāvji ir pilnībā informēti par naftas tranzīta situāciju Ventspilī, un viņos neizpratni rada Krievijas kā darījumu partnera rīcība un neprognozējamība. Laikā, kad ASV un Krievija sadarbojas, lai ievērojami palielinātu naftas eksportu uz ASV, kā bīstams precedents tiek uzskatīta Krievijas darbība, slēdzot naftas cauruļvadu Ventspils virzienā. Iespējams, ka šis jautājums varētu tikt iekļauts izskatīšanai ASV un Krievijas enerģētikas darba grupā. ASV bija jūtama tās amatpersonu un uzņēmēju labvēlīgā attieksme pret Latviju un arī pret šīs valsts biznesa pārstāvjiem. Tajā pašā laikā ir skaidrs, kas ASV valdībai ir jārisina daudz globālākas problēmas, tāpēc tikai laiks un turpmākā notikumu attīstība parādīs, kādu atbalstu mēs varētu saņemt.”

“DIENAS BIZNESS”; pēc V. Lēvaldes informācijas “Lembergs: ASV mūs ievērojusi”

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!