• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2003. gada 13. maija noteikumi Nr. 252 "Lauksaimniecībā vai mežsaimniecībā izmantojamo riteņtraktoru un to sastāvdaļu atbilstības novērtēšanas noteikumi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.05.2003., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/74958

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.253

Labības sēklaudzēšanas un sēklu tirdzniecības noteikumi

Vēl šajā numurā

16.05.2003., Nr. 73

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 252

Pieņemts: 13.05.2003.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Ministru kabineta noteikumi Nr.252

Rīgā 2003.gada 13.maijā (prot. Nr.28, 9.§)

Lauksaimniecībā vai mežsaimniecībā izmantojamo riteņtraktoru un to sastāvdaļu atbilstības novērtēšanas noteikumi

Izdoti saskaņā ar likuma “Par atbilstības novērtēšanu” 7.pantu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka:

1.1. atbilstības novērtēšanas vispārējo kārtību lauksaimniecībā vai mežsaimniecībā izmantojamiem riteņtraktoriem, kuru maksimālais aprēķinātais ātrums ir no 6 līdz 40 km/h, kuri aprīkoti ar riteņiem, kam ir vismaz divas asis, un kuru galvenā funkcija ir vilces spēks. Tie ir īpaši konstruēti, lai vilktu, stumtu, pārvietotu vai darbinātu noteiktus lauksaimniecībā vai mežsaimniecībā izmantojamus darbarīkus un mašīnas vai piekabes (treilerus), un var būt aprīkoti kravu un pasažieru pārvadāšanai (turpmāk — riteņtraktori);

1.2. atbilstības novērtēšanas vispārējo kārtību riteņtraktoru salikšanas vienībām, mezgliem, mehānismiem, ierīcēm, agregātiem, sistēmām un iekārtām (turpmāk — sastāvdaļas), kas tiek piedāvātas tirgū vai kuras paredzēts ekspluatēt Latvijā.

2. Noteikumi neattiecas uz:

2.1. riteņtraktoriem, kas reģistrēti Latvijā līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai;

2.2. riteņtraktoriem, kuru iepriekšējā pastāvīgās reģistrācijas vieta bijusi ārvalstīs un kuri izgatavoti līdz 2002.gada 31.decembrim;

2.3. riteņtraktoriem, kas reģistrēti ārvalstīs un uz laiku no turienes ievesti;

2.4. riteņtraktoru sastāvdaļām, kas ievestas vai ražotas Latvijā līdz 2004.gada 31.decembrim.

3. Tirgū atļauts piedāvāt (pārdot, dāvināt, nodot lietošanā pret atlīdzību vai bez tās) tikai tāda tipa riteņtraktorus un to sastāvdaļas, kuru atbilstība novērtēta saskaņā ar šo noteikumu prasībām un tehnisko normatīvu prasībām, kuras nosaka zemkopības ministrs.

 

II. Tipa apstiprināšanas vispārīgā kārtība

4. Tipa apstiprināšana šo noteikumu izpratnē ir administratīvi tehniska atbilstības novērtēšanas procedūra, ko veic pilnvarota sertifikācijas institūcija (turpmāk — sertifikācijas institūcija), lai, pamatojoties uz testēšanas laboratoriju sniegtajiem ziņojumiem un tipa apstiprināšanas sertifikātā noteikto pārbaužu rezultātiem, novērtētu riteņtraktoru vai to sastāvdaļu tipa atbilstību attiecīgo tehnisko normatīvu prasībām.

5. Lai apstiprinātu riteņtraktora vai tā sastāvdaļu tipu, ražotājs, viņa pilnvarots pārstāvis vai importētājs iesniedz sertifikācijas institūcijā attiecīgu pieteikumu.

