• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par daudzu sankciju atcelšanu pret Irāku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.06.2003., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75598

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par heraldikas lietojuma daudzveidību

Vēl šajā numurā

03.06.2003., Nr. 82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par daudzu sankciju atcelšanu pret Irāku

ANO Drošības padome lielā vienprātībā pieņēmusi rezolūciju, kas atceļ 13 gadus ilgušās sankcijas pret Irāku, nododot šīs valsts ekonomiku ASV vadīto okupācijas spēku vispārējā kontrolē.

Rezolūcija, kuru bija iesniegušas ASV, Lielbritānija un Spānija, paredz nekavējoties atcelt ekonomiskās sankcijas pret Irāku, kas tika noteiktas pēc tās iebrukuma Kuveitā 1990. gada augustā, un nodot Irākas naftas ienākumus jaunveidojamajam Attīstības fondam, kas to izlietotu pēc ASV vadīto okupācijas spēku norādījumiem. Drošības padome lūgusi ASV un citas Irāku okupējošās valstis izveidot pagaidu administrāciju irākiešu vadībā, kas darbotos, “kamēr Irākas tauta izveidotu starptautiski atzītu, reprezentatīvu valdību”.

ANO DP 1483. rezolūcija paredz izveidot Irākas Attīstības fondu šīs valsts centrālās bankas pakļautībā, kurā tiktu noguldīti ieņēmumi par Irākas naftu. Fonda līdzekļus paredzēts izmantot, lai apmierinātu Irākas tautas humānās vajadzības, finansētu ekonomikas, tajā skaitā infrastruktūras objektu atjaunošanu. Rezolūcija arī paredz, ka kompensācijas fondā Kuveitas okupācijas radīto zaudējumu atlīdzināšanai vairs netiks pārskaitīti 25 procenti, bet tikai pieci procenti no ieņēmumiem par Irākas naftas eksportu. Irākas ārējo parādu, kura apjomu lēš līdz 400 miljardiem ASV dolāru, apmaksās ar Parīzes kluba starpniecību. Turklāt ir noteikts moratorijs jebkādu finansiālo prasību izpildei, izmaksājot līdzekļus no Irākas naftas eksporta ieņēmumiem, līdz 2007. gada 31. decembrim, izņemot prasības kompensēt ekoloģiskos zaudējumus. Rezolūcija nosaka, ka visām valstīm ir jāiesaldē gāztā diktatora Sadāma Huseina, viņa ģimenes un režīma īpašumi un jānodod tie Attīstības fonda rīcībā.

Piekāpjoties citām Drošības padomes loceklēm, rezolūcija paredz pārtraukt ANO programmu “Nafta pret pārtiku” sešu mēnešu laikā, nevis četros mēnešos, kā bija paredzēts projektā. Šis pagarinājums ir svarīgs Krievijai, kura noslēgusi lielu daļu no kontraktiem, kas saistīti ar šo ANO programmu. Rezolūcijā izteikt lūgums ANO ģenerālsekretāram Kofi Ananam iecelt īpašu pārstāvi Irākas jautājumos, līdzdarboties pagaidu administrācijas veidošanā, kā arī piedalīties Attīstības fonda uzraudzības padomes darbā. Rezolūcijas projekta izstrādāšanas laikā ASV un Lielbritānijas diplomāti bija pret laika ierobežojuma noteikšanu okupācijai, tādēļ rezolūcijā paredzēts situāciju pārskatīt pēc 12 mēnešiem.

Pēc BNS

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!