• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par heraldikas lietojuma daudzveidību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.06.2003., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75603

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Kārļa Ulmaņa atgriešanos Rīgā

Vēl šajā numurā

03.06.2003., Nr. 82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par heraldikas lietojuma daudzveidību

Rundāles pils muzejā apskatāma starptautiska izstāde “Heraldika Latvijā no XIII līdz XXI gadsimtam”. Tā ir plašākā heraldikas izstāde, kas Latvijā notikusi kopš pirmās šai tēmai veltītās izstādes tieši pirms simt gadiem - 1903.gadā Jelgavā. Izstāde iekārtota Rundāles pils muzeja direktora, arī heraldikas pētnieka Imanta Lancmaņa vadībā, kurš uzsver, ka atšķirībā no pirmās izstādes, kuru vairāk apmeklēja turīgās vācbaltu ģimenes, šī ir domāta visplašākajai auditorijai. Izstāde sniedz plašu pārskatu par Latvijā un ārvalstīs saglabātajiem vietējās heraldikas pieminekļiem un to vēsturisko attīstību. Izstādītie objekti un to skaidrojumi ir daudzveidīgi, īpaša uzmanība pievērsta heraldikas pamatu skaidrošanai, iepazīstinot ar ģerboņu zinātnes likumiem un terminoloģiju.

Pārsteidzošākais ir izstādes atklātā heraldikas lietojuma daudzveidība - par to liecina daždažādi dokumenti, publikācijas, zīmogi, monētas, dekoratīvi lietišķās un tēlotājas mākslas darbi, kas atrodami sešās izstādes tematiskajās sadaļās. Ekspozīcija sākas ar ieskatu heraldikas vēsturē, tālāk iepazīstinot ar ģerboni kā identitātes un goda zīmi, kā arī parādot heraldikas vietu baznīcā, arhitektūrā, mākslā un pilsētā. Izstādi noslēdz Latvijas valsts un pašvaldību heraldikas ekspozīcija, kas atklāj heraldikas attīstības tendences valstī un sniedz plašu apskatu par pilsētu, apriņķu un pagastu ģerboņiem.

Izstādes veidošanā piedalījušies Latvijas muzeji, baznīcas, Igaunijas un Vācijas iestādes un privātpersonas.

“DIENA”; pēc I. Zībārtes informācijas “Heraldikas izstāde Rundālē”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!