• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai uzveicam "aplokšņu algas". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.05.2003., Nr. 75 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75095

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par budžeta izpildi pirmajā ceturksnī

Vēl šajā numurā

21.05.2003., Nr. 75

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai uzveicam “aplokšņu algas”

No šā gada 9. līdz 12.maijam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes (FPP) darbinieki veikuši vairākas pārbaudes uzņēmumos visā Latvijas teritorijā saistībā ar iespējamu izvairīšanos no nodokļu nomaksas (algu izmaksu “aploksnēs”) un citu likumdošanā noteikto normu neievērošanu.

 

FPP un FPP Rīgas reģionālā nodaļa:

FPP darbinieki veica pārbaudi SIA “SV Cargo” struktūrvienībā – ražošanas telpās Rīgā, Maskavas ielā 440b.

Pārbaudes laikā struktūrvienībā atradās un strādāja 13 darbinieki, ar kuriem nav noslēgti darba līgumi. Pēc pēdējām sniegtajām ziņām, VID (par aprīli) tikai par 8 darbiniekiem tiek maksāti nodokļi (līdz aprīlim VID ziņās uzrādīts vēl mazāk darbinieku, par kuriem maksāti nodokļi). Veicot strādājošo aptauju un pieņemot no tiem paskaidrojumus, FPP darbinieki konstatēja, ka strādājošie saņem 3–4 reizes lielāku algu tā sauktajās aploksnēs, nekā tas ir uzrādīts VID sniegtajās ziņās un atspoguļots uzņēmuma grāmatvedībā.

Bez tam uzņēmuma sniegtajās ziņās VID par 2002.gadu visiem strādniekiem (izņemot direktoru un viņa vietnieku) uzrādītā darba alga ir mazāka par 50% no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēnešalgas. Uzņēmumā vispār netiek vesta darba laika uzskaite, tādējādi pieļauti būtiski darbu regulējošo normatīvo aktu pārkāpumi.

Neraugoties uz FPP darbinieku pieprasījumu, pārbaudei netika uzrādīti visi grāmatvedības un citi dokumenti un reģistri. 2003.gadā uzņēmumā vispār netiek reģistrēti darījumi ar skaidru naudu (netiek vesta uzņēmuma kases uzskaite), t.sk. darba algu izmaksu uzskaite, kas dod iespēju brīvi rīkoties ar uzņēmuma skaidro naudu, slēpjot ar nodokli apliekamos objektus (t.sk. ieņēmumus, darba algu). Bez tam pārbaudē konstatēti stingrās uzskaites pavadzīmju–rēķinu lietošanas un uzskaites noteikumu pārkāpumi. Ražošanas telpās atradās elektroniskais kases aparāts (EKA), kas nebija pārreģistrēts uz struktūrvienības adresi, EKA lietošanas vietā neatradās EKA tehniskā pase un EKA ieņēmumu reģistrācijas žurnāls.

FPP darbinieki pārbaudi turpina.

FPP darbinieki veica pārbaudi SIA “Wesmann Būve” birojā Rīgā, Ganību dambī.

Pārbaudes gaitā tika konstatēts, ka birojā Rīgā, Ganību dambī, 3. stāva ofisā atrodas divas firmas – SIA “Wesmann” un SIA “Wesmann būve”. Strādājošiem ofisa darbiniekiem tika izdalītas aizpildīšanai nodarbināto personu aptaujas lapas. Firmā strādā aptuveni 100 darbinieki, un pārbaudes brīdī rakstveidā noslēgtu darba līgumu nevarēja uzrādīt uzņēmumā “Wesmann” strādājošais apsargs un divas dienas firmā strādājoša projektētāja, kas paskaidroja, ka darba līgums vēl tiekot formēts. Konstatētie pārkāpumi liecina, ka tiek pārkāpti darba likumdošanas normatīvie akti, kas paredz rakstisku darba attiecību noformēšanu.

Pārbaudes gaitā konstatēts, ka daži no SIA “Wesmann” pārbaudītiem kases izdevuma un ieņēmuma orderiem ir aizpildīti bez visiem nepieciešamajiem rekvizītiem (bez naudas saņēmēja, kasiera un grāmatvežu parakstiem, bez naudas summu atšifrējumiem u.c.), kases izdevumu orderiem nav pievienoti attaisnojuma dokumenti par izmaksātām algām, par norēķiniem ar avansiem, kā arī tika konstatēts, ka par laika periodu no šī gada 5.līdz 9.maijam kases operācijas nebija uzskaitītas.

Pārbaudes laikā uz SIA “Wesmann” finanšu direktores galda atradās 62 baltas aploksnes ar firmās “Wesmann” un “Wesmann būve” strādājošo darbinieku vārdiem un uzvārdiem. Kopējā summa, kas atradās aploksnēs, bija Ls 3597,23, ko apstiprina veiktais inventarizācijas akts.

Kā paskaidroja finanšu direktore, firma pāriet uz algu izmaksām darbiniekiem caur bankas pārskaitījumiem uz darbinieku kontiem. Pārejas periodā esot radušies dažādi parādi, līdz ar to minētās naudas summas esot sagatavotas kā avansu izmaksas darbiniekiem uz nākamās nedēļas pirmdienu, 12.maiju.

