• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai sekmētu auglīgāku sadarbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.05.2003., Nr. 78 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75307

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Baltijas valstu aizsardzības ministru tikšanos

Vēl šajā numurā

27.05.2003., Nr. 78

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai sekmētu auglīgāku sadarbību

Par Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas un Lielo pilsētu asociācijas noslēgto sadarbības līgumu

Starp Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju (RAPLM) un Latvijas Lielo pilsētu asociāciju (LLPA) ir parakstīts sadarbības līgums. Šo līgumu parakstīja ministrs Ivars Gaters un asociācijas pašreizējais prezidents, Jūrmalas domes priekšsēdētājs Dainis Urbanovičs.

Līguma parakstīšanā piedalījās lielo pilsētu pašvaldību vadītāji: Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks, Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš, Rēzeknes domes priekšsēdētājs Juris Začests, Daugavpils domes priekšsēdētājs Ivars Šķinčs, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Sergejs Dolgopolovs, Ventspils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Vītoliņš, kā arī Valmieras domes priekšsēdētājs Inesis Boķis.

Kā atzīst reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Ivars Gaters, pašvaldībām nav likumdošanas iniciatīvas, taču tās ir gatavas izteikt priekšlikumus par nepieciešamajiem grozījumiem un uzlabojumiem likumdošanā. Uz sadarbību un vērtīgu priekšlikumu izteikšanu Ivars Gaters pašvaldības jau aicinājis daudzkārt. Šis līgums padarīs ciešāku sadarbību starp ministriju un Lielo pilsētu asociāciju.

LLPA uzskata, ka līgums ļaus daudz veiksmīgāk izmantot lielo pilsētu pašvaldību iespējas likumdošanas uzlabošanā, kā arī citu jautājumu risināšanā.

Sadarbības līgums paredz, ka ministrija nosūta asociācijai tās rīcībā esošos normatīvo aktu projektus, kuri ir saistīti ar pašvaldību darbību vai reģionālo attīstību. Ja asociācijai par saturu rodas iebildumi, tie tiek rakstveidā izklāstīti ministrijai.

Ja ministrija piekrīt asociācijas iebildumiem, tad tie tiek iestrādāti attiecīgā normatīvā akta projektā. Ja ministrija nepiekrīt asociācijas iebildumiem, tiek rīkotas ārkārtas tikšanās. Tās laikā domstarpību jautājumā jārod saskaņots viedoklis.

Bez tam turpmāk iecerēts reizi divos mēnešos rīkot tikšanos starp ministrijas pārstāvjiem un lielo pilsētu pašvaldību priekšsēdētājiem vai viņu pilnvarotām personām. Līgums paredz arī to, ka puses nosūta viena otrai elektroniskās kopijas no tām vēstulēm un citiem dokumentiem, kas tiek nosūtīti Valsts prezidentam, Saeimai, Ministru prezidentam, ministrijām, valsts un pašvaldību iestādēm, sabiedriskajām organizācijām, citām iestādēm un uzņēmumiem, ja šīs vēstules un dokumenti satur informāciju par pašvaldību darbību vai reģionālo attīstību.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Ivars Gaters noslēgto līgumu vērtē kā pozitīvu virzību ministrijas un pašvaldību sadarbībai un neuzskata, ka ar šā līguma noslēgšanu ir apieta Latvijas Pašvaldību savienība (LPS), kuras sastāvā ir arī visu lielo pilsētu pašvaldības. “Uzskatu, ka lielās pilsētas ir attīstības virzītāji un ideju ģenerētāji. Šajās pilsētās aktivitātes ir daudz lielākas, un arī šāda līgumu noslēgšana bija Lielo pilsētu asociācijas priekšlikums. Tas nenozīmē, ka turpmāk mazāk uzmanības tiks pievērsts citu pašvaldību grupu problēmām.” Ministrs atzina, ka jebkuras citas pašvaldību interešu grupas līdzīgus priekšlikumus novērtēs un, ja būs izteikta vēlme slēgt līgumus, ministrija to atbalstīs. I.Gateru arī nebiedē līguma izpildes nosacījumi — varbūtējās dokumentu nosūtīšanas un saskaņošanas tehniskās problēmas, kad jāpārsūta liels skaits dokumentu projektu: “Ministrijas kompetencē ir izvērtēt, kuru dokumentu sūtīt, kuru nesūtīt. Ja vajadzēs, tiks nozīmēti papildu darbinieki, kam ar to būs jānodarbojas.”

Savukārt LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis šo Lielo pilsētu asociācijas soli komentē kā vienas pašvaldību interešu grupas pozīciju nostiprināšanu. LLPA aktīvi īsteno sava viedokļa izteikšanu likumdošanas jautājumu sakārtošanā arī ar LPS starpniecību. Turklāt informācijas apmaiņa, kas noteikta ministrijas un LLPA parakstītajā līgumā, pēc LPS vadītāja domām, un kvalitatīva dokumentu sagatavošana prasa nopietnu un pastāvīgu darbu. Latvijas Pašvaldību savienība līdzīga sadarbības līguma slēgšanu ar RAPLM negrasās piedāvāt: “Mēs regulāri tiekamies ar visām nozaru ministrijām, un sarunas par pašvaldību jautājumiem, arī likumdošanas jomas pilnveidošanā, notiek bez īpašu sadarbības līgumu slēgšanas,” skaidro A.Jaunsleinis.

Zaida Kalniņa, “LV” Saeimas un pašvaldību lietu redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!