6. Pieteikumam pievieno:

6.1. noteikta parauga informatīvo dokumentu ar riteņtraktora vai tā sastāvdaļu tipa tehnisko aprakstu;

6.2. atbilstības novērtēšanai nepieciešamos riteņtraktora vai tā sastāvdaļu tipa rasējumus un fotogrāfijas;

6.3. ražotāja pārziņā esošas vai citas neatkarīgas testēšanas laboratorijas ziņojumus un citus dokumentus, kas var sniegt informāciju par riteņtraktora vai tā sastāvdaļu tipu (pēc sertifikācijas institūcijas pieprasījuma vai ražotāja vai tā pilnvarota pārstāvja ieskatiem);

6.4. noteikta parauga atbilstības sertifikātu, ar kuru ražotājs vai tā pilnvarotais pārstāvis apliecina katra konkrēta riteņtraktora atbilstību apstiprinātajam tipam.

7. Par katru riteņtraktoru vai tā sastāvdaļu tipu iesniedzams atsevišķs pieteikums tikai vienas dalībvalsts (Eiropas Savienības valsts vai jebkura cita valsts, kurai ir juridiski saistoši Ženēvā ANO Eiropas ekonomiskajā komisijā 1958.gada 20.martā noslēgtajam nolīgumam “Par vienveida tehnisko priekšrakstu pieņemšanu riteņu transportlīdzekļiem, aprīkojumam un daļām, kuras var uzstādīt un/vai izmantot riteņu transportlīdzekļos, un saskaņā ar šiem priekšrakstiem piešķiramo atbilstības novērtēšanas apstiprinājumu savstarpējās atzīšanas nosacījumiem” pievienotie noteikumi) sertifikācijas institūcijā.

8. Sertifikācijas institūcija 30 darbdienu laikā pēc iesniegto dokumentu izvērtēšanas un tipa apstiprināšanai pieteiktā riteņtraktora parauga (kas izvēlēts ar nejaušas atlases paņēmienu) pārbaudes piešķir:

8.1. tipa apstiprinājumu riteņtraktoru tipam, kas atbilst iesniegtajam tehniskajam aprakstam, ir izturējis tipa apstiprināšanas sertifikātā noteiktās pārbaudes un atbilst attiecīgo tehnisko normatīvu prasībām;

8.2. daudzetapu tipa apstiprinājumu nepabeigta vai pabeigta riteņtraktora tipam, kas atbilst iesniegtajam tehniskajam aprakstam un attiecīgo tehnisko normatīvu prasībām, ņemot vērā riteņtraktora pabeigtības pakāpi;

8.3. sastāvdaļu tipa apstiprinājumu riteņtraktoru tipam, kas atbilst iesniegtajam tehniskajam aprakstam un attiecīgo tehnisko normatīvu prasībām;

8.4. tipa apstiprinājumu riteņtraktora sastāvdaļas tipam, kas atbilst iesniegtajam tehniskajam aprakstam un attiecīgo tehnisko normatīvu prasībām.

9. Sertifikācijas institūcija attiecīgajam riteņtraktora tipam izsniedz tipa apstiprinājuma sertifikātu.

10. Tipa apstiprināšanas izdevumus sedz juridiskā vai fiziskā persona, kas iesniegusi šo noteikumu 5.punktā minēto pieteikumu riteņtraktora vai tā sastāvdaļu tipa apstiprināšanai.

11. Ja sertifikācijas institūcija konstatē, ka riteņtraktors vai tā sastāvdaļas var radīt draudus satiksmes drošībai, cilvēka veselībai, dzīvībai vai videi, tas neatbilst visiem informatīvajā dokumentā norādītajiem datiem vai nav izturējis visas tipa apstiprinājuma sertifikātā noteiktās pārbaudes, tā pieņem motivētu lēmumu tipa apstiprinājumu nepiešķirt un 30 darbdienu laikā par to informē citu dalībvalstu sertifikācijas institūcijas.

12. Pēc citas dalībvalsts sertifikācijas institūcijas pieprasījuma tā sertifikācijas institūcija, kas novērtējusi atbilstību, mēneša laikā nosūta informāciju par piešķirtajiem tipa apstiprinājumiem un neapstiprinātajiem riteņtraktoru tipiem.

13. Ja šajos noteikumos vai tehniskajos normatīvos tiek izdarīti grozījumi un sertifikācijas institūcijas piešķirtais tipa apstiprinājums vairs neatbilst prasībām, sertifikācijas institūcija par to nekavējoties informē ražotāju vai tā pilnvaroto pārstāvi.

