• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par projektu un investīciju satikšanos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.05.2003., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75219

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Rīgu, kas augot lēnām

Vēl šajā numurā

23.05.2003., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par projektu un investīciju satikšanos

Jauna koncepcija šopavasar tapusi arī par pēdējos gados valdības, šķiet, novārtā atstāto Latvijas Attīstības aģentūru (LAA). Tagad to plāno reorganizēt un veidot par Attīstības un investīciju aģentūru. Likums par LAA jauno statusu jau atbalstīts valdībā un nonācis Saeimā. Tas, vai kādā no tuvākajām nedēļām to pieņems, atkarīgs no deputātiem. Pagaidām nekas konkrētāks par “tuvākā laikā” netiek teikts. Reorganizācija izraisa jautājumu - vai statusa maiņa nesīs reālas izmaiņas? Skaidras atbildes patlaban nav.

Publiski definētā jaunās aģentūras sūtība - veidot to kā “vienas pieturas aģentūru”, kur uzņēmēji un investori satiekas un iegūst informāciju, veido un attīsta jaunus projektus - pelna uzņēmēju un lietpratēju atzinību. Tiesa, vienlaikus tā sēj bažas: vai šī nebūs kārtējā reize, kad valsts skaistos vārdos ietērpj labas idejas, kurām zināšanu, profesionālu cilvēku un naudas trūkuma dēļ nav lemts iegūt piepildījumu. Papildus tam izskan arī bažas: vai jaunā aģentūra nekļūs par politiķu kabatas organizāciju - jaunu aģentūru, ap kuru koncentrēsies nauda un līdzi tai - ekonomisko grupu politiskās cīņas.

LLA reorganizācijas idejas autors, premjera biedrs Ainārs Šlesers, atbildot uz jautājumu, kāpēc jātic, ka labi definētie mērķi tiks īstenoti un aģentūra kļūs par reāliem vārtiem, caur kuriem Latvijā ienāks investīcijas un dzims jauni projekti, saka: “Tādēļ, ka tāds ir reorganizācijas uzstādījums un mērķis - radīt šo vienu institūciju, kurā vērsties ikvienam vietējam vai ārvalstu uzņēmējam un investoram.” No viņa teiktā jāsaprot, ka arī nauda jaunās aģentūras mērķu īstenošanai tiks atvēlēta. Tās daudzums jau šogad esot krietni lielāks nekā iepriekš.

A. Šlesera teiktais it kā vedina spriest, ka valsts apjēdz: lai īstenotu daudzsološi definētos jaunās LAA uzdevumus un ar tās gādību piesaistītu ārvalstu naudu, attīstītu tautsaimniecību, veicinātu eksportu, pārstāvētu valsti starptautiskos projektos - arī pašiem ir jāinvestē. Šogad LAA darbam atvēlēti 1,15 miljoni latu, tas ir teju trīs reizes lielāka summa, nekā iepriekšējā gadā. Lauvas tiesa šīs naudas - 850 000 latu - paredzēta sešu speciālu atbalsta programmu, arī eksporta veicināšanas, realizēšanai.

Juris Kanels, jaunieceltais LAA valdes priekšsēdis, lojāli varai un ar pārliecību uzsver, ka ar šīs valdības attieksmi nauda jaunās aģentūras attīstībai un uzdevumu veikšanai būs. Tāpēc viņš esot drošs, ka jau šā gada laikā aģentūrā tikšot izveidots struktūra, kas darbosies kā vieta, kur sastopas projekti, idejas, investīcijas. “Esmu pārliecināts, ka tā būs. Mēs šo reorganizāciju neveicam tikai tāpēc, lai nomainītu izkārtni.”

“DIENAS” pielikums “LIETIŠĶĀ DIENA”; pēc B. Rulles raksta “Vai frenča maiņa?”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!