• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai pasaule kļūtu plašāka. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.05.2003., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75223

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mākslinieka dvēsele izsakās dzejā un mākslā, un viņš nevar citādi

Vēl šajā numurā

23.05.2003., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai pasaule kļūtu plašāka

Par studentu eseju konkursu “Manas valodas robežas ir manas pasaules robežas”

Gatavojoties Latvijas iestājai Eiropas Savienībā, viens no mūsu valsts galvenajiem uzdevumiem ir veiksmīgi risināt sabiedrības integrācijas jautājumus un izveidot multikulturālu vidi, kuru raksturotu nevis sašķeltība, bet gan sapratne un cieņa pret citādo. Pašlaik lielas kaislības virmo ap valdības lēmumu no 2004. gada mazākumtautību skolās ieviest bilingvālo izglītību, palielinot to priekšmetu skaitu, kas tiks apgūti valsts valodā.

Lai veicinātu viedokļu daudzveidību, rastu jaunu skatu uz valodu lietojumu un etnisko identitāti, sabiedriskās politikas centrs “Providus” sadarbībā ar Norvēģijas Karalistes vēstniecību un Izglītības un zinātnes ministriju rīko studentu eseju konkursu “Manas valodas robežas ir manas pasaules robežas” (L.Vitgenšteins).

Kā 21. maija preses konferencē pastāstīja konkursa idejas autors, “Providus” sabiedriskās politikas analītiķis Deniss Hanovs, konkursa mērķis ir rosināt jauniešus, nākotnes politikas veidotājus, “iet pāri savas valodas, savas identitātes un savas kultūras robežām, lai sastaptu citādo”. Esejās būtu nozīmīgi rast atbildi, kādu tad studējošie jaunieši redz sabiedrības integrācijas procesu un kādai jābūt Latvijas nācijai. D. Hanovs izteica cerību, ka konkursa rezultātā varētu izveidoties alternatīva diskusiju telpa paralēli politiķu radītajai, kuru neietekmētu etniskā identitāte, politiskā piederība un citas privātās intereses. Latvijā šobrīd ir 130 etniskās kultūras, un beidzot ir jāatmet padomiskais pretnostatījums — mēs un viņi. Integrācija ir personīga izvēle, un tās motivācija ir atkarīga no multikulturālās vides esības vai neesības.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, kurš ir viens no žūrijas komisijas locekļiem, uzsvēra, ka dažādo etnisko grupu pretnostatījuma izzušana ir būtiskākais priekšnoteikums civilizētas, multikulturālas sabiedrības izveidei Latvijā. Ministrs atzina, ka konkurss ir ļoti nepieciešams, lai atraisītu jauniešu radošo enerģiju un vēlmi domāt par būtiskiem valsts dzīves procesiem.

Eseju konkursa temati:

1. “Manas valodas robežas ir manas pasaules robežas” — kā Latvijā var paplašināt “manas pasaules robežas”.

2. Kādai vajadzētu būt latviešu valodas lomai mazākumtautību kultūras un identitātes attīstībā.

3. Nākotnes uzdevumi starpetniskam dialogam.

4. Mani priekšlikumi sabiedrības integrācijai.

5. Kādai vajadzētu būt Latvijas nācijai?

Esejas var iesniegt latviešu un krievu valodā sabiedriskās politikas centrā “Providus” līdz 10. jūnijam.

Rūta Kesnere, “LV” informācijas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!