• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par apvienotās Eiropas vērtībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.05.2003., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/74967

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ceļu caur Irāku uz pasauli

Vēl šajā numurā

16.05.2003., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par apvienotās Eiropas vērtībām

Vācijas kanclera Gerharda Šrēdera, Zviedrijas ministru prezidenta Jērana Pērsona un Ungārijas premjerministra Pētera Medģeši vieskomentārs:

Kā politiska vienība Eiropas Savienība ir būvēta uz kopējo eiropeisko kultūru un dzīves veidu. Mūsu kopējās vērtības ir radījušas vienreizīgu eiropeisko sabiedrības un sociālo modeli konfliktu mierīgai atrisināšanai, kā arī līdzdalībai politiskajā un ekonomiskajā jomās. Ņemot vērā pašreizējo stāvokli pasaulē, šis sabiedrības modelis vienlaikus ir pasūtījums (Auftrag) un uzdevums (Aufgabe). Jo tikai politiskā kārtība, kas ikvienam garantē viņa neatņemamās tiesības un brīvības, kā arī sniedz politiskās un ekonomiskās attīstības iespējas, veicina visu tautu sadzīvošanu mierā un brīvībā. Mūsu uzdevums ir šīs mūsu pilsoņu cerības padarīt par konkrētu politisko realitāti, kas būtu būvēta uz trim Eiropai ļoti svarīgiem principiem: demokrātiju, solidaritāti un mieru.

Eiropas Savienības reformu Konventā mēs plānojam kopējo nākotni. Tikai demokrātiski leģitimēta, transparenti organizēta un politiski rīcībspējīga Savienība spēs tikt galā ar nākotnes uzdevumiem un efektīvi pārstāvēt savu pilsoņu intereses. ES paplašināšanai ir jānotiek reizē ar ciešāku integrāciju. Turklāt te uzsvars ir jāliek uz Eiropas institūciju nostiprināšanu, ieskaitot Parlamenta, Padomes un to lēmumu pieņemšanas mehānismu, kā arī ES Komisijas un Kopējās Ārējās un Drošības politikas nostiprināšanu.

Tieši 25 dalībvalstu Eiropā runa vairs nebūs par mazāko kopsaucēju, bet par iespējami lielāku vienotību, kas ir jāveicina visiem kopīgi. Eiropas Savienībā ar solidaritātes pamatprincipu saprot ne tikai ekonomisko vai finansiālo solidaritāti, ne tikai apmainīšanos ar precēm un pakalpojumiem kopējā ekonomiskajā telpā, bet galvenokārt kā politisko solidaritāti. Pie tā pieder arī veids, kā valstis izturas viena pret otru, tāpat kā līdzatbildība kopējo interešu aizsargāšanā un savas atbildības apzināšanās. Mūsu veiksmes recepte ir pašiniciatīva un kopības izjūta. Tas garantē to, ka Eiropa spēs izpildīt miera, kā arī ārējās un iekšējās labklājības garanta lomu. ES šajā nolūkā jau ir izstrādājusi veiksmīgu stratēģiju un turpmāk to vēl uzlabos: Lisabonas stratēģijas mērķis ir nostiprināt Eiropas ekonomiku. Mēs līdz 2010. gadam gribam Eiropu padarīt par pasaulē visnoturīgāko, dinamiskāko, konkurētspējīgāko uz zināšanām balstīto ekonomiku.

Attīstot kopējo politiku tieslietu un iekšlietu jomās, mēs gribam Eiropā izveidot vienotu brīvības, drošības un tiesību telpu. Līdz ar Eiropas paplašināšanu šī kopējā labklājības un drošības telpa kļūs vēl lielāka mūsu, kā arī visu citu eiropeisko tautu labā.

Pēc “DIE WELT”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!