• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nelegālās produkcijas izskaušanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.05.2003., Nr. 72 https://www.vestnesis.lv/ta/id/74889

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Valsts kontroles amatu kandidātiem

Vēl šajā numurā

15.05.2003., Nr. 72

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nelegālās produkcijas izskaušanu

Iekšlietu ministrs Māris Gulbis, Valsts policijas priekšnieks Jānis Zaščirinskis un Ekonomikas policijas priekšnieks Viesturs Briedis no akciju sabiedrības “Laima” un “Staburadze” valdes priekšsēdētāja Jura Jonaita saņēmuši vēstuli, kurā izteikta atzinība Iekšlietu ministrijai un tās pārraudzībā esošajām struktūrām par aktīvo darbību, kuras rezultātā ievērojami samazinājies nelegālo, kontrabandas ceļā ievesto konditorejas izstrādājumu īpatsvars Latvijas tirgū.

Valstī ar ekonomiskās noziedzības apkarošanu nodarbojas vairākas institūcijas: gan Finanšu ministrijas Valsts ieņēmuma dienesta Finanšu policijas pārvalde un Muitas pārvalde, gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, gan Iekšlietu ministrijas pārraudzībā esošās struktūrvienības. Lai vēl veiksmīgāk cīnītos pret kontrabandu, ir jāuzlabo informācijas apmaiņa starp muitu un tiesībsargājošajām struktūrām. Pašreiz Valsts policija ir vislielākā un mobilākā tiesībsargājošā institūcija, un tās darbības rezultāti raksturo cīņu ar noziedzīgajiem nodarījumiem ekonomikas nozarē.

Šogad pirmā ceturkšņa laikā policijas darbinieki ir izņēmuši 38 412 kg kontrabandas konditorejas izstrādājumu 30 800 latu vērtībā, 3986 kg gaļas un zivju produkcijas 12 276 latu vērtībā un dažādas citas pārtikas preces 8913 latu vērtībā.

Pēdējā laikā policijā ir ierosinātas divas krimināllietas par konditorejas izstrādājumu kontrabandu. Konditorejas izstrādājumi valstī pārsvarā tiek ievesti no Polijas. Ievedot cepumu izstrādājumus, tie tiek atmuitoti par ļoti zemām likmēm, tādēļ šādu saldumu tirdzniecība valstī notiek par zemām cenām. Tā rezultātā vietējiem saldumu ražotājiem jāiekļaujas kontrabandistu diktētajās cenās.

Tātad pret kontrabandu uzsākto cīņu var vērtēt ne tikai pēc statistikas datiem, bet tās reālo rezultātu jau ir pamanījuši un novērtējuši uzņēmēji.

Akciju sabiedrības “Laima” un “Staburadze” vēstulē teikts:

“Apzinot šā gada pirmā ceturkšņa rezultātus, esam secinājuši, ka a/s “Staburadze” produkcijas realizācijas apjomi vietējā tirgū ir pieauguši par 25%. Tirgus situācijas analīze šajā laikā liecina, ka vērojama legālā tirgus izaugsme un pieprasījums pēc konditorejas izstrādājumiem ir pieaudzis. Viens no būtiskākajiem faktoriem, kas veicinājis tirgus attīstību, ir nelegālās produkcijas īpatsvara tirgū samazinājums.

Izsakām atzinību Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijai un tās pakļautībā esošajām struktūrām, kā arī Ekonomikas policijai par aktīvo darbību, kuras rezultātā ievērojami samazinājies nelegālo, kontrabandas ceļā ievesto konditorejas izstrādājumu īpatsvars Latvijas tirgū.

Nelegālās saldumu produkcijas izskaušana nodrošina sakārtotas uzņēmējdarbības vides izveidi un godīgu konkurenci tirgū. Tādējādi legālajiem tirgus dalībniekiem tiek nodrošināta iespēja attīstīt darbību. Tas nozīmē, ka pieaug arī valsts kases ieņēmumi no šo uzņēmumu samaksātajiem nodokļiem. Prognozējam, ka jau šogad kontrabandas un nelegālās konditorejas izstrādājumu apkarošanā paveiktais nodrošinās vērā ņemamu a/s “Staburadze” produkcijas realizācijas apjoma pieaugumu. Pēc mūsu aplēsēm, tā rezultātā valsts kases ieņēmumi no uzņēmuma nomaksātajiem nodokļiem varētu pieaugt aptuveni par 100 tūkstošiem latu.”

Tas lieliski parāda, ka kontrabandas apkarošana ir ne vien cīņa pret noziedzīgiem nodarījumiem, bet arī iekšējā tirgus aizsardzība.

Iekšlietu ministrijas preses centrs

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!