• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par saskanīgu uzņēmēju kopdziesmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.05.2003., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/74989

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par skatu uz Latviju pēc diviem gadiem

Vēl šajā numurā

16.05.2003., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par saskanīgu uzņēmēju kopdziesmu

Vakar, 15.maijā, tika izveidota vienota Latvijas uzņēmēju organizācija

Uzņēmēji ir beidzot izdarījuši to, ko vajadzēja jau sen, vakar, 15. maijā, preses konferencē tūlīt pēc Latvijas Mazo un vidējo uzņēmumu un amatniecības sadarbības padomes (LMVUA SP) dibināšanas sanāksmes atzina ekonomikas ministrs Juris Lujāns.

Līdz ar LMVUA SP nolikuma parakstīšanu tika pielikts punkts šā gada 11. februārī aizsāktajam procesam, kad par sadarbības padomes veidošanu vienojās desmit organizāciju pārstāvji. Atbilstoši dibinātājorganizāciju darba grupas lēmumam mazo un vidējo uzņēmumu un amatnieku sabiedriskās apvienības un nozaru asociācijas pieteikt savu līdzdalību LMVUA SP varēja līdz 1. maijam. Šo iespēju izmantoja vēl sešpadsmit organizācijas, tātad kopīgu valodu mazo un vidējo uzņēmumu interešu aizstāvības labad gatavas rast divdesmit sešas organizācijas. LMVUA SP mērķis ir apkopot un saskaņot visu šo sabiedrisko apvienību viedokļus un nodrošināt uzņēmēju kopīgo interešu pārstāvniecību sarunās ar valdību un valsts institūciju pārstāvjiem.

J. Lujāns pauda gandarījumu par to, ka uzņēmēji ir spējuši apvienot tik daudzas sabiedriskās organizācijas no dažādiem tautsaimniecības sektoriem, lai uzlabotu sociālo dialogu gan savā starpā, gan ar valsts un starptautiskajām institūcijām. Ministrs uzteica uzņēmēju intereses pārstāvošo nevalstisko organizāciju darbu, jo lielākā daļa no tām savus uzdevumus veic nevis personisku merkantilu apsvērumu dēļ, bet gan sabiedrības labā. Aktīvie uzņēmēji nežēlo savu laiku, bet liek kopā prātus un meklē veidus, kā uzlabot ekonomisko vidi mūsu valstī.

“Kā ekonomikas ministrs no savas puses es garantēju sadarbību ar izveidoto padomi un visu aktuālo jautājumu konstruktīvu risināšanu,” solīja J. Lujāns. Viņš apliecināja, ka ir gatavs uzklausīt arī argumentētu kritiku un diskutēt par padomes izvirzītajiem priekšlikumiem nepilnību novēršanā. Ministrs aicināja padomi sadarboties ar Ekonomikas ministriju (EM), sniedzot profesionālus padomus un daloties idejās, kas kopīgiem spēkiem būtu iedzīvināmas normatīvajos aktos, tirdzniecības līgumos un dažādos atbalsta instrumentos. Viņš pauda pārliecību, ka valsts un LMVUA SP dialogs būs ražīgs un efektīvs.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras priekšsēdētājs Andris Lasmanis atminējās, ka gada sākumā ekonomikas ministra paustais aicinājums veidot vienotu uzņēmēju organizāciju dialoga nodrošināšanai ar valdību plašsaziņas līdzekļos ticis interpretēts kā ultimāts. Galu galā šis “ultimāts” izrādījās sadarbības padomes izveides procesu veicinātājs. Nolikuma parakstīšana ir ceļa sākums, konstruktīva dialoga uzturēšanas rezultāti būs jūtami laika gaitā. A. Lasmanis atgādināja, ka galvenie resursi uzņēmējdarbības veidošanā kopš deviņdesmito gadu sākuma bija privatizācijas rezultātā gūtie īpašumi. Tagad šis process ir gandrīz beidzies, tāpēc nepieciešami jauni resursi. To veidošanās ir atkarīga no tā, vai biznesa vide valstī motivēs veikt uzņēmējdarbību. Šajā situācijā būtiska nozīme ir valsts lomai pozitīvas uzņēmējdarbības vides nodrošināšanā. Biznesa videi ir jābūt tādai, lai jauni cilvēki nebaidītos uzdrīkstēties un alktu iesaistīties uzņēmējdarbībā. Patlaban Latvijā ir tikai piecpadsmit uzņēmumu uz tūkstoš iedzīvotājiem, un tas ir viszemākais rādītājs Eiropā. Uzņēmēji pievienojas ekonomikas ministra uzstādījumam: uzņēmējsabiedrību skaitam tuvākajos gados ir jādivkāršojas.

