• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par muitas noteikumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.05.2003., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/74993

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par topošajiem valsts dokumentiem

Vēl šajā numurā

16.05.2003., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par muitas noteikumiem

Latvijā īpaša uzmanība tiek pievērsta apdraudēto savvaļas dzīvnieku un augu aizsardzībai saskaņā ar CITES konvenciju (1973. gada Vašingtonas konvencija par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām), kurai Latvija pievienojusies 1997.gadā. Konvencijā ir paredzēti tirdzniecības ierobežojumi attiecībā uz konvencijas I, II un III pielikumā iekļautajām dzīvnieku un augu īpatņu sugām, kuru ievešana vai izvešana ir jānodrošina ar atbilstošo CITES atļauju, kā arī obligātajām sanitāri veterinārajām vai fitosanitārajām atļaujām. Ar CITES konvencijas tekstu un tās pielikumiem, kuros apkopoti apdraudēto savvaļas dzīvnieku un augu saraksti, iespējams iepazīties mājaslapā www.cites.org.

Sugas, kuras apdraud starptautiskā tirdzniecība, ir ievietotas CITES trīs pielikumos. Pirmajā pielikumā ir iekļautas sugas, kurām draud izmiršana, un šīm sugām tirdzniecības atļaujas parasti netiek izsniegtas. Otrajā un trešajā pielikumā iekļauto sugu tirdzniecība ir atļauta, taču tā tiek stingri kontrolēta, lai nepieļautu tirdzniecības negatīvo ietekmi uz savvaļas populācijām. Šie pielikumi attiecas uz katras sugas dzīvu īpatni, beigtu īpatni un visām tā daļām, kā arī no tiem izgatavotajiem priekšmetiem.

CITES konvencijas pielikumos ir minētas 5000 aizsargājamo dzīvnieku un 25000 aizsargājamo augu sugas. Populārākās no tām — šimpanzes, orangutani, gorillas, vaļi, delfīni, leopardi, tīģeri, lauvas, lāči (arī pandas), ziloņi, degunradži, vilki, roņi, pelikāni, pingvīni, stārķi, dažādu sugu zosis un pīles, gulbji, ērgļi, papagaiļi, krokodili, aligatori, visi jūras bruņurupuči, žņaudzējčūskas, pitoni, dažādu sugu vardes, dažādu sugu zivis, kukaiņi, zirnekļveidīgie (skorpioni, tarantuli), koraļļi, gliemežvāki. No augu valsts CITES konvencijas pielikumos minētas dažādu sugu orhidejas un kaktusi, kā arī citi augi.

Latvijas apdraudētie dzīvnieki, kuri iekļauti CITES III pielikumā, ir: vilks, ūdrs, melnais stārķis, dzērve, medicīnas dēle, visi pūčveidīgie putni, visi piekūnveidīgie putni — ērgļi, piekūni, vanagi, klijas, lijas; no augiem — visi orhideju dzimtas augi. Latvijā atbildīgā uzraudzības institūcija, kas tiesīga izsniegt eksporta un importa atļaujas, ir LR Vides ministrijas Dabas aizsardzības pārvalde.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) vēlas sniegt informāciju par pašreizējo situāciju Latvijas muitā attiecībā uz šādu dzīvnieku un augu kontroli.

VID Galvenā muitas pārvalde ir izdevusi visām muitas iestādēm norādījumus saskaņā ar Ministru kabineta 1999. gada 6. aprīļa noteikumiem Nr.133 “Kārtība, kādā tiek nodrošināta starptautiskā tirdzniecība ar apdraudētajiem savvaļas dzīvnieku un augu sugu īpatņiem”. Atbilstoši šiem norādījumiem muitas darbiniekiem ir uzdots veikt pastiprinātu kontroli pār dzīvnieku un augu pārvietošanu pāri LR muitas robežai.

Ik gadu līdz ar vasaras sezonas iestāšanos Latvijā pastiprinās tūrisma aktivitātes. Tātad pastāv iespēja, ka Latvijā no dažādām valstīm var tikt ievestas preces, kas iekļautas CITES konvencijā. Lai nerastos pārpratumi uz muitas robežas, iesakām Latvijas iedzīvotājiem pirms došanās ceļojumā pārdomāt visus savus pirkumus, kuri varētu saturēt dzīvnieku daļas, piemēram, ādas, astes, ragi, nagi, zobi, putnu spalvas, koraļļi, gliemežvāki, ķepas utt., t.sk. izbāzeņi vai to daļas, medicīniskie preparāti, kas pagatavoti no dzīvniekiem, kuri iekļauti CITES konvencijā. Pirms došanās ārzemju ceļojumā būtu lietderīgi noskaidrot tās valsts uzraudzības institūciju, kas izsniedz CITES atļaujas un kas ir kompetenta paskaidrot, vai izvedamajam dzīvniekam, augam un to izstrādājumiem ir nepieciešama minētā atļauja.

Ir iespējami arī apdraudēto savvaļas dzīvnieku medību trofeju (veselas vai to daļas) ievešanas vai izvešanas gadījumi, jo arī medību trofejas var būt pagatavotas no dzīvniekiem, kuri iekļauti CITES konvencijā. Šādu trofeju izvešanai ir jāsaņem Dabas aizsardzības pārvaldes atļauja. Ja medību trofeja nav pakļauta CITES konvencijai, ir jāsaņem atļauja, kuru izsniedz valsts virsmežniecība, vai tās valsts medību saimniecības atļauja, kuras teritorijā medījamais dzīvnieks ir nomedīts.

Latvijā izplatītākais CITES konvencijas pārkāpums ir kaviāra (melnie ikri, kuri tiek iegūti no storēm) ievešana, tāpēc darām zināmu, ka stores (dzīvas, saldētas, to ikri) ir iekļautas CITES konvencijas I un II pielikumā un to pārvietošana pāri muitas robežai bez CITES atļaujas ir aizliegta.

Valsts ieņēmumu dienests

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!