• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas ķieģeļiem no Latvijas māla. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.05.2003., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/74971

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par kompromisam gatavu piekāpšanos

Vēl šajā numurā

16.05.2003., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas ķieģeļiem no Latvijas māla

“Rūdis”, “Sencis”, “Vecais Janka”, “Skarbais Brunis” un daudzi citi - tie visi ir pacietīgi, uzticami, negaužas par tveici vai slapjdraņķi un tos rotā zīme “Ražots Latvijā”. Katrs no viņiem ir atšķirīgs, bet visi ir gatavi Eiropas Savienībai. Šī nav ES aģitācija. Minēto kungu saimnieks AS “Lode” zina - lai savu darbu plānotu un redzētu nākotnē, pirmajā vietā jābūt atbilstošai kvalitātei. Ķieģeli uzņēmumā neuztver kā bezpersonisku māla piku. “Lodes” filozofija noteic: mēs ražojam patīkamu sajūtu un pakalpojumu cilvēkiem, produkciju, kas ir dabiska, vienkārša un saprotama. Tāpēc arī saviem ķieģeļiem uzņēmums devis tik vienkāršus vārdus.

“Lodes” sortimentā ir 134 dažādi ražojumi - dominē apdares ķieģeļi, kurus arī eksportē, ir izskatā necilākie celtniecības ķieģeļi, tiem seko “Keraterm” bloki, kārniņi. Uzskatāmākā vieta, kur pārliecināties par “Lodes” ražojumiem, ir Rīgas centrā - no uzņēmumā prasmīgi žāvētajiem māla ķieģeļiem uzbūvēts Melngalvju nams. Tagad šī keramisko būvmateriālu ražotne ir lielākā Baltijā un līdere Latvijas tirgū. “Lode” ir ieguvusi sertifikātus par tās ražotņu un produkcijas atbilstību Eiropas valstu prasībām. Uzņēmums turpina strādāt, lai šogad pilnībā pabeigtu ražotņu sertifikāciju, kā to prasa ES būvmateriālu ražotājiem izvirzītās prasībās.

“Lodes” saknes ir Cēsu pusē, Liepas pagastā, kur atrodas sarkano ķieģeļu ražotne. Šim ķieģeļceplim “Lodē” jau nosvinēta 40 gadu jubileja. Taču jau piecus gadus uzņēmums nav tikai sarkano ķieģeļu ražotājs - 1998. gadā tika iegādāta SIA “Kalnciema ķieģelis”, kas “Lodei” ļauj ražot gaiši dzelteno toņu ķieģeļus. 2000. gadā “Lode” iegādājās arī SIA “Līvānu ķieģelis”, tā nodrošinot celtniecībā plaši izmantoto un strauji augošo lielformāta keramisko (“Keraterm”) bloku ražotni.

Būvmateriālu ražotāja noieta tirgum ir sava specifika. Proti, ražojumu galvenā īpatnība ir lielais svars, tāpēc arī eksporta tirgu mērogs tiek cieši saistīts ar attālumu - to, cik tālu ir izdevīgi transportēt. Šī īpatnība liek galveno akcentu veltīt vietējam - Latvijas un Baltijas - tirgum. Eiropas praksē būvmateriālu ražotnes tirgu mēra vidēji 200 km rādiusā. “Lode” patlaban ar šīm robežām gan nerēķinās - uzņēmums apdares būvmateriālus eksportē arī tūkstoš un vairāk kilometru attālumā - uz Poliju, Krieviju, Somiju.

“DIENAS” pielikums “LIETIŠĶĀ DIENA”; pēc B. Rulles raksta “Ķieģeļi ar vārdu”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!