A. Lasmanis norādīja, ka sadarbības padomes spēks būs nevis tukšu frāžu – uzlabot, veicināt, attīstīt – skandēšana, bet gan uzņēmējiem vajadzīgu normu iestrāde normatīvajos aktos. “Šobrīd visaktuālākais jautājums ir nodokļu sloga samazināšana. Padome centīsies panākt ar nodokļiem neapliekamā minimuma divkāršošanu,” sacīja A. Lasmanis. Viņš pastāstīja, ka iepriekšējā nedēļā notikušajā Eiropas Savienības kandidātvalstu tirdzniecības un rūpniecības kameru sanāksmē Ungārijā parakstīta deklarācija, kurā minēts, ka šo valstu valdībām ir jāpārskata nodokļu un darba likumdošana ar mērķi veicināt mazo un vidējo uzņēmumu darbību.

Latvijas Amatniecības kameras prezidents Vilnis Kazāks atgādināja, ka vēsturiski pirmais mazais bizness bija amatniecība, tāpēc organizācija cīnījās, lai sadarbības padomes nosaukumā parādītos šis atslēgvārds. Amatniecība no pārējā biznesa būtiski atšķiras ar to, ka tai ir ļoti augsti vērtējams blakusfaktors – kulturālie un sociālie rezultāti, kas iegūti amatnieciskajā darbībā. Turklāt amatniecība lielā mērā nodrošina mentalitātes saglabāšanu. V. Kazāks vēlēja, lai jaunā padome darbotos gudri un iecietīgi, veidojot augstu biznesa kultūras vidi.

Latvijas Tirgotāju kameras prezidents Henriks Danusēvičs atgādināja, ka pirms gada tika nodibināta Latvijas Mazo un vidējo uzņēmumu konsultatīvā padome. LMVUA SP ir loģisks turpinājums šai organizācijai, kas līdz ar sadarbības padomes nodibināšanu savu darbību izbeidz. H. Danusēvičs paziņoja arī par izstāšanos no Mazo un vidējo uzņēmumu konfederācijas un aicināja konfederāciju izbeigt savu darbību, jo vairāku organizāciju pastāvēšana tikai sadrumstalos MVU interešu aizstāvju spēkus un padarīs to darbu mazāk efektīvu.

Pirmais, ar ko nodarbosies LMVUA SP, — ar konkrētiem priekšlikumiem papildinās savas priekšgājējas izstrādāto Latvijas Mazo uzņēmumu atbalsta programmu. Jaunās padomes dalībnieki rūpīgi izvērtēs arī Ekonomikas ministrijas sagatavoto MVU attīstības nacionālo programmu 2002. – 2006.gadam.

H. Danusēvičs uzsvēra, ka valdībai LMVUA SP būtu jāuztver līdzvērtīgi Ārvalstu investoru padomei.

Par LMVUA SP priekšsēdētāju tika ievēlēts A. Lasmanis, par padomes priekšsēdētāja vietnieku – H. Danusēvičs.

Marika Līdaka,  “LV” tautsaimniecības redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!