• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar ciešāku sadarbību starp Latviju un ES. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.05.2003., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75052

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar domu par turpmāko sadarbību

Vēl šajā numurā

20.05.2003., Nr. 74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar ciešāku sadarbību starp Latviju un ES

16.maijā Rīgā uzturējās Eiropas Komisijas ģenerālsekretārs

SALIVANS.JPG (17969 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Piektdien, 16. maijā, Rīgā bija ieradies Eiropas Komisijas ģenerālsekretārs Deivids O’Salivans (David O’Sullivan). Viņš tikās ar Latvijas finanšu ministru Valdi Dombrovski. Tikšanās laikā apspriesta Latvijas integrācija Eiropas Savienībā (ES) un gatavība pilnvērtīgai līdzdarbībai šajā valstu savienībā.

Finanšu ministrs norādīja uz Latvijas pašreizējo aktīvo darbību ES finanšu jomā – Latvija aktīvi iesaistās ne tikai iestāšanās sarunu jautājumu risināšanā, bet arī ES tālākās finanšu un nodokļu politikas apspriešanā.

Finanšu ministrs V.Dombrovskis EK ģenerālsekretāram pauda bažas par ES iniciatīvu ieviest jaunu enerģijas nodokli – Latvijai šāda jauna nodokļa ieviešana nav pieņemama, jo tas nozīmētu ievērojamu cenu pieaugumu. Finanšu ministrs par šo Latvijas nostāju ir informējis arī ES Nodokļu politikas ģenerāldirektorātu, un Latvija paredz sākt sarunas par pārejas perioda pieprasīšanu šāda nodokļa ieviešanai.

Eiropas Komisijas ģenerālsekretārs Deivids O’Salivans tikās arī ar tieslietu ministru Aivaru Aksenoku, Valsts kancelejas direktori Guntu Veismani un Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieku, iestāšanās ES sarunu vadītāju Andri Ķesteri, kā arī ar Eiropas Komisijas delegācijas Latvijā vadītāju Endrū Rasbašu (Andrew Rasbash), pārrunājot jautājumus, kas saistīti ar Latvijas administratīvo sagatavošanos dalībai Eiropas Savienībā.

Vizītes laikā augstais viesis tikās arī ar plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, apmainoties domām par Eiropas nākotnes veidošanas aktualitātēm un atbildot uz žurnālistu jautājumiem.

“LV” jautājums:Kādu optimālo Eiropas Savienības un ASV attiecību modeli jūs saredzat pēc ES paplašināšanās?

— Prezidents Romans Prodi jau vairākkārt ir uzsvēris, ka Eiropas un ASV attiecības ir pašas svarīgākās divpusējās attiecības pasaulē. Es domāju, šo attiecību kvalitāte lielā mērā noteiks arī 21. gadsimta pasaules veidolu. Nav ne mazāko šaubu, ka nepieciešama cieša un elastīga transatlantiskā sadarbība starp Eiropu un ASV. Nav nekādas pretrunas starp spēcīgas, integrētas Eiropas veidošanu un vēlmi redzēt ciešas saites starp šādu Eiropu un ASV. Protams, pašlaik mums attiecībās ar ASV dažbrīd jāpārvar arī zināmas grūtības un zināma spriedze. Tā nupat mēs pieredzējām problēmas Pasaules tirdzniecības organizācijā. Pastāv arī viedokļu atšķirība par situāciju Irākā. Taču, ja arī dažkārt esam pieredzējuši grūtības attiecībās ar ASV, tām nav bijis destruktīvs raksturs un tās nav spējušas ietekmēt mūsu vitāli svarīgo sadarbību. Sadarbību, kas balstās kopīgajās demokrātijas vērtībās un cilvēktiesību ideālos, kas vieno Eiropu un Ameriku.

Iespējams, šobrīd mums vēl nav gluži vienāds skatījums arī par daudzpusējās sadarbības nozīmi 21. gadsimta pasaulē. Es domāju, pareizs ir mūsu viedoklis, un maldās tās ASV amatpersonas, kas mūsu viedokli vērtē skeptiski. Taču tā ir diskusija starp draugiem un sabiedrotajiem. Es domāju, ANO, Starptautiskās tiesas, Pasaules tirdzniecības organizācijas un citu starptautisko organizāciju loma pasaulē joprojām ir ļoti nozīmīga. Eiropas pieredze rāda, ka starptautisko attiecību vadīšanai nepieciešamas spēcīgas starptautiskās institūcijas. Ka problēmas starp valstīm nevar risināt, lietojot spēku. Ka starpvalstu konfliktu risināšanai maksimāli jāizmanto starptautisko institūciju, vispirms ANO, ietekme. Savukārt Pasaules tirdzniecības organizācijas ietekme jāizmanto svarīgāko ekonomisko problēmu risināšanā. Šajā aspektā, kā zināms, ES un ASV ir atšķirīgi viedokļi. Taču mums noteikti jāturpina dialogs. Tas ir absolūti nepieciešami miera un sekmīgas attīstības nodrošināšanai 21. gadsimta pasaulē.

Jānis Ūdris, “LV” ārlietu redaktors

Finanšu ministrijas preses dienests

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!