Lai veiktu turpmāko pārbaudi par atklātajiem faktiem, no firmas grāmatvedības pārbaudei izņemti dažādi dokumenti (algu saraksti, naudas aprēķinu lapas, naudas izlietojuma atskaites u.c.). FPP darbinieki pārbaudi turpina.

 

FPP Latgales reģionālā nodaļa:

FPP Latgales reģionālā nodaļa (LRN) veica kārtējo pārbaudi, kuras gaitā tika konstatēti dažādi pārkāpumi. Daudzi uzņēmumi un individuālā darba veicēji par pieļautiem maznozīmīgiem pārkāpumiem tika brīdināti uz vietas. Par nopietnākiem pārkāpumiem uzņēmēji tika saukti pie administratīvās atbildības.

 

SIA “Elandra” direktore nevarēja uz vietas uzrādīt iepirkuma aktus, pēc aktu uzrādīšanas un pārbaudes izteikts brīdinājums.

Individuālais uzņēmums “Profit” nevarēja uzrādīt grāmatvedības dokumentāciju, par ko sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (APK) 155?.panta 2.daļas (kases operāciju uzskaites kārtības neievērošana), piemērots naudas sods Ls 100.

Individuālais darba veicējs nevarēja uzrādīt preču transporta pavadzīmes, sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols pēc Latvijas APK 1551.panta 2.daļas (kases operāciju uzskaites kārtības neievērošana), piemērots naudas sods Ls 100.

Individuālais uzņēmums nav reģistrējis izrakstītās preču transporta pavadzīmes preču transporta pavadzīmju reģistrācijas žurnālā, sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols pēc Latvijas APK 155?.panta 2.daļas (kases operāciju uzskaites kārtības neievērošana), par pārkāpumu piemērots naudas sods Ls 100.

 

FPP Kurzemes reģionālā nodaļa:

Veikta pārbaude SIA “Šķēps un vairogs” struktūrvienībā Talsu rajona Rojā, par konstatētajiem pārkāpumiem sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols pēc Latvijas APK 159. panta (izvairīšanās no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas).

Veikta pārbaude SIA “Saldus lauki”, par konstatētajiem pārkāpumiem sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols pēc Latvijas APK 155.5. panta (preču derīguma termiņa neievērošana).

Veikta pārbaude I/U “LG”, par konstatētajiem pārkāpumiem sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols pēc Latvijas APK 159. panta (izvairīšanās no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas).

Veikta pārbaude SIA “Rajaks”, par konstatētajiem pārkāpumiem sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols pēc Latvijas APK 166.6. panta (grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu neievērošana).

 

FPP Zemgales reģionālā nodaļa:

Jelgavā veikta pārbaude SIA “HS Auto” autopiederumu veikalā, kur konstatēti skaidras naudas pārpalikumi salīdzinājumā ar EKA čeka izdruku “X”, kā arī tas, ka tiek nodarbināts viens darbinieks, nenoformējot darba attiecības, maksājot algu “aploksnē”, līdz ar to arī izvairoties no nodokļu nomaksas. Pārbaude tiek turpināta.

Jelgavā veikta pārbaude arī SIA “Auto JS” autoservisā – autoveikalā, kur konstatēts, ka kāda fiziska persona īrē no firmas auto boksu un veic uzņēmējdarbību – remontē automašīnas, nereģistrējot uzņēmējdarbību, gūstot peļņu un izvairoties no nodokļu nomaksas. Pārbaude tiek turpināta.

Dobelē veikta pārbaude SIA “Amugames” kafejnīcā–nakts klubā ap plkst. 23.15, kur tika konstatēts, ka ne dīdžejs, ne apsardzes darbinieki nav noformējuši darba attiecības ar uzņēmuma īpašniekiem, līdz ar to saņem darba samaksu “aploksnē”, kā arī minētajā vietā konstatēts kases pārpalikums un pārkāpumi kases reģistrācijas uzskaitē. Pārbaude tiek turpināta.

Tukuma FPP darbinieki veica pārbaudi SIA “Zaļais serviss” augu un stādu tirdzniecības vietā Lapmežciema pagastā, kur konstatēts skaidras naudas pārpalikums kasē Ls 86, kā arī tas, ka netika reģistrēts pirkums kases aparātā un nav preču reģistrācijas žurnāla, taču pārkāpumi sakarā ar nodarbinātību bez darba attiecību noformēšanas netika konstatēti. Pārbaude tiek turpināta.

Veikta pārbaude SIA “Flora pluss” veikalā Engurē, kur pārkāpumi sakarā ar algu izmaksām “aploksnēs” konstatēti netika, taču konstatēta prece bez pavaddokumentiem un skaidras naudas atlikums kasē Ls 46, pārbaude tiek turpināta.

Jēkabpilī veikta pārbaude SIA “Kara V” struktūrvienībā – šķeldotavā, kur konstatēta nodarbināta persona bez darba attiecību noformēšanas, kura saņem darba samaksu “aploksnē”, līdz ar to izvairās no nodokļu nomaksas, konstatēti arī grāmatvedības noteikumu pārkāpumi. Pārbaude tiek turpināta.

FPP ieplānoti vairāki pasākumi sakarā ar „aplokšņu algu” izmaksām kopā ar FPP reģionālajām nodaļām un Iekšlietu ministrijas Valsts policijas Ekonomisko policiju.

VID Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!