• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kā Eiropā stiprināt savu parlamentu lomu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.05.2003., Nr. 78 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75312

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai visa Baltija attīstītās dinamiski

Vēl šajā numurā

27.05.2003., Nr. 78

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kā Eiropā stiprināt savu parlamentu lomu

Par ES dalībvalstu un kandidātvalstu parlamentu vadītāju konferenci

Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre no 22. līdz 25. maijam piedalījās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu un kandidātvalstu parlamentu priekšsēdētāju konferencē Atēnās.

Tikšanās, ko atklāja Grieķijas parlamenta prezidents Apostols Kaklamans, bija veltīta diviem galvenajiem tematiem: Eiropas Parlaments un Konvents par Eiropas nākotni, kā arī Eiropas Parlamenta loma paplašinātajā Eiropā (politika un institucionālā dimensija).

Par pirmo tematu ar ievadreferātiem uzstājās Francijas Nacionālās sapulces prezidents Žans Luī Debrē un Ungārijas Valsts sapulces prezidente Katalina Sili.

Otrā temata ievadreferātus nolasīja Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Pats Kokss un Itālijas parlamenta prezidents Pjēro Ferdinands Kasīni.

Debatēs iesaistījās arī Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre. Savā runā viņa uzsvēra, ka nākotnes Eiropā būs svarīgi stiprināt nacionālo parlamentu lomu, kas ir vistuvāk valstu pilsoņiem. Par to valda vienprātība arī Konventa darba grupā.

“Lielāka nacionālo parlamentu loma daudz vairāk tuvinās ES valstu pilsoņus,” sacīja I.Ūdre. Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra Konventa darba nozīmību, nepieciešamību rast kompromisus jautājumos, kuros valda viedokļu atšķirības. “Svarīgi, lai Eiropas valstīs būtu pietiekami laika Konventa rezultātu apspriešanai. Tikpat nozīmīgi, lai arī topošās ES dalībvalstis varētu pilntiesīgi piedalīties Starpvaldību konferences darbā, kurā tiks pieņemts jaunais konstitucionālais līgums,” sacīja I. Ūdre. Saeimas priekšsēdētāja arī uzsvēra, ka liela loma būs sabiedrības iesaistei debatēs par turpmāko Eiropu.

Viņa raksturoja Latvijas Saeimas darbu Eiropas lietās, kā arī veiksmīgo sadarbību, kāda ir izveidojusies gan starp Baltijas valstīm, gan ar Ziemeļvalstīm un Beniluksa valstīm.

Debates par Eiropas Konventa darbu un Eiropas parlamentu lomu paplašinātajā Eiropā ilga divas dienas. Tajās iesaistījās lielākā daļa Eiropas parlamentu vadītāju, uzsverot, cik nozīmīgi ir stiprināt nacionālo parlamentu lomu paplašinātajā Eiropā.

Konferences dalībnieki atzīmēja, ka Eiropas Savienībai, saskaroties ar pašreizējiem izaicinājumiem, ir jāmodernizē tās struktūra un jāpastiprina tās starptautiskā klātbūtne, kā arī jāuzņemas nozīmīgāka loma starptautiskajās attiecībās. Tika uzsvērts, ka pirmo reizi Eiropas Savienības Konventā par Eiropas nākotni tiek debatēts par tās struktūru reformu. Jaunu dalībvalstu iekļaušanās no Viduseiropas un Dienvideiropas apvienos vienotā savienībā lielāko daļu Eiropas kontinenta. Parlamentu priekšsēdētāji īpaši uzsvēra parlamentāro institūciju lomu, lai veicinātu demokrātisko dialogu, kā arī to, ka turpmāk arvien jācenšas mazināt ES demokrātijas deficītu. Īpaši izcelta nepieciešamība iesaistīt nacionālos parlamentus Eiropas attīstības procesos, kā arī stiprināt to lomu gan Konventā, gan Starpvaldību konferencē. Plaši tika debatēts par Konventa norisi. Parlamentu vadītāji skaidri norādīja uz to, ka nepieciešams pilnveidot esošās procedūras, nevis veidot jaunas institūcijas. Tika atzīts, ka piedāvātie protokoli par nacionālo parlamentu lomu un subsidiaritātes un proporcionalitātes principu ievērošana ir pozitīvs solis pareizajā virzienā, lai pilnveidotu kontroli pār ES institūcijām. Efektīvākai būtu jākļūst informācijas apmaiņai starp Eiropas Padomi, Eiropas Komisiju un nacionālajiem parlamentiem.

Saeimas priekšsēdētājai I. Ūdrei bija virkne divpusējo tikšanos, kurās pārrunātas parlamentārās sadarbības tālākas paplašināšanas iespējas, īpaši skarot Eiropas jautājumus. Ar Zviedrijas Riksdāga priekšsēdētāju Bjērnu fon Sīdovu Saeimas priekšsēdētāja pārrunāja Zviedrijas iesniegto priekšlikumu Eiropas parlamentu priekšsēdētāju konferencei par darba grupas veidošanu, lai radītu plašāku bāzi Eiropas parlamentu sadarbībai. I. Ūdre pauda ieinteresētību iesaistīties šīs darba grupā. Saeimas priekšsēdētāja tikās ar Somijas parlamenta priekšsēdētāju Pāvo Lipponenu, ar kuru pārrunāja veiksmīgo savstarpējo pieredzes apmaiņu Eiropas lietu jautājumos, un daudzu citu Valstu parlamentu vadītājiem.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!