14. Saņemot šo noteikumu 13.punktā minēto informāciju, ražotājs vai tā pilnvarotais pārstāvis iesniedz pieteikumu tipa apstiprinājuma grozījumiem.

15. Ja tiek mainīta tāda riteņtraktora konstrukcija, kuram sertifikācijas institūcija ir izsniegusi tipa apstiprinājumu, un izdarīti grozījumi tipa informatīvajā dokumentā, ražotājs, pilnvarotais pārstāvis vai importētājs kopā ar iesniegumu par grozījumu izdarīšanu iesniedz sertifikācijas institūcijā to informatīvā dokumenta daļu, kura attiecas uz minētajām pārmaiņām, norādot šīs pārmaiņas un sērijas numuru, ar kuru sākta mainītas konstrukcijas riteņtraktoru ražošana. Pēc pieteikto grozījumu izvērtēšanas sertifikācijas institūcija, ja nepieciešams, var piešķirt jaunu tipa apstiprinājumu.

16. Iesniegumu par grozījumu izdarīšanu piešķirtajam tipa apstiprinājumam iesniedz tās dalībvalsts sertifikācijas institūcijā, kas piešķīrusi sākotnējo tipa apstiprinājumu.

17. Ja sertifikācijas institūcija konstatē, ka nepieciešami papildu testi vai pārbaudes, tā informē par to ražotāju vai tā pilnvarotu pārstāvi. Šādā gadījumā sertifikācijas institūcija piešķir jaunu tipa apstiprinājumu tikai pēc sekmīgas papildu testu vai pārbaužu veikšanas.

18. Ja tipa apstiprinājuma sertifikātā ir izdarīti grozījumi, piešķirts jauns tipa apstiprinājums vai apstiprinātā tipa riteņtraktoru ražošanu pārtrauc, sertifikācijas institūcija mēneša laikā paziņo pārējo dalībvalstu kompetentajām iestādēm pēdējā traktora sērijas numuru, kurš ražots atbilstoši vecajam sertifikātam un, ja nepieciešams, arī sērijas numuru, ar kuru sākta riteņtraktoru ražošana atbilstoši grozītajam vai jaunajam sertifikātam.

 

III. Riteņtraktoru individuālā apstiprināšana

19. Riteņtraktoru individuālā apstiprināšana šo noteikumu izpratnē ir administratīvi tehniska atbilstības novērtēšanas procedūra, ko veic sertifikācijas institūcija, lai novērtētu konkrētā riteņtraktora atbilstību attiecīgo tehnisko normatīvu prasībām.

20. Riteņtraktoru individuālo apstiprināšanu var veikt vienā eksemplārā no ārvalstīm ievestam vai Latvijā izgatavotam riteņtraktoram, ja riteņtraktors neatbilst Latvijā apstiprinātam riteņtraktoru tipam vai ja šāds riteņtraktors iepriekš Latvijā pastāvīgi nav bijis reģistrēts.

21. Riteņtraktora īpašnieks vai tā pilnvarota persona iesniedz sertifikācijas institūcijā pieteikumu riteņtraktoru individuālai apstiprināšanai. Pieteikumam pievieno:

21.1. riteņtraktora tehnisko aprakstu;

21.2. riteņtraktora attēlu vai fotogrāfiju;

21.3. riteņtraktora pārbaudes protokolu;

21.4. testēšanas laboratorijas ziņojumus vai citus dokumentus, kas attiecas uz apstiprināmā riteņtraktora tipu (pēc sertifikācijas institūcijas pieprasījuma vai izgatavotāja, importētāja vai izplatītāja ieskatiem).

22. Sertifikācijas institūcija 10 darbdienu laikā pēc iesniegtās dokumentācijas izvērtēšanas piešķir individuālo apstiprinājumu un izsniedz riteņtraktora individuālās apstiprināšanas sertifikātu, ja tas atbilst iesniegtajam riteņtraktora tehniskajam aprakstam un attiecīgo tehnisko normatīvu prasībām, vai sniedz motivētu atteikumu.

