• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sadarbību ar Ukrainu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.05.2003., Nr. 78 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75320

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par robežkontroles punktiem

Vēl šajā numurā

27.05.2003., Nr. 78

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sadarbību ar Ukrainu

23.maijā Latvijas un Ukrainas starpvaldību komisijas tirdzniecības un ekonomiskās sadarbības ietvaros ekonomikas ministrs Juris Lujāns un Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Kaspars Gerhards tikās ar Ukrainas premjerministra vietnieku Dmitriju Tabačniku, kurš vienlaikus ir arī starpvaldību komisijas līdzpriekšsēdētājs.

Tikšanās laikā galvenais sarunu temats bija abu valstu ekonomisko attiecību veicināšana. J.Lujāns aicināja Ukrainas pusi daudz ciešāk un aktīvāk sadarboties ar Latviju ekonomikas jomā.

Starpvaldību komisijas tikšanās laikā pārrunāta abu valstu līdzšinējā ekonomiskā sadarbība, kā arī abu valstu sadarbības un tirdzniecības režīma maiņa, Latvijai integrējoties ES. Latvijai, kļūstot par ES dalībvalsti, ārējā tirdzniecība būs tirdzniecība ar trešajām valstīm, un Ukraina varētu būt viena no galvenajām Latvijas eksporta un importa partnerēm.

Latvijas un Ukrainas tirdzniecību rūpniecības preču jomā pašlaik regulē 1995.gadā parakstītais Latvijas un Ukrainas brīvās tirdzniecības līgums (BTL), kur tika noteikta “0” procentu tarifu likme rūpniecības preču importam no Ukrainas. Latvijai iestājoties ES, BTL tiks denonsēts un Latvija pievienosies ES un Ukrainas noslēgtajam partnerattiecību un sadarbības līgumam. Tas nosaka vislielākās labvēlības režīmu tirdzniecībā ar precēm, politisko attiecību, tirdzniecības liberalizēšanu, ievērojot Pasaules tirdzniecības organizācijas principus, tirdzniecības, administratīvo pasākumu harmonizēšanu un sadarbību šajās jomās.

Pašlaik Ukrainas īpatsvars Latvijas ārējā tirdzniecībā ir 1,5%, Latvijas īpatsvars Ukrainas ārējā tirdzniecībā – aptuveni 0,2%. Galvenās Latvijas eksporta preces uz Ukrainu ir farmācijas un medicīnas preces, papīra un kartona izstrādājumi. Latvija ir pirmajā vietā, salīdzinot triju Baltijas valstu tirdzniecību ar Ukrainu. Ukrainā reģistrēti 80 kopuzņēmumi ar Latviju.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!