• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par augošajiem terora draudiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.05.2003., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75486

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES karogu pie Lietuvas Seima

Vēl šajā numurā

30.05.2003., Nr. 81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par augošajiem terora draudiem

Virkne pēdējo nedēļu laikā notikušo terora aktu, vadoša grupējuma Al Qaeda pārstāvja mudinājumi musulmaņiem rīkot uzbrukumus rietumvalstīm un ASV specdienestu iegūtās ziņas par teroristu aktivitāšu pastiprināšanos viesušas bažas par jauna terora viļņa draudiem. Šie notikumi mudinājuši izteikt pieņēmumus, ka teju divus gadus ilgušajā cīņā pret starptautisko terorismu vēl nav gūta uzvara. Pastiprinājušās bažas, ka ar pēdējo nedēļu notikumiem Saūda Arābijā, Marokā un Čečenijā bijis saistīts 11. septembra terora aktu rīkošanā apsūdzētā Osamas bin Ladena vadītais Al Qaeda.

«Mums ir informācija, ka tiek plānoti jauni terora akti Saūda Arābijā,» paziņojis ASV Valsts departaments, skaidrojot iemeslu, kādēļ tiek slēgtas diplomātiskās pārstāvniecības Saūda Arābijā un pastiprināti drošības pasākumi ASV. Ņemot vērā šos brīdinājumus, līdzīgi rīkojusies Vācija, Itālija un Lielbritānija. «Man ir sajūta, ka tiek plānots kaut kas liels,» satraukuma atmosfēru vairojis Saūda Arābijas vēstnieka ASV prinča Bandara paziņojums.

Bažas par jauna terora viļņa tuvošanos pastiprināja arābu televīzijas Al Jazeera pārraidītais O. bin Ladena vietnieka Ajmana el Zavahri paziņojums. Audioierakstā dzirdamā balss aicina musulmaņus pastiprināt svēto karu un uzbrukt ASV, Lielbritānijas, Austrālijas un Norvēģijas vēstniecībām un traucēt komerciālās intereses. Mudinot vērsties pret amerikāņiem un ebrejiem, ierakstā dzirdamā balss saka, ka vienīgā valoda, ko viņi saprot, «ir slepkavības, asinsizliešana un degoši torņi». Šī nav pirmā reize, kad Al Qaeda pārstāvji nāk klajā ar šādiem paziņojumiem, taču nekad tajos nebija minēta Norvēģija. Kļuvis zināms, ka trīs marokāņi, kas arestēti Saūda Arābijā šīs nedēļas sākumā, plānojuši nolaupīt pasažieru lidmašīnu un pēc tam ietriekties kādā ēkā. Saūda Arābijā ieradušies ap 60 ASV specdienestu ekspertu, kas izvērtē iespējamo Al Qaeda saistību ar terora aktiem, kuros dzīvību zaudēja 34 cilvēki. Uz Maroku devušies Spānijas, Itālijas un Francijas speciālisti, palīdzību solot arī amerikāņi un briti. Eiropas valstīm jo īpaši satraucošs bijis terora akts Marokā, kur uzbrukumi bija vērsti pret Beļģijas un Spānijas interesēm.

ASV prezidents Džordžs V. Bušs pēdējā laikā uzsvēris, ka gūti būtiski panākumi cīņā pret Al Qaeda. Lai arī grupējums pēc ASV sāktā pretterorisma kara ir novājināts - arestēti tā locekļi, bankās iesaldēti miljoniem dolāru -, tas tomēr joprojām ir darbotiesspējīgs. Būdams decentralizēts, grupējums tagad nostiprinās reģionos, kuros pirms tam nedarbojās. Afganistānas - Al Qaeda centrālās bāzes vietas - nonākšana ASV kontrolē ir pamudinājusi lielu daļu tā vadoņu izplesties pa visu pasauli, kas apgrūtina pūliņus tos atrast un novērst iespējamos terora aktus. Izlūkošanas, militāro mācību eksperti, finansētāji un citi nozīmīgi Al Qaeda vadītāji devušies uz Filipīnām, Kašmiru, Bangladešu, Somāliju, Alžīriju, Jemenu un Pankisi ieleju Gruzijā. Esot arī ziņas, ka daļa grupējuma locekļu nostiprinājušies Irānā. Spējīgākie un zinošākie grupējuma līderi joprojām atrodas brīvībā. Viņu vidū droši vien esot arī Osama bin Ladens, kurš slēpjoties kalnienēs starp Afganistānu un Pakistānu.

 

Al Qaeda radītie draudi palielinājušies tieši tā izkliedētības dēļ - uz citām valstīm aizbēgušie tagad veidojot ciešas saites ar vietējiem islāma ekstrēmistiem. To spilgti apliecinot arī nesenie terora akti Marokā un Saūda Arābijā. Jāatgādina arī grupējuma Jemah islamiya sarīkotais terora akts Bali, kur 2002. gada oktobrī gāja bojā 290 cilvēki. Terorisma eksperti norāda, ka nekad agrāk šis grupējums nebija īstenojis un arī nebija spējīgs sarīkot tāda apmēra terora aktu. Vēl kāda jauna Al Qaeda darbības tendence esot palestīniešu radikāļu taktika - teroristu pašnāvnieku uzbrukumi. Tas bija redzams jau pagājušās nedēļas nogalē Marokā. Pēc “The Washington Post” ziņām, arī Saūda Arābijā plānoti pašnāvnieku terora akti. Joprojām ir atklāts jautājums, vai tad, ja O.bin Ladens tiktu notverts, būtu pienācis gals pašam grupējumam. Pašreizējie notikumi apliecinot pretējo.

Pēdējie notikumi liecina, ka islāma ekstrēmisti joprojām ir pietiekami nikni un labi organizēti, lai radītu kaitējumu ASV un tās sabiedrotajiem. Daļa analītiķu bilst, ka, iespējams, par galveno uzbrukumu mērķi tagad ir kļuvušas islāma valstis, kur var nošaut divus zaķus uzreiz. Pirmkārt, teroristi izvēlas mērķus, kur uzturas rietumnieki. Otrkārt, viņi ar šiem terora aktiem rada kaitējumu tām islāma valstīm, kas, viņuprāt, pieslējušās Rietumiem un neievēro patiesos islāma principus. Tieši tas, kā uzsver raidsabiedrība BBC, visvairāk šokējis daudzus musulmaņus. Tāpēc daļa musulmaņu, kas sliecās atbalstīt teroristus, tagad var novērsties no viņiem.

Ir skaidrs, ka pēc 11. septembra notikumiem īstenotie pretterorisma pasākumi mazinājuši iespēju, ka varētu atkārtoties tik lielu apmēru uzbrukums. Tomēr žurnāls “Time”, analizējot pēdējo nedēļu notikumus, uzsver, ka pagaidām skaidrs ir tikai viens: «Starptautiskais terorisms pastāvēja ilgi pirms 11. septembra, un tas turpināsies vēl ilgi pēc tam.»

“DIENA”; pēc G. Slogas raksta “Bin Ladena vietnieks aicina uzbrukt rietumvalstīm”

Pēc “LV” redakcijas apkopotā

Par pārņemto publikāciju faktoloģiju atbild informācijas avoti.

Pārpublikācijas šeit, “Latvijas Vēstnesī”, – saīsinājumā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!