 

IV. Ražošanas atbilstības nodrošināšana

23. Pirms tipa apstiprinājuma piešķiršanas sertifikācijas institūcija pārliecinās, vai ražotājs veic nepieciešamos pasākumus un procedūras, lai efektīvi kontrolētu ražošanā esošo riteņtraktoru vai to sastāvdaļu atbilstību apstiprinātajam riteņtraktoru vai to sastāvdaļu tipam.

24. Pēc tipa apstiprinājuma saņemšanas ražotājs:

24.1. nodrošina katra riteņtraktora vai tā sastāvdaļas atbilstību apstiprinātajam riteņtraktoru vai to sastāvdaļu tipam;

24.2. kontrolē riteņtraktora vai tā sastāvdaļas atbilstību apstiprinātajam riteņtraktoru vai to sastāvdaļu tipam ražošanas procesā;

24.3. nodrošina pieejamību testēšanas aprīkojumam, lai varētu periodiski pārbaudīt ražošanā esošo riteņtraktoru vai to sastāvdaļu atbilstību apstiprinātajam riteņtraktoru vai tā sastāvdaļu tipam;

24.4. nodrošina testu rezultātu reģistrāciju un pieejamību, kā arī pēc saskaņošanas ar sertifikācijas institūciju nosaka, cik ilgi glabājami attiecīgie testu rezultāti;

24.5. pastāvīgi analizē testu rezultātus, lai pārbaudītu un nodrošinātu riteņtraktoru vai to sastāvdaļu parametru atbilstību apstiprinātajam riteņtraktoru vai tā sastāvdaļu tipam;

24.6. veic atkārtotus testus, ja konstatēta parauga vai paraugu sērijas neatbilstība apstiprinātajam riteņtraktora vai tā sastāvdaļu tipam, kā arī iespējami īsā laikā nodrošina trūkumu novēršanu un atbilstības atjaunošanu.

25. Sertifikācijas institūcija periodiski pārbauda riteņtraktoru vai to sastāvdaļu atbilstības kontroles metodes un izvēlas paraugus (ar nejaušas atlases paņēmienu), kuru atbilstību apstiprinātajam riteņtraktora vai tā sastāvdaļu tipam pārbauda ražotāja laboratorijā vai citā ražotāja vai sertifikācijas institūcijas izvēlētā testēšanas laboratorijā.

26. Ražotājs nodrošina sertifikācijas institūcijai iespēju veikt riteņtraktora un tā sastāvdaļu ražošanas tehnoloģiskā procesa kontroli.

 

V. Tipa atzīšanas un reģistrēšanas vispārīgā kārtība

27. Tipa apstiprinājuma atzīšana šo noteikumu izpratnē ir administratīva atbilstības novērtēšanas procedūra, ko veic sertifikācijas institūcija saskaņā ar normatīvajiem aktiem, lai apliecinātu, ka citas valsts sertifikācijas institūcijas piešķirtais tipa apstiprinājums (izsniegtais tipa apstiprinājuma sertifikāts un tam pievienotā dokumentācija) atbilst šo noteikumu prasībām.

28. Riteņtraktorus un to sastāvdaļas, kuriem ir atzīts tipa apstiprinājums, var piedāvāt Latvijas tirgū bez papildu atbilstības novērtēšanas.

29. Latvijā tiek atzīti:

29.1. Eiropas Savienības valstīs piešķirtie riteņtraktoru un to sastāvdaļu tipa apstiprinājumi, ja tipa apstiprinājuma sertifikāts izsniegts saskaņā ar Eiropas Savienībā noteikto kārtību;

29.2. dalībvalstīs piešķirtie riteņtraktoru un to sastāvdaļu tipa apstiprinājumi, ja tipa apstiprinājuma sertifikāts izsniegts saskaņā ar attiecīgo tehnisko normatīvu prasībām.

