• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vēlētāju reģistra veidošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.05.2003., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75256

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Es neieteiktu mēģināt sabotēt valdības lēmumus"

Vēl šajā numurā

23.05.2003., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vēlētāju reģistra veidošanu

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars šodien, 23. maijā, tiksies ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšnieku Mārtiņu Bičevski. Amatpersonas iecerējušas pārrunāt PMLP rīcībā esošā iedzīvotāju reģistra izmantošanas iespējas vēlētāju reģistra veidošanā.

Kā pastāstīja CVK priekšsēdētājs A. Cimdars, ir vairāki iemesli, kāpēc Latvijā būtu jāmaina vēlētāju reģistrācijas kārtība, ieviešot vēlētāju reģistru, kurā vēlētājiem jāreģistrējas noteiktu laiku pirms vēlēšanām vai tautas nobalsošanas, nevis tikai vēlēšanu iecirknī vēlēšanu vai tautas nobalsošanas dienā.

Viens no pamatojumiem saistīts ar valstī plānoto pāreju uz dubulto personu apliecinošo dokumentu sistēmu, kas paredz atsacīties no pilsoņu pasēm Latvijas teritorijā, to vietā ieviešot identifikācijas kartes. Tādējādi pavisam drīz principa “Viens vēlētājs – viena balss” nodrošināšanai vairs nebūs iespējams izmantot spiedogu pasē, kā tas bijis līdz šim.

Vienlaikus nepieciešamību pēc vēlētāju reģistra nosaka arī atsacīšanās no pieraksta sistēmas, kas īpaši nozīmīga 2005. gadā gaidāmo pašvaldību vēlēšanu kontekstā. Līdz ar šīs kārtības ieviešanu pasē vairs nebūs atzīmes par pierakstu un to nevarēs izmantot kā apliecinājumu vēlētāja tiesībām vēlēt attiecīgo pašvaldību.

Visbeidzot, vēlētāju reģistrs varētu būt nepieciešams jau 2004. gada jūnijā, lai nodrošinātu Eiropas Parlamenta vēlēšanas Latvijā, ja rudenī gaidāmajā tautas nobalsošanā vēlētāji atbalstīs Latvijas dalību Eiropas Savienībā.

Tajā pašā laikā CVK atgādina, ka vēlētāju reģistrs netiks ieviests agrāk kā nākamajā gadā, tāpēc tautas nobalsošana par Latvijas dalību Eiropas Savienībā šā gada rudenī notiks pēc vēlētājiem labi zināmas kārtības, tas ir, katrs vēlētājs, līdzi ņemot Latvijas pilsoņa pasi, pēc izvēles varēs balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī visā valstī, bet par piedalīšanos tautas nobalsošanā pasē tiks iespiests spiedogs.

Kristīne Bērziņa, CVK priekšsēdētāja palīdze

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!