30. Eiropas Savienības valstīs izsniegtos riteņtraktoru tipa apstiprinājuma sertifikātus reģistrē šādā kārtībā:

30.1. riteņtraktora ražotājs, tā pilnvarotais pārstāvis vai importētājs iesniedz sertifikācijas institūcijā iesniegumu tipa apstiprinājuma sertifikāta reģistrācijai. Iesniegumam pievieno šādus dokumentus:

30.1.1. tipa apstiprinājuma sertifikātu vai tā kopiju;

30.1.2. riteņtraktora vai tā sastāvdaļas tipa informatīvo dokumentu;

30.1.3. riteņtraktora tipa attēlu vai fotogrāfiju;

30.1.4. testēšanas laboratorijas ziņojumus vai citus dokumentus, kas attiecas uz riteņtraktora tipu (pēc ražotāja vai importētāja ieskatiem);

30.1.5. noteikta parauga atbilstības sertifikātu, ar kuru ražotājs, tā pilnvarotais pārstāvis vai importētājs apliecina katra konkrēta riteņtraktora atbilstību apstiprinātajam tipam;

30.2. sertifikācijas institūcija 10 darbdienu laikā izskata iesniegtos dokumentus un pieņem lēmumu par tipa apstiprinājuma sertifikāta reģistrēšanu vai atteikumu reģistrēt tipa apstiprinājuma sertifikātu;

30.3. ja nav iesniegti visi nepieciešamie dokumenti, sertifikācijas institūcija par to informē riteņtraktora ražotāju, tā pilnvaroto pārstāvi vai importētāju un lēmumu pieņem pēc visu nepieciešamo dokumentu saņemšanas.

31. Riteņtraktoru sastāvdaļu tipa apstiprinājuma sertifikātus nereģistrē.

 

VI. Atbilstības sertifikāts un tipa apstiprinājuma marķējums

32. Riteņtraktoru ražotājs, tā pilnvarotais pārstāvis vai importētājs katra konkrēta pabeigta vai nepabeigta riteņtraktora atbilstību apstiprinātajam riteņtraktora tipam apliecina ar atbilstības sertifikātu. Sertifikāta paraugu un tajā iekļaujamo informāciju nosaka zemkopības ministrs.

33. Riteņtraktora sastāvdaļu ražotājs katras sastāvdaļas atbilstību dalībvalstī apstiprinātam riteņtraktora sastāvdaļas tipam apliecina ar marķējumu. Marķējums sastāv no tipa apstiprinājuma zīmes, ko veido tipa apstiprinājuma simbols un valsts kods, un papildu apzīmējumiem atbilstoši tehnisko normatīvu prasībām. Sastāvdaļas nemarķē, ja tehniskajos normatīvos, saskaņā ar kuriem ir piešķirts sastāvdaļas tipa apstiprinājums, tas nav pieprasīts.

34. Riteņtraktoru un tā sastāvdaļu ražotājs, tā pilnvarotais pārstāvis vai importētājs glabā riteņtraktoru un tā sastāvdaļu tipa apstiprinājuma dokumentāciju un nodrošina tās pieejamību tirgus uzraudzības institūcijas darbiniekiem pēc viņu pieprasījuma.

 

VII. Tirgus uzraudzība

35. Tirgus uzraudzības institūcijas funkcijas veic Valsts tehniskās uzraudzības inspekcija (turpmāk — inspekcija).

36. Latvijā atļauts piedāvāt tirgū (pārdot, dāvināt, nodot lietošanā pret atlīdzību vai bez tās) vai pastāvīgi reģistrēt riteņtraktoru, ja tam ir derīgs atbilstības sertifikāts, kas apliecina, ka riteņtraktors atbilst Latvijā apstiprinātam vai atzītam riteņtraktora tipam vai riteņtraktora tipam, kura apstiprinājums ir reģistrēts, vai arī ja tam ir individuālās apstiprināšanas sertifikāts.

37. Latvijā atļauts piedāvāt tirgū riteņtraktoru sastāvdaļas vai sākt to ekspluatāciju, ja attiecīgās sastāvdaļas atbilst dalībvalstī apstiprinātam riteņtraktoru sastāvdaļu tipam un ir marķētas atbilstoši šo noteikumu 33.punktā noteiktajām prasībām.

38. Ja inspekcija konstatē, ka tirgū piedāvātie riteņtraktori, kam ir atbilstības sertifikāts, vai to sastāvdaļas neatbilst apstiprinātajam vai atzītajam riteņtraktora vai tā sastāvdaļu tipam, inspekcija par to informē sertifikācijas institūciju. Minēto riteņtraktoru piedāvāšana tirgū, reģistrācija vai ekspluatācija, kā arī riteņtraktoru sastāvdaļu piedāvāšana tirgū vai ekspluatācija Latvijā var tikt aizliegta līdz neatbilstības novēršanai. Sertifikācijas institūcija 30 darbdienu laikā pēc informācijas saņemšanas par neatbilstību informē riteņtraktoru vai to sastāvdaļu ražotāju, tā pilnvaroto pārstāvi vai importētāju.

39. Ja inspekcija konstatē, ka tirgū piedāvātie riteņtraktori, kam ir atbilstības sertifikāts, vai to sastāvdaļas var radīt nopietnus draudus satiksmes drošībai, inspekcija par to informē sertifikācijas institūciju. Minēto riteņtraktoru piedāvāšana tirgū, reģistrācija vai ekspluatācija, kā arī riteņtraktoru sastāvdaļu piedāvāšana tirgū vai ekspluatācija Latvijā ir aizliegta. Sertifikācijas institūcija 30 darbdienu laikā informē par neatbilstību tās valsts sertifikācijas institūciju, kas piešķīrusi tipa apstiprinājumu.

40. Ja sertifikācijas institūcija saņem informāciju par riteņtraktoru vai to sastāvdaļu neatbilstību apstiprinātajam riteņtraktoru vai to sastāvdaļu tipam, atkarībā no neatbilstības rakstura tā izsaka brīdinājumu ražotājam, tā pilnvarotajam pārstāvim vai importētājam, atzīst par nederīgu atbilstības sertifikātu un līdz neatbilstības novēršanai anulē sertifikācijas institūcijas piešķirto tipa apstiprinājumu.

41. Šo noteikumu 40.punktā minētajā gadījumā ražotājs veic šo noteikumu 24.6.apakšpunktā noteiktos pasākumus. Sertifikācijas institūcija par to paziņo citu dalībvalstu sertifikācijas institūcijām.

42. Ja citas dalībvalsts sertifikācijas institūcija norāda, ka riteņtraktors vai tā sastāvdaļas, kam Latvijā ir piešķirts tipa apstiprinājums un kam ir atbilstības sertifikāts vai atbilstošs marķējums, neatbilst apstiprinātajam riteņtraktora vai tā sastāvdaļu tipam, sertifikācijas institūcija veic nepieciešamās pārbaudes un informē ražotāju par to rezultātiem. Ja konstatēta neatbilstība, ražotājs iespējami ātri, bet ne ilgāk kā sešu mēnešu laikā pēc norādījuma saņemšanas, veic šo noteikumu 24.6.apakšpunktā noteiktos pasākumus.

43. Sertifikācijas institūcija 30 darbdienu laikā informē citu dalībvalstu sertifikācijas institūcijas par katru tipa apstiprinājuma anulēšanu, pamatojot savu lēmumu.

 

VIII. Lēmumu paziņošana un pārsūdzēšana

44. Sertifikācijas institūcijas lēmumu par tipa apstiprinājuma atteikumu vai anulēšanu, vai atteikumu reģistrēt tipa apstiprinājuma sertifikātu ražotājam vai importētājam paziņo rakstiski, motivējot atteikumu.

45. Ražotājs, importētājs vai tā pilnvarotais pārstāvis sertifikācijas institūcijas lēmumu var pārsūdzēt likumā noteiktajā kārtībā.

 

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no direktīvām 74/150/EEC, 2000/25EC, 97/68EC un 2001/3EC.

Ministru prezidents E.Repše

Zemkopības ministra vietā — aizsardzības ministrs Ģ.V.Kristovskis

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2003.gada 17.maiju.

PIEL.NOT.252 COPY.GIF